Napisano 2 Luty 20205 l Cze艣膰,聽 komputer do 3ds maxa z corona renderer. Wiem, 偶e wa偶niejszy w takim komputerze jest procesor a co z kart膮 graficzn膮? Jaka minimalna ilo艣膰 ramu?聽聽
Napisano 2 Luty 20205 l Autor Od razu na wst臋pie, komputer nie dla mnie dla znajomych. Bud偶et 12k. Kto艣 im z艂o偶y艂 komputer z聽Threadripper 2970WX do tego 128 gb ramu i z kart膮 geforce gt 710 i st膮d moje pytanie czy taka karta graficzna wystarczy? Czy nie lepiej i艣膰 troch臋 s艂abszy procesor za to z lepsz膮 kart膮 graficzn膮?聽聽
Napisano 2 Luty 20205 l 2970WX? i 128 giga ramu? za 12k? to chyba u偶ywane cz臋艣ci ino.. albo jako艣 turbo po tanio艣ci.. chyba 偶e te procki tak ju偶 potania艂y ale set spoko.. chocia偶 ja bym tam szed艂 w gen 3.. a nie gen 2... ale nie wiem jak to tam finansowo si臋 spina i benchmarkowo..
Napisano 3 Luty 20205 l jezeli to ma by膰 rendernode to wystarczy . Je偶eli mamy na tym pracowa膰 zw scen臋 to b臋dzie ci臋偶ko...
Napisano 3 Luty 20205 l Autor Wi臋c tak kto艣 im z艂o偶y艂 co艣 takiego聽https://www.x-kom.pl/lista/o1hufjkm8聽. Komputer b臋dzie u偶ywany do wizualizacji pomieszcze艅. Tylko w艂a艣nie tak karta graficzna mnie zdziwi艂a czy nie jest zas艂aba. I jakby du偶a r贸偶nica by艂a by mi臋dzy tym komputerem a sk艂adakami z x-komu z lepszymi kartami np. co艣 takiego聽https://www.x-kom.pl/p/476218-desktop-x-kom-pro-i9-9900k-64gb-250-2tb-p4000.html聽lub聽https://www.x-kom.pl/p/490570-desktop-x-kom-pro-i9-9940x-64gb-2502tb-rtx2080.html
Napisano 3 Luty 20205 l Kraken nie nadaje si臋 do "d艂ugotrwa艂ego" ch艂odzenie procesora z podstawk膮 tr4 poddanego sta艂emu obci膮偶eniu przez d艂u偶szy czas..聽 Nie obejmuje ca艂ej powierzchni podstawki tr4 i w przypadku sta艂ego obci膮偶enia procesor b臋dzie nara偶ony na przegrzewanie i throttling.聽 Szczerze m贸wi膮c聽 to nie pojmuj臋 dlaczego kto艣 sprzedaje zestawy聽 do renderingu pod tr4 z tym ch艂odzeniem. Ono 艣wietnie sobie radzi z kt贸tkotrwa艂yni obci膮zeniami ale rendering po 1-2 i wi臋cej h?
Napisano 3 Luty 20205 l Autor to co doda艂em jako lista podzespo艂贸w to jaki艣 inny znajomy im tak膮 list臋 podzespo艂贸w wybra艂. A co w takim razie proponowa艂by艣 偶eby to sch艂odzi膰?聽聽 聽
Napisano 3 Luty 20205 l ci臋偶ko mi tak z doskoku ... du偶o pracy ale widze nast臋pne kwiatki a mianowicie : obudowa聽 zak艂adaj膮c u偶ycie Krakena聽 ma wad臋... da si臋 go zamontowa膰 tylko po usunieciu koszyka na dyski HDD a i wtedy wentylatory聽musza dmucha膰 do 艣rodka podgrzewaj膮c komponenty, Aha I jeszcze jedno...聽p艂yta Aorus pro jest bardzo fajna... sami j膮 cenimy i uwa偶amy za dobry produkt ale czy znajowy聽wspomnia艂 偶e w BIOS najprawdopodobniej trzeba kilka opcji聽 zmienic ( w艂aczy膰/wy艂aczy膰/przestawi膰/ustawi膰聽 )聽 aby nie by艂o np. zwis贸w w postaci ciemnego ekranu przy renderingach wieloklatkowej animacji聽 w Coronie i Vrayu ( rzadziej) ?聽 Z艂o偶enie kompa w xkom , morelach聽 itd. kosztuje oko艂o 100 pln... Oni z艂o偶膮 wszystko co im sie zasugeruje wg zasady:聽 "wa偶ne jest to co dzi艣 a jutrem b臋dziemy si臋 martwi膰聽jutro"聽. Tylko 偶e to nie oni b臋da si臋 martwi膰 lecz u偶ytkownik tej hm...stacji roboczej . Sorry za m臋drkowanie ale przecie偶 firm kt贸re dobrze przygotowuj膮 sprz臋t i bior膮 za to odpowiedzialnos膰聽 nie brakuje.
Napisano 3 Luty 20205 l Autor 11 minut temu, matszklar napisa艂: ci臋偶ko mi tak z doskoku ... du偶o pracy ale widze nast臋pne kwiatki a mianowicie : obudowa聽 zak艂adaj膮c u偶ycie Krakena聽 ma wad臋... da si臋 go zamontowa膰 tylko po usunieciu koszyka na dyski HDD a i wtedy wentylatory聽musza dmucha膰 do 艣rodka podgrzewaj膮c komponenty, Aha I jeszcze jedno...聽p艂yta Aorus pro jest bardzo fajna... sami j膮 cenimy i uwa偶amy za dobry produkt ale czy znajowy聽wspomnia艂 偶e w BIOS najprawdopodobniej trzeba kilka opcji聽 zmienic ( w艂aczy膰/wy艂aczy膰/przestawi膰/ustawi膰聽 )聽 aby nie by艂o np. zwis贸w w postaci ciemnego ekranu przy renderingach wieloklatkowej animacji聽 w Coronie i Vrayu ( rzadziej) ?聽 Z艂o偶enie kompa w xkom , morelach聽 itd. kosztuje oko艂o 100 pln... Oni z艂o偶膮 wszystko co im sie zasugeruje wg zasady:聽 "wa偶ne jest to co dzi艣 a jutrem b臋dziemy si臋 martwi膰聽jutro"聽. Tylko 偶e to nie oni b臋da si臋 martwi膰 lecz u偶ytkownik tej hm...stacji roboczej . Sorry za m臋drkowanie ale przecie偶 firm kt贸re dobrze przygotowuj膮 sprz臋t i bior膮 za to odpowiedzialnos膰聽 nie brakuje. Nie no wielkie dzi臋ki, bo ja a偶 takiej wiedzy nie mam i nie dostrzegam takich rzeczy 馃槉 no a co my艣lisz o tych gotowych "stacjach roboczych" z x-komu?聽 聽
Napisano 3 Luty 20205 l hm... no wiesz .... Pytasz kogo艣 kto prowadzi od kilku lat w艂asn膮 firm臋 dostarczaj膮c膮 stacje robocze i serwery聽 przede wszystkim do renderingu i d艂ugotrwa艂ych oblicze艅聽聽馃槉. Nie mog臋 by膰聽 ( i nie b臋d臋 馃槣) obiektywny. Nie raz przychodzi nam poprawia膰 ( czasem naprawia膰) to co komu艣 dostarcz膮. I czasem nie jest to kwestia kompetencji i wiedzy ( bo t臋 ich technicy posiadaj膮) ale po艣piechu i gonitwy byle szybciej聽聽wynikaj膮cej z polityki firmy.聽 Dzienna porcja sk艂adak贸w musi by膰 wypuszczona... nie wa偶ne 偶e bez analizy konfiguracji , bez test贸w i optymalizacji . My艣lisz 偶e robi膮 tam wielogodzinne testy obci膮偶eniowe? A powinni . Niestety to trwa , standardowo nawet 48h a czasem聽 i wi臋cej.聽
Napisano 3 Luty 20205 l niby xkom twierdzi 偶e ich komputery przesz艂y testy.. ale sk膮d mo偶na wiedzie膰 czy to prawda... wszyscy tak mog膮 napisa膰.. ino daj膮 gwarancj臋 wi臋c ja sam nie wiem teraz sam zak艂adam si臋 do kupna komputera od x-kom w specyfikacji 16 core ryzen gen 3. + 64 gigs of ram + RTX 2070S +1TB 聽
Napisano 3 Luty 20205 l Autor 14 minut temu, Maciek Jutrzenka napisa艂: niby xkom twierdzi 偶e ich komputery przesz艂y testy.. ale sk膮d mo偶na wiedzie膰 czy to prawda... wszyscy tak mog膮 napisa膰.. ino daj膮 gwarancj臋 wi臋c ja sam nie wiem teraz sam zak艂adam si臋 do kupna komputera od x-kom w specyfikacji 16 core ryzen gen 3. + 64 gigs of ram + RTX 2070S +1TB 聽 No w tym problem, 偶e no nie jeste艣my w stanie stwierdzi膰. Mam od nich聽 bardzo bud偶etow膮 jednostk臋 do gier i 艣miga fajnie ale wiem, 偶e to nie to co stacja robocza 馃槈聽A sam膮 specyfikacje tych ich stacji roboczych jak oceniacie? Nadawa艂by si臋 do corony?聽
Napisano 5 Luty 20205 l Mam chwilk臋 czasu wi臋c pozwol臋 sobie na kilka s艂ow w temacie przygotowania stacji. Najpierw o zawodno艣ci komponent贸w. Z naszych praktycznych do艣wiadcze艅 wynika 偶e po testach obci膮偶eniowych ( ale nie jest to Cinebench聽 czy jakikolwiek聽聽inny benchmarK聽 馃檪聽)聽 najbardziej problematyczne s膮 p艂yty g艂贸wne , potem pamieci , zasilacze i rzadziej karty graficzne . aha... i聽聽nie pamietam kiedy ju偶 procesory. 艢rednio co czwarta mo偶e pi膮ta聽 p艂yta g艂贸wna jest przez nas dyskfalifikowana albo okre艣lana jako "w膮tpliwa u偶ytkowo" jako p艂yta do stacji聽 roboczej. Procesory pobieraj膮 coraz wi臋ksze ilosci mocy przy czym te najmocniejsze nawet powy偶ej 300W聽 co stawia przed ogromnym wyzwaniem komponenty p艂yty g艂贸wnej. Czasem jest to typowa niesprawno艣膰 nazwijmy to taka z rodzaju " nie odpala i ju偶"聽 i wtedy nie ma problemu , ale najcz臋sciej jest to co艣 co wychodzi po kilkunastu h grzania . Ten pierwszy rodzaj rzadko przeciska si臋 przez sito聽 kontroli聽technicznej聽producenta聽聽, ale聽 si臋 zdarza i jest natychmiast przez nas wychwytywany .聽 Drugi przypadek czyli b艂臋dy po podaniu komponentu stresowemu obci膮偶eniu wymagaj膮 stworzenia odpowiedniego 艣rodowiska i niestety ale spotykamy聽 je聽 nader cz臋sto . S膮 to trudne sprawy gdy偶 oddaj膮c na RMA p艂yty kt贸re odrzucamy nie zawsze mamy pewno艣膰 偶e kontrola serwisowa dostawc贸w ( a najcz臋sciej producenta) przyzna nam racj臋. Na poz贸r p艂yty te dzia艂aj膮 i przy codziennym uzytkowaniu wi臋kszo艣膰 z nas tych usterek by nie wychwyci艂a . Dopiero zaprz膮gni臋cie kompa do pracy wielogodzinnej ( czasem wielodniowej)聽聽powoduje聽wyzwolenie b艂臋du. Co robimy? Wstawiamy nast臋pn膮 p艂yt臋 ...a potem 偶remy sie z dostwc膮 lub producentem o wymian臋 . I nie zawsze przynosi to skutek przez to聽聽mamy kilka p艂yt kt贸re trafi艂y do maszyn prezentacyjnych i zapewne zostan膮 tam a偶 do czasu 艣mierci technicznej.聽 馃檪聽 W przypadku ewidentnej usterki ( kiedy zestaw nie dzia艂a w og贸le i wiemy co jest uszkodzone albo te偶 kiedy potrafimy wyzwoli膰 / odtworzy膰 b艂ad kt贸ry wskazuje klient ) po prostu jak najszybciej wymieniamy komponent . Jak najszybciej to znaczy max do 5 dni i to najcz臋艣ciej wraz z dosy艂k膮 dzia艂ajacego zestawu聽do klienta.聽 Nie wiem czy kto艣 z was odsy艂a艂 kiedy艣 co艣 wadliwego do xkom lub聽moreli bo nam niestety zdarza艂o si臋 ... Og贸lnie ze wzgl臋du na nieciekawe warunki ( ceny) rzadko kupujemy tam komponenty ale kiedy czasem czego艣 nie ma w hurtowniach聽 a czas nagli to nie ma wyboru. Niechlubny rekord w rozwi膮zaniu problemu聽to by艂a wymiana w Morelach聽 trzech zasilaczy EVGA z g贸rnej p贸艂ki ( ka偶dy powy偶ej 1000 pln ) dostarczonych聽 przez nas w zestawach do klienta . Po聽kilku miesi膮cach w odst臋pie kilkunastodniowym dosz艂o do awarii 3 zestaw贸w. Szybka diagnoza wykaza艂a tylko awari臋 zasilaczy kt贸re w ci膮gu czterech聽 dni wymienili艣my na zasilacze innej firmy i wys艂ali艣my do klienta. Za艣 te uszkodzone do聽 serwisu Moreli聽 gdzie聽najpierw przez 4聽tygodnie diagnozowano usterk臋 a potem a a potem przez nast臋pne 3 tygodnie czekali艣my聽 na na korekt臋 zakupu i zwrot 艣rodk贸w. Klient swoje zestawy odzyska艂 po 5 dniach. Na koniec jedno mog臋 stwierdzi膰 na pewno: rygorystyczne i rzetelne ( ale niestety czasoch艂onne i czasem dla obu stron kosztowne ) testy przed oddaniem sprz臋tu komputerowego s艂u偶acego jako podstawowe narzedzie pracy 聽s膮 konieczne.聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto