Napisano 8 Stycze艅 20205 l Hejka.聽 Bez przynudzania - robi臋 gr臋. Takie rpg / pyzgod贸wkowo / tekstowe combo. Ilustrowane. Postaram si臋 wrzuca膰 rzeczy, nad kt贸rymi pracuj臋. Na pierwszy rzut - ekipka, kt贸ra z nami p贸jdzie na pierwsz膮 grywaln膮 misj臋. Mordeczki wygenerowane Zbuilderem do Zbrusha, potem troch臋 podsculptowane i podmalowane ju偶 w Affinity Photo. Nie umiem niestety w ludzi malowa膰, wi臋c p贸ki si臋 nie naucz臋 ( o ile w og贸le, cho膰 wypada艂oby zabra膰 si臋 za temat w ko艅cu, przyzwoito艣膰 wymaga ). 聽
Napisano 8 Stycze艅 20205 l ciekawie wyglada, ciekawy workflow cos wiecej mozesz napisac o tym plugsie do zb?
Napisano 8 Stycze艅 20205 l Autor Jest p艂atny, nie pami臋tam sk膮d go zgapi艂em, widzia艂em na YouTube prezentacj臋 i z linka z niej kupi艂em. Pewnie idzie wygooglowa膰. Co艣 jak makehuman, ale s膮 艂adnie wyrze藕bione bazy z muskulatur膮, z wariantami oty艂ymi i chudymi kt贸re mo偶na sobie miksowa膰. W za艂膮czniku output, jaki to daje. S膮 podrze偶bione, ale minimalnie - troch臋 asymetrii, troch臋 bruzd, poprzesuwane oczy itp. Na ka偶dego dos艂ownie z kwadrans.聽 Mocno mi to u艂atwi艂o prac臋.
Napisano 23 Stycze艅 20205 l Autor Na drugi rzut - video z gry. Tak w艂a艣nie b臋dzie wygl膮da膰 narracja. Pr贸cz lektora i subtelnie animowanego t艂a, b臋dzie jeszcze wy艣wietlany tekst. Po odegraniu scenki mamy wyb贸r, co chcemy dalej zrobi膰, jak na dan膮 sytuacj臋 zareagowa膰 Bardzo podoba艂 mi si臋 klimat komiksowych przerywnik贸w z Wied藕mina 3, i troch臋 si臋 na nich wzorowa艂em, no ale niestety nie umiem tak dobrze.
Napisano 23 Stycze艅 20205 l Fajne - jest klimacik. W czym sk艂adane? Wszystko rysowane w Affinity, czy siad艂o jakie艣 3d? No i przede wszystkim co to za gra? 馃槈
Napisano 23 Stycze艅 20205 l Autor W聽Unity. Rysowane w Affinity, ale 3d te偶 jak wida膰 powy偶ej, na razie tylko do mordeczek, bo moje rysowane ssa艂y okrutnie. Reszta 2d. Gra - narracyjna, klimat Drogi McCarthyego, J膮dra Ciemno艣ci, W艂adcy Much z domieszk膮 postapokalipsy, w polskich realiach, na Kaszubach.聽
Napisano 23 Stycze艅 20205 l Ulala, nie wiedzia艂em, 偶e si臋 takie rzeczy da sk艂ada膰 w Unity. Spoko sprawa, bo pewnie du偶o mniej zajmuje ni偶 filmy. Musz臋 si臋 kiedy艣 zainteresowa膰 Unity jak czas pozwoli 馃槈
Napisano 23 Stycze艅 20205 l Autor Ma mas臋 plugin贸w. Z tym, 偶e jest to na pa艂臋 zrobione i nagrywane bezpo艣rednio z viewportu screen recorderem, nie renderowane do video bo mi si臋 bawi膰 nie chcia艂o. Ale tak, zajmuje niewiele, tyle co assety i silnik.聽 No i poza tym, jest to 艂opatologicznie zrobione - p艂askie obrazki, troch臋 particli, praca kamera i postprocesy. Jest czasem dodane kilka krzaczk贸w na pierwszym planie, 偶eby zrobi膰 troch臋 g艂臋bi, ale poza tym to zasadniczo p艂aski obrazek.聽 Edytowane 23 Stycze艅 20205 l przez Sewer
Napisano 26 Stycze艅 20205 l Autor Mia艂o p贸j艣膰 do gry, do samego intro, ale my艣l臋, 偶e wyleci z kilku powod贸w. Pierwsze primo, to stylistycznie niesp贸jne, za du偶o malarstwa, za du偶o rozmytych plam a za ma艂o sylwetek a'la Limbo. Drugie primo, to takie z dupy - ot obrazek. Mia艂 by膰 pocz膮tek burzy, kt贸ra zmieni艂a oblicze 艣wiata i zmiot艂a cywilizacj臋 z powierzchni ziemi, a jest taka, 偶e tak powiem, generic burza. Z obrazka jednak jestem ca艂kiem zadowolony.聽
Napisano 31 Stycze艅 20205 l Autor Ok, rewizja obrazka do intra. Pom贸偶cie pls bo ju偶 stoj臋 i wal臋 w 艣cian臋. Za艂o偶enie jest takie, 偶eby pokaza膰 ogrom i groz臋 natury. Ludzie w艂a艣nie ogl膮daj膮 koniec 艣wiata i chc臋, 偶eby to si臋 czu艂o. Wir zrobi艂em ju偶 eksperymentuj膮c z czym艣, co by dzia艂a艂o - nie wygl膮da to mo偶e naturalnie, ale nie musi do ko艅ca bo to nie ma by膰 te偶 zjawisko naturalne, fabularnie b臋dzie mia艂o to sens. Kamera b臋dzie i艣膰 od lewej do prawej zbli偶aj膮c si臋 do focala, kt贸rym jest wir. Niby ok, uwa偶am 偶e kilka poziom贸w lepiej ni偶 poprzednia pr贸ba, ale co艣 ca艂y czas nie pyk艂o dla mnie. Nie wiem, jak zawalczy膰 z ziemi膮 i lud藕mi, pr贸bowa艂em na milion chyba sposob贸w i ju偶 nie wiem. Jest te偶 wersja bez wiru, od kt贸rej wyszed艂em, ale problem z ni膮 jest taki, 偶e tam z prawej jest za ma艂o miejsca dla kamery do podjechania i w por贸wnianiu do wersji z wirem dla mnie wygl膮da, jakby zabrak艂o troch臋 g艂贸wnego bohatera.
Napisano 12 Marzec 20205 l Autor No, wym臋czyli艣my intro. Ilustracje w du偶ej mierze nie s膮 moje, robione na zam贸wienie. Zrobi艂em nieznaczne poprawki, doda艂em kolor i zmontowa艂em film. Wysz艂o to tak: 聽 聽
Napisano 23 Kwiecie艅 20205 l Autor No, to robi臋 zrzut kolejnych obrazk贸w do drugiego trailera. Po poprzednich, takich se pr贸bach, jestem zadowolony, bo w ko艅cu uda艂o mi si臋 znale藕膰 styl i co wa偶niejsze, metod臋 na szybkie tworzenie ilustracji. B臋d臋 ich mia艂 oko艂o setki, wi臋c nie w kij dmucha艂. Teraz przygotowanie jednej to do dw贸ch godzin od zera do bohatera.聽Troch臋 trasowania fot, troch臋 3d, troch臋 mazania w fotoszopie. No, i co istotne - nie robi臋 tego sam, wi臋c musz臋 odda膰 kredyty mojemu wsp贸艂pracownikowi, kt贸ry robi 艣wietn膮 robot臋 i bardzo mi pomaga. Dzi臋ki, Karol Ja藕wi艅ski! Nie wiem, czy cz艂owiek jest na max3d, ale mog臋 z czystym sumieniem poleci膰 wsp贸艂prac臋 z tym panem. Robimy to z grubsza tak - ja daj臋 bardzo szkicowego thumba czarno bia艂ego, on wyci膮ga kszta艂ty, ja podmalowuj臋 i nak艂adam kolor. Idzie to sprawnie i mo偶e nawet uda nam si臋 z艂o偶y膰 gr臋 w te wakacje. 聽 Edytowane 23 Kwiecie艅 20205 l przez Sewer
Napisano 23 Kwiecie艅 20205 l Uoo jacie bracie... fajne to... czy gierka b臋dzie d艂uga?... mo偶esz poleci膰 jaki艣 tutek do robienia takich gier? 聽
Napisano 24 Kwiecie艅 20205 l Autor Na jakie艣 dwie聽godziny, ale wliczaj膮c wszystkie 艣cie偶ki fabularne, to cztery聽do pi臋ciu. Taka mi wychodzi z szacunk贸w d艂ugo艣膰 nagra艅 lektorskich. Mam w tej chwili 90 stron A4 tekstu i oko艂o godziny nagra艅, wi臋c szacunki powinny by膰 w miar臋 poprawne. Ta gra to taki bardziej interaktywny audiobook, ci臋偶ko to zaklasyfikowa膰, bo to hybryda. Tutka nie jestem w stanie poleci膰, bo to rzecz do艣膰 inna ni偶 wszystkie, wi臋c standardowe tutoriale odpadaj膮. Gra powstaje w Unity. Sporo prac programistycznych zlecam firmie, cz臋艣膰 sam robi臋. Unity ma mas臋 tutk贸w jak chcesz si臋 uczy膰 od podstaw. Do gier narracyjnych s膮 gotowe frameworki, ale Unity wybra艂em dlatego 偶e: pierwwsze primo, znam troch臋 api, i drugie primo: 3d jest zajebi艣cie elastyczne. Pracujesz z kamerami i obiektami, mo偶esz zrobi膰 cokolwiek, Ja b臋d臋 mia艂 g艂贸wnie p艂askie obrazki, ale je艣li chc臋 zrobi膰 parallax, to nie ma sprawy - bior臋 sobie np. drzewa i luda z kadru, teksturuj臋 nimi quady, rozmieszczam jak mi si臋 podoba. Masz timeline i cinemachine, kt贸re s膮 pot臋偶nymi narz臋dziami do pracy z kamer膮. Du偶o by pisa膰 og贸lnie, i du偶o trzeba si臋 nauczy膰. Polecam zacz膮膰 od c#, 偶eby chocia偶 mie膰 jakie艣 elementarne zrozumienie tego, co si臋 tam dzieje.聽 O, cho膰by tak sobie mo偶na animowa膰 rzeczy. W odr贸偶nieniu od framework贸w typowo 2d, gdzie masz r贸偶ne triki i obej艣cia, 偶eby zrobi膰 takie rzeczy, tutaj po prostu ustawiasz obiekty 3d. Szybko艣膰, komfort pracy, elastyczno艣膰 nie do przecenienia. Przez kilka lat d艂uba艂em gr臋 narz臋dziami聽2d, wi臋c mam pewne por贸wnanie.
Napisano 7 Maj 20205 l Autor No to w ko艅cu mamy pe艂noprawny trailer. Zmontowany w ca艂o艣ci w Unity. I fragmenty samej gry: 聽 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto