Avgar Napisano 12 Listopad 2020 Napisano 12 Listopad 2020 Cześć, pracę z 3ds max zaczęłam kilka dni temu. Napotkałam się na problem, na który nigdzie indziej nie mogę znaleźć odpowiedzi by podziałało. Importowałam model stworzony w Inventorze chciałam tam dodać materiały, by dobrze prezentowały się w wizualizacji. Okazało się ze sofa jest podzielona na dziwne części, które w inventorze są oddzielnie. Wrzucę pare zdjęć jak to wygląda( model ma już materiały z inventora, bo myślałam, że jak przerzucę no 3ds max to będzie wyglądał tak samo). Znalazłam filmik, który powinien pomóc i większość z tego zastosowałam. Nie mogłam znaleźć funkcji graphite modeling tools i quadraty all z resztą nie wiem, czy to pomoże? Znaczy znalazłam edit mesh i edit geometry, jednak nie wiem co dalej. Konieczna jest modyfikacja siatki? Czy da się wgl naprawić tak by elementy były tak samo podzielone jak w Inventorze, tak bym mogła nadać materiały oddzielnie do półeczek i sofy? Z góry dziękuję Avgar Link z yt: https://www.youtube.com/watch?v=PUuq_MwSN2k
stormwind Napisano 13 Listopad 2020 Napisano 13 Listopad 2020 (edytowane) Jakim formacie eksportujesz z inventora? Wygląda na jakieś podstawowe dwg. Dużo zależy tu od ustawień import i eksportu. A max zawsze zamieni je po swojemu na mesh, zazwyczaj kiepsko. Jest lepsza ścieżka. 3ds importuje pliki inventora ipt i iam, choć nigdy nie miałem z nimi styczności. Polecam natomiast eksport/import przez pliki stp. Max otwiera je jako obiekt body (solid) i zostawia opcję zmiany szczegółowości geometrii, pozwalając wrzucać na nie typowe modyfikatory. https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-41B6BBFD-2F4D-4E0F-AB12-3B330CF90901-htm.html Edytowane 13 Listopad 2020 przez stormwind
Avgar Napisano 13 Listopad 2020 Autor Napisano 13 Listopad 2020 Importowałam po prostu plik ipt, z resztą dwg też i on jeszcze gorzej działał. Jak importować przez pliki stp, czy trzeba mieś jeszcze jakiś program, czy ja po prostu nie widzę tego w Inventorze?
Dnstudio Napisano 20 Listopad 2020 Napisano 20 Listopad 2020 (edytowane) Po pierwsze. "Graphite" nie działa z editable mesh, być może dlatego nie potrafisz znaleźć "quadrify all". (To narzędzie znajdziesz: Modeling->Geometry->Quadrify All) Przed zastosowaniem narzędzia warto zrobić "weld" wierzchołków bo po imporcie bardzo często część wierzchołków jest niepołączona. Ja importuję do Maxa pliki w formacie .iam (Inventor). Bardzo dobrze importuje grupy i instancje. Edytowane 20 Listopad 2020 przez Dnstudio
Avgar Napisano 24 Listopad 2020 Autor Napisano 24 Listopad 2020 Dzięki za odpowiedzi, zmiana formatu pomogła, już wszyto gra😄
Rekomendowane odpowiedzi