enek Posted March 19, 2019 Posted March 19, 2019 Witam, Buduje jednostkę pod pracę w 3DS Max Rendering Silnik V-ray i Corona Wybrałem takie komponenty Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK Procesor: AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz, 20MB Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 2060 WF OC 6GB GDDR6 Dysk SSD: Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 PCIe x4 NVMe Pamięć: DDR4, 32 GB,3200MHz, CL16 Planuje system Windows 7 Pro 64-bity Wersja 3ds Max 2016 Potrzebuje informacji / rady 1) Czy Windows 7 ruszy na tych komponentach? Z doświadczenia wiem że przy płycie MSI B350 TOMAHAWK jest zabawa z instalacją Windows 7 bo USB nie działa w instalatorze :) ( ale da się zainstalować Windows 7 i śmiga aż miło) 2) Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 PCIe x4 NVMe w połączeniu z MSI B450 TOMAHAWKczy nie ma problemów z instalacją Windowsa 7? (Widziałem filmiki o narzędziu MSI SMART TOOLS mam nadzieje że wystarczy ono do instalacji?) 3) Jak z wydajnością Ryzen 7 2700X? 4) Czy opłaca się iść w GeForce 2060 6GB czy lepiej zostać przy GeForce 1060 6GB? 5) Czy jest sens później iść w 64 GB Ram-u? Widziałem info że przy większej ilości ram spada taktowanie pamięci? 6) Inne uwagi Rady? Dziękuje z góry za pomoc
michalo Posted March 19, 2019 Posted March 19, 2019 Ja bym zrezygnował z win 7 - za rok ma już nie być wspierany. Nie wiem czemu ludzie tak narzekają na 10, ale ja nie mam żadnych problemów. Rok czasu miałem na jedym kompie 7 a na drugim 10 i nie zauważyłem nic złego w nowszej wersji. Teraz mam dwie 10.| 4. 2060 jest trochę wydajniejszy więc myślę, że warto. Tym bardziej, że cena nie jest chyba znacznie wyższa. 5. Zawsze jest sens iść w 64 gb ramu
enek Posted March 19, 2019 Author Posted March 19, 2019 Bardzo dziękuję za info. Cenna Tak wiem że Windows 7 traci wsparcie. Windows 10 zraził mnie wieloma problemami po aktualizacjach typu że komputer się nie uruchamia lub coś przestało działać ;) Czas na analizę i podjęcie decyzji zawsze zostaje w razie co upgrade do win 10.
michalo Posted March 19, 2019 Posted March 19, 2019 Nie chcę bronić windowsa bo nie jestem żadnym fanem itp. Win 7 też był moim ulubiony windowsem i do 10 byłem bardzo sceptyczny, tym bardziej, że wiele osób narzekało na jakieś dziwne problemy po aktualizacjach. Nic takiego się nie stało. Może to wina updatu z 7 na 10? Ja mam czyste dziesiątki i nie zauważyłem jakiś większych różnic między 10 a 7. Poza głupimi kafelkami i kilkoma mniejszymi zmianami. Wiem, że są kłopoty bo i znajomi je mieli. Ale nie rozumiem dlaczego.
Recommended Posts