Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Cze艣膰, zwracam si臋 do Was z pro艣b膮 o pomoc w dobraniu podzespo艂贸w do komputera.

Chcia艂bym z艂o偶y膰 co艣 w miar臋 konkretnego g艂贸wnie do modelowania, renderingu(vray,corona).

Pierwszym moim pytaniem jest to czy w przypadku pocz膮tkuj膮cego jest sens inwestowania w Ryzen7 3700x czy w zupe艂no艣ci wystarczy r7 2700x.

Drugie pytanie odno艣nie p艂yty g艂贸wnej, chcia艂em kupi膰 kt贸r膮艣 z x570, nie wiem tylko czy te偶 potrzebuje p艂yty w okolicach 700-800 z艂 czy r贸wnie dobrze b臋dzie wszystko gra艂o na ta艅szej p艂ycie.

Chcia艂bym zamkn膮膰 si臋 ze wszystkim w kwocie do 5000z艂. W przypadku pocz膮tkuj膮cego jest to chyba wystarczaj膮cy bud偶et ?

Osobi艣cie wysz艂o mi co艣 takiego :

Ryzen 7 3700x/2700x

GTX 1660 ti

MSI X470 gaming pro/ X570 gaming plus (mi臋dzy jedn膮 a drug膮 jest 100 z艂 r贸偶nicy)

Pami臋膰 hyperX Fury, 16gb, 2400mhz, CL15, ewentualnie gdybym znalaz艂 ta艅sz膮 p艂yt臋 to do艂o偶y艂bym do 32gb.

Zasilacz silentiumPC Vero M2 Bronze 600W

Chcia艂bym to zam贸wi膰 na dniach, z g贸ry dzi臋kuje ka偶demu za porady ;)聽

Pozdro :)聽

• Odpowiedzi 6
  • Wy艣wietle艅 943
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

troche problematyczna sprawa. Bo jak chcesz si臋 skupi膰 na modelingu... to ja bym szed艂 w Blendera + 6 rdzeniowy procesk ryzen 5 3600 i tyle. do tego 32 giga ramu. i dobra karta graficzna i rendering w eevee lub cycles na GPU.

natomiast jak chcesz si臋 bawi膰 w CPU rendering to... no bra艂bym ryzena 12 rdzeniowego. i do tego karta graficzna jaka tam uda si臋... zrobi艂em taki build zak艂adaj膮c CPU.

Zrzut ekranu z 2019-08-28 14-45-02.png

Napisano

Ja bym w og贸le nie szed艂 w ryzena 3000 w twoim wypadku. Lepiej kupi膰 ryzena 2700 albo nawet 1700 i zrobi膰 ma艂e OC. Ryzena 1700 z p艂yt膮 mo偶na dosta膰 za oko艂o 1100z艂 (p艂yta + CPU) Albo jak kolega wy偶ej napisa艂 bierz Ryzena 3600 + x570. Chocia偶 np. w moim przypadku 6 rdzeni to za ma艂o do tego co robi臋 (zbrush, renderowanie video itd.) i cenowo wychodzi o wiele wi臋cej 750z艂 mobo + 900z艂 cpu.

Skupi艂bym si臋 na lepszej karcie graficznej聽chyba, je偶eli chodzi o renderowanie to GPU jest mocne i kosi CPU. Dlaczego chcesz renderowa膰 na CPU?

Potrzebujesz te偶 32gb ram, sam Photoshop mi czasami zjada 16gb+ ram :D

Druga sprawa, karty graficzne od Nvidii zw艂aszcza seria RTX, dostaje r贸偶nego rodzaju ciekawe zastosowanie w r贸偶nych aplikacjach (np. blender ma denoisera od nvidii, oraz renderowanie w cycles dostaje boosta w czasie renderowania dzi臋ki kartom RTX, czasami do 100% zwi臋kszona wydajno艣膰) w Substance Designerze/Painterze mo偶esz dos艂ownie w 1s wypali膰 Ambient Occlusion Map dzi臋ki technologi ray tracing (karty RTX) i pewnie wiele innych zastosowa艅. CUDA te偶 jest od nvidii...聽 Og贸lnie "pro" zasosowanie to karty RTX/GTX.

Przemy艣l spraw臋 :)

Edytowane przez brain

Napisano

@brain kilka spraw pomiesza艂e艣 馃槃 je艣li chodzi o blendera.. to.. blender nie posiada denoisera od nvidi.. bo na to niepozwala licencja... posiada ond dw denoisery jeden jest blenderowy a drugi od intela... ob denoisery s膮 dzia艂aj膮 na ka偶dy ka偶dym sprz臋cie. co do RTX'贸w... officialnego builda czy nawet experymentalnego builda kt贸ry wspiera艂 by rdzenie RT, po przez biblioteke optix niema... Jest path od nvidi razem z buildem. kt贸ry wspiera RT rdzenie... i jest tam jaki艣 boost na zasadzie 20-35% szybciej scena si臋 renderuje...

Co do Cudy... to nie wykorzystuje ona w og贸le rdzeni RT. 偶eby m贸c z nich korzysta膰 trzeba pisa膰 w Optix'ie... a tego nie robi prawie nikt. po za pathem do blendera od nvidi.. i Beta versj膮 redshifta kt贸ra w wielu przypadkach dzia艂a wolniej ni偶 ich wersja CUDA bez rdzeni RT...

z tego co gada艂em z niekt贸rymi developerami, akurat to by艂 developer Rendermana kt贸ry pracuje nad RM GPU.. aka XPU je艣li dobrze pami臋tam. to powiedzia艂 偶e teraz boost jest ma艂y... i prawdziwy boost b臋dzie z drug膮 generacj膮 tych kart.. wtedy b臋dzie prawdziwa magia.

Napisano

Dziwne, myslalem 偶e to jest od nvidii, nie jest? Mo偶e si臋 pomyli艂em co艣, ale wspomnia艂 o Nvidia's Optix,

A co do boosta do czasu renderowania to jest do艣膰 spory, jak du偶o renderujesz.

cycles-rtx-performance-1.png?x10499

Edytowane przez brain

Napisano

Pavillon barcelona to bardzo specyficzna scenka i tam akurat traceing akcelerowany hardwareowo du偶o daje ale tak to jak sam widzisz w wi臋kszo艣ci przypadk贸w jest to boost na poziomie 20-40%..

Co jest istotne w Cyclesie.. na CUDA. threadripper 32 rdzeniowy jest szybszy od RTX 2080ti... a nast臋pny TR gen 3.. z pierwszych przeciek贸w przez benche w wersji 32 rdzeniowej jest dwa razy wydajniejszy na windowsie! od linuxowej wersji gen 2.... i ju偶 AMD powiedzia艂o 偶e gen 3 b臋dzie kosztowa膰 tyle samo co gen2. mo偶e tam z 50$ wi臋cej.. Tak wi臋c zaraz nowy TR b臋dzie dwa razy szybszy od RTX 2080ti za te same pieniadze co GPU.聽 Teraz tylko czeka膰 na odpowied藕 nvidi.

co do denoisera no tam andrew wspomina艂 偶e s膮 dwie grupy denoiser贸w.. jedne kt贸re opieraj膮 si臋 na clever filtrach i aov. a drugie to oparte na deep learningu i w tej grupie jest optix. oraz intel open denoiser.. no i blender ma intela.

Edytowane przez Maciek Jutrzenka

Napisano

No ja czekam na najnowsze karty nvidii w艂a艣nie, zobaczymy co zrobi膮 z technologi膮 Ray tracing bo wida膰, 偶e coraz wi臋ksze zastosowanie ma.

Co do najnowszych TR, b臋d膮 mega mocne, ale m贸j problem jest taki, 偶e ja u偶ywam bardzo du偶o GPU do renderowania w blenderze (mam 2 gpu) ale te偶 du偶o w Unity renderuje scenek (rendery modeli do gier/scen pod portfolio w bardzo du偶ej rozdzia艂ce) i dla mnie mocne GPU to podstawa. TR s膮 mega mocne jak kto艣 tylko renderuje na CPU i og贸lnie ma艂o u偶ywa GPU - chyba 偶e kogo艣 sta膰 na jakie艣 wombo聽combo 2x RTX 2080Ti + najnowszy TR 偶eby renderowa膰 np. video + renderowa膰 sobie jeszcze jak膮艣 scenke w 3d i do tego gra膰 w gr臋. :D

Og贸lnie ci臋偶ki temat bo za rok b臋dzie na prawd臋 ciekawie: Nvidia wydaje nowe karty (podobno 7nm), AMD wydaje ostatnie ryzeny (osatnie pod mobo AM4) w kt贸rych na pewno poprawi膮 par臋 rzeczy i zwi臋ksz膮 dalej IPC (mo偶e dogoni膮 intela w ko艅cu w single core i uda si臋 osi膮gn膮膰 te 5ghz!), Intel wydaje swoje GPU... og贸lnie za 2 lata zn贸w mo偶e by膰 mega skok wydajno艣ci bo AMD wydaje kolejne jeszcze bardziej ulepszone 7nm (albo jeszcze mniejsze)...

Intel og贸lnie nie ma odpowiedzi na AMD :D Jestem ciekawy co zrobi intel przy takiej konkurencji. Intel w sumie jest daleko w tyle bo AMD teraz sobie ulepsza technologi臋 7nm a intel dalej cisnie 14nm, ju偶 wyci膮gneli chyba wszystko co si臋 da艂o przy 9900k.

Edytowane przez brain

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci