Napisano 23 Luty 20214 l Witam, przymierzam si臋 do wymiany procesora na nowszy. Mam jednak dylemat co do pozosta艂ych cz臋艣ci, a dok艂adnie czy wymagaj膮 wymiany na nowe. Obecny zestaw: - procesor: AMD Ryzen 7 1700x - ch艂odzenie: Ch艂odzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436 (SPC154) - p艂yta g艂贸wna: Gigabyte GA-AB350-GAMING 3 - karta graficzna: GTX 1050ti - RAM: HyperX Fury, DDR4, 16 GB, 2400MHz, CL15 64gb - zasilacz: MODECOM Volcano 650 120mm Chc臋 wymieni膰 Ryzena 7 1700x na Ryzena 9 3900x. Mam tutaj kilka pyta艅: - ryzen 9 ma za艂膮czone ch艂odzenie, jednak czy jest ono wystarczaj膮ce ? r贸偶ne opinie s膮. Czy to kt贸re mam obecnie mog艂o by zast膮pi膰 do do niego do艂膮czone, czy musz臋 kupi膰 nowe ? Je艣li tak to jakie b臋dzie najlepsze ? - p艂yta g艂贸wna - tutaj my艣la艂em nad wymian膮 na Gigabyte B450 AORUS ELITE - zasilacz - czy 650W przy takim zestawie wystarczy ? czyta艂em gdzie艣 w necie 偶e potrzeba tutaj 850W, ale czy napewno ? Grafiki nie planuj臋 wymienia膰 napewno w najbli偶szym czasie (dost臋pno艣膰 na rynku le偶y). W przypadku w艂o偶enia zamiast GTX jakiego艣 RTX'a zgodz臋 si臋 偶e zasilacz b臋dzie zbyt s艂aby, ale pod samego ryzena 650W nie wystarczy ? Nie chcia艂bym wymienia膰 rzeczy kt贸rych nie musz臋, st膮d moje zapytanie. Bardzo prosz臋 o podpowied藕. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 :) 聽
Napisano 23 Luty 20214 l Ch艂odzenie b臋dzie pasowa艂o. Zasilacz bym wymieni艂 z troski o sprz臋t na jaki艣 markowy, 650-750W z certyfikatem GOLD w zupe艂no艣ci wystarczy. Uprzedzam, 偶e 艣rednio z dost臋pno艣ci膮 zasilaczy jest teraz. Na upartego ten zasilacz da rad臋, ale powiniene艣 mie膰 z ty艂u g艂owy, 偶e to marny zasilacz i mo偶e poci膮gn膮膰 reszt臋 sprz臋tu w razie awarii. P艂yta powinna da膰 rad臋 bez OC. Kiedy艣 kr膮偶y艂 po necie wykaz p艂yt z obci膮偶alno艣ci膮 sekcji zasilania, ale nie mog臋 teraz go znale藕膰. 聽 Edit: pami臋taj tylko kupi膰 now膮 past臋 termoprzewodz膮c膮 je艣li zostawiasz Grandisa. By膰 mo偶e jest w zestawie z procesorem, ale mo偶e by膰 zaaplikowana od razu na do艂膮czony cooler. 聽 Edytowane 23 Luty 20214 l przez blood_brother
Napisano 23 Luty 20214 l Autor 25 minut temu, blood_brother napisa艂: Ch艂odzenie b臋dzie pasowa艂o. Zasilacz bym wymieni艂 z troski o sprz臋t na jaki艣 markowy, 650-750W z certyfikatem GOLD w zupe艂no艣ci wystarczy. Uprzedzam, 偶e 艣rednio z dost臋pno艣ci膮 zasilaczy jest teraz. Na upartego ten zasilacz da rad臋, ale powiniene艣 mie膰 z ty艂u g艂owy, 偶e to marny zasilacz i mo偶e poci膮gn膮膰 reszt臋 sprz臋tu w razie awarii. P艂yta powinna da膰 rad臋 bez OC. Kiedy艣 kr膮偶y艂 po necie wykaz p艂yt z obci膮偶alno艣ci膮 sekcji zasilania, ale nie mog臋 teraz go znale藕膰. 聽 Edit: pami臋taj tylko kupi膰 now膮 past臋 termoprzewodz膮c膮 je艣li zostawiasz Grandisa. By膰 mo偶e jest w zestawie z procesorem, ale mo偶e by膰 zaaplikowana od razu na do艂膮czony cooler. 聽 Czy taki zasilacz da rade ? https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-supremo-fm2-gold-750w-spc169-1243755/ P艂yta powinna da膰 rad臋, ale kt贸ra ? Ta kt贸r膮 mam, czy ta kt贸r膮 pisa艂em 偶e planuj臋 wymieni膰 ?
Napisano 23 Luty 20214 l Osobi艣cie nie jestem fanem tej marki (SPC), ale mo偶e to zalecia艂o艣ci z pocz膮tku ich istnienia, gdzie ich produkty by艂y co najwy偶ej "takiese". W ka偶dym razie na pewno nie b臋dzie to z艂y zasilacz, ludzie ich z powodzeniem u偶ywaj膮. M贸wi臋 o p艂ycie na B450. Tak teraz czytam o Twoim obecnym chipsecie, B350, to w sumie je艣li wystarcza Ci obecna p艂yta to powinien na niej si膮艣膰 3900X bez wi臋kszych problem贸w. Tzn. mo偶e by膰 wymagana update biosu, 偶eby ruszy艂 nowy procek, ale z racji, 偶e masz tam wci膮偶 jaki艣 procesor to powinna to by膰 formalno艣膰. W sumie to na pewno b臋dzie trzeba zrobi膰 update biosu, bo chyba w chwili premiery B350 nie by艂o jeszcze w og贸le 2nd gen Ryzen贸w. Zaznaczam tylko, 偶e czyta艂em o chipsecie, a nie o Twoim konkretnym modelu p艂yty. Tu musisz ju偶 sam doczyta膰 i podj膮膰 decyzj臋, bo wiadomo s膮 gorsze i lepsze p艂yty z ka偶dym chipsetem. Nie wiem jak wypada Twoja obecna. Edit: Zapomnia艂em o linku do artyku艂u: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-3900x-tested-on-cheap-b350-motherboard/ Edytowane 23 Luty 20214 l przez blood_brother
Napisano 23 Luty 20214 l Autor Pyta艂em teraz jeszcze w x-komie w obs艂udze klienta, powiedzieli mi 偶e pod t膮 konfiguracj臋 sprz臋tow膮 zasilacz ten kt贸ry mam wystarczy - ale jednak b臋d臋 chcia艂 go wymieni膰 - a z p艂yt g艂贸wnych zamiast B450 lepiej wybra膰 MSI X470. Finalnie chyba zdecyduj臋 si臋 w艂a艣nie na X470 i ten SPC kt贸ry podes艂a艂em. Ewentualnie narazie zostawi臋 ten zasilacz kt贸ry mam, i b臋d臋 obserwowa艂 jak si臋 zachowuje podczas obci膮偶e艅 renderem. Jak b臋dzie k艂opot to wymieni臋.
Napisano 23 Luty 20214 l Z tym zasilaczem co masz jest tylko jeden problem, bo sprz臋t na pewno b臋dzie na nim dzia艂a艂. Jest kiepskiej jako艣ci. Na 87% b臋dzie dzia艂a艂 i nic si臋 nie b臋dzie dzia艂o. Ale je艣li zdarzy si臋 te 13% jest du偶o szansa, 偶e zabierze ze sob膮 reszt臋 sprz臋tu w przeciwie艅stwie do markowych, certyfikowanych zasilaczy. Po prostu uczulam, 偶eby艣 by艂 tego 艣wiadom. Je艣li Ci to nie przeszkadza, spoko 馃檪 Co do X470 pami臋tam, 偶e jak sam zmienia艂em platform臋 to zastanawia艂em si臋 mi臋dzy X470 i X570. W艂a艣ciwie wszystkie MSI z X470 maj膮 bardzo kiepskie sekcje zasilania procesora, co skutkuje, albo mocnym grzaniem si臋 ca艂ej p艂yty, albo zbijaniem wydajno艣ci, zw艂aszcza przy 3900X. Chyba tylko flagowy Asrock Taichi mia艂 z zapasem sekcj臋 zasilania dla tego procesora. W przypadku X470 dopytaj te偶 w sklepie, czy maj膮 ju偶 nowy bios obs艂uguj膮cy. Sam zdecydowa艂em si臋 na X570 i dzia艂a. Wydaje mi si臋, 偶e w tej chwili pewnym kompromisem jest B550. Jak ja kupowa艂em to nie by艂o jeszcze p艂yt na tym chipsecie. Znalaz艂em w ko艅cu t臋 tabelk臋, kt贸r膮 si臋 mocno wspiera艂em przy wyborze p艂yty, ale to by艂o prawie rok temu. Do tej pory pojawi艂y si臋 nowe chipsety, ale jaki艣 og贸lny pogl膮d daje. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/htmlview#gid=639584818
Napisano 23 Luty 20214 l Autor Dzi臋kuj臋 za podpowiedzi 馃檪 Poczytam jeszcze o tych p艂ytach i co艣 wybior臋. Przemy艣l臋 jeszcze raz te偶 ten zasilacz.
Napisano 27 Luty 20214 l Autor Kupi艂em procka, p艂yt臋 B550 i zasilacz o kt贸rym pisa艂em. Ch艂odzenie zostawi艂em grandisa. Mam teraz jeszcze takie pytanie, bo nie znam si臋 na tym a偶 tak dobrze. Jakie temperatury Ryzen osi膮ga przy pe艂nym obci膮偶eniu w trakcie renderu ? Albo jakich temperatur nie powinien przekraczac ? Obecnie ustawi艂em napi臋cie na 1.15V, pokazuje mi temperatury ok. 69-72 stopnie. Na samym pocz膮tku automatycznie by艂o ustawione na 1.45V, temperatury pokazywa艂 80+ stopni. Jak to poprawnie ustawic, i jakich temperatur nie przekraczac zeby nic sie nie stalo ? 聽
Napisano 27 Luty 20214 l Przy jakim obci膮偶eniu te temperatury? Jakie艣 benchamrki, czy po prostu gra艂e艣/renderowa艂e艣 co艣? Moim zdaniem do 85C jest akceptowalne. Wiadomo, 偶e im ni偶sza temperatura tym troch臋 偶ywotno艣膰 sprz臋tu ro艣nie, ale to raczej nieodczuwalny wzrost dla przeci臋tnego u偶ytkownika. Masz jakie艣 dodatkowe wiatraki w obudowie? Mo偶e by膰 te偶 tak, 偶e ten Grandis jest na styk dla tego procka. Na pewno jest cichszy od fabrycznego, bo ten to troch臋 suszarka. W kwestii undervoltingu to nie ma z艂otej zasady. Generalnie schodzisz najpierw o 0.1V, testujesz, czy platforma jest stabilna, potem kolejne 0.1V, jak zacznie si臋 sypa膰, to albo zmniejszasz skok, albo zostawiasz na jeszcze stabilnym poziomie. Edit: z tego co czytam, to ludzie 艣rednio schodz膮 do 1,25V zachowuj膮c pe艂n膮 stabilno艣膰, ale je艣li u Ciebie przy 1,15V jest ok, to bym zostawi艂. Ewentualnie je艣li komp zacznie sypa膰 b艂臋dami/BSODami, to zwi臋ksz napi臋cie. Edytowane 27 Luty 20214 l przez blood_brother
Napisano 28 Luty 20214 l jak ja mialem swojego 3900 temperatura w spoczynku 65 stopni (na krakenie) i 80 w stresie, wiec u Ciebie chyba wszystko ok 馃檪 聽 Teraz mam maly update na 3950 spoczynek 42 stopnie, stres 65, to samo chlodzenie聽
Napisano 28 Luty 20214 l 65C w idlu to jaki艣 kosmos 馃槢 Mo偶e co艣 z past膮 mia艂e艣 nie tak, albo jakie艣 niewy艂膮czone boosty. Dobrze, 偶e teraz jest ok 馃檪
Napisano 28 Luty 20214 l nie wiem, skladali mi to w Xkomie, zakldam ze zrobili to dobrze 馃檪聽Tutaj kolega ma takie same temperatury wiec strzelam ze dla tego procka to standard. Wiadomo ze jakby ktos jeszcze dal znac jakie ma temperatury to by bylo super 馃檪聽Dodam tylko ze maszyna dzialala stabilnie 馃檪 聽 Co do nowego procka, to kupilem sobie taka swoja paste Kryonaut thermal grizzly i polecam serdecznie 馃檪
Napisano 28 Luty 20214 l Autor Te temperatury przy obciazeniu 100% CPU na renderze sceny w blenderze - 20 min ciaglej pracy, na 1.15V nic sie nie sypa艂o, temperatur臋 trzyma艂 69-72 stopnie. W spoczynku Ryzen master pokazuje 32-40 stopni, takie wahania ale generalnie nie przekracza tej wartosci. Na ryzenie 7 1700x przy renderze trzymal mi poziom 75 stopni, dlatego tutaj jak zobaczylem na starcie 80+ to troche sie zmartwilem, ale z tego co piszecie wyglada na to ze jest ok, uspokoilem sie 馃檪 W obudowie mam w sumie 3 wiatraki (Zalman R1). Paste kupilem Thermal Grizzly Aeronaut, troche po fakcie zorientowalem sie ze moglem wziac lepsza, ale najwyzej jak bede mial problemy z temperatura to kupie i wymienie po prostu.
Napisano 28 Luty 20214 l Dla pewno艣ci mo偶esz zapu艣ci膰 jaki艣 strestest dla CPU. 20 minut to du偶o i niedu偶o. W ka偶dym razie jakby co艣 si臋 dzia艂o to masz trop 馃檪 Ja mam 3700X wi臋c troch臋 mniej rdzeniuuuf 馃槢 W kwestii pasty, wsz臋dzie mam Kryonauta i r贸wnie偶 polecam 馃檪
Napisano 28 Luty 20214 l Optymalna temperatura w stresie dla Ryzen贸w to ok. 65聽- 75聽stopni - krytyczna 95 stopni. W idlu ok. 35-40 stopni. nale偶y pami臋ta膰, 偶e to nie jest delta temperatur, tylko suma temperatury otoczenia i pracuj膮cego procka. W lecie mo偶e zatem by膰 troch臋 wi臋cej ni偶 teraz. Od p贸艂 roku u偶ytkuj臋 Ryzena 9 3950X. Podczas renderingu, nawet d艂u偶szego dobijam do ok. 65-76 stopni. W idlu w艂a艣nie ok. 40 stopni. To wszystko na ch艂odzeniu powietrznym (Scythe Fuma 2 - nota-bene bardzo polecam) i bardzo przewiewnej budzie, co ma du偶e znaczenie.聽 Wa偶nym elementem ca艂o艣ci jest jako艣膰 sekcji zasilania p艂yty g艂贸wnej. Im lepsza tym mniej si臋 grzeje. Jak wybiera艂em p艂yt臋 to pad艂o na Tuf Gaming B550 Plus Asusa w艂a艣nie dlatego, 偶e w testach wykazywa艂a si臋 艣wietnymi w艂a艣ciwo艣ciami termicznymi - pod innymi wzgl臋dami to taki 艣redniak.聽 W sieci znale藕膰 mo偶na sporo materia艂贸w na temat undervoltingu Ryzen贸w i informacji, 偶e dzia艂aj膮 domy艣lnie na 1,4-1,5 V, co mo偶e im skraca膰 偶ycie. AMD nie zaleca undervoltingu i s膮 ku temu dobre powody. Przede wszystkim procesor NIE pracuje ze sta艂ym 1,4 V. W idlu i mniej obci膮偶aj膮cych dzia艂aniach zje偶d偶a nawet do ok 0,4聽V. Wi臋kszo艣膰 czasu sp臋dza w艂a艣nie na niskich napi臋ciach. Jedynym softem, kt贸ry prawid艂owo to pokazuje (podobnie jak cz臋stotliwo艣ci rdzeni) jest Ryzen Master. Inne samym swoim dzia艂aniem wybudzaj膮 procesor, co zaburza wyniki. Bardzo ciekawym "must have" (ale nie dla ka偶dego *) dla Ryzen贸w jest Clock Tuner for Ryzen napisany przez cz艂owieka o ksywie 1usmus. Program ten pozwala nie tyle na podkr臋canie co na "regulacj臋" pracy procesora. Zanim si臋 go jednak u偶yje warto przeczyta膰 w膮tek na Guru3d i zdecydowa膰, czy gra jest warta 艣wieczki. Program robi to co robi prawie automatycznie testuj膮c parametry pracy procka i tworz膮c profil, 艂adowany przy starcie Windowsa (w 40% start贸w trzeba to zrobi膰 r臋cznie). Rdzenie w Ryzenach sa grupowane w dw贸ch chipletach (CCD), z kt贸rych ka偶dy zawiera dwie grupy (CCX) po cztery dla 3950 i po trzy dla 3900 rdzenie. Clock Tuner for Ryzen pozwala na ustawienie oddzielnych cz臋stotliwo艣ci dla ka偶dej z grup CCX w oparciu o mo偶liwo艣ci najs艂abszego rdzenia. W moim przypadku R9 3950X okaza艂 si臋 "silver samplem", czyli 艣redniakiem. Przed optymalizacj膮 za pomoc膮 CTR w Cinebench uzyska艂 9120 punkt贸w. Po niej ok. 9880. Golden i Platinum sample czasem przekraczaj膮 10000.聽 Jednak wa偶niejsze od kilkuprocentowego wzrostu wydajno艣ci jest obni偶enie napi臋cia szczytowego do 1,20聽V i ZNACZNA poprawa kultury energetycznej pracy co zmniejsza m.in. obci膮偶enie chipsetu p艂yty.聽 Co do RAMu to osobi艣cie nie zauwa偶y艂em szczeg贸lnego wp艂ywu jego cz臋stotliwo艣ci na wydajno艣膰 procesora. Pierwotnie mia艂em ustawione 2133, bo zapomnia艂em zmieni膰 - potem ustawi艂em zgodnie ze specyfikacj膮 ko艣ci na 3200 i nie zauwa偶y艂em jakich艣 znacz膮cych r贸偶nic. Co do legendarnego boosta to nie oznacza on, 偶e wszystkie rdzenie mog膮 dobi膰 do 4,7. Robi to (w teorii) tylko ten najlepszy. Ja zauwa偶y艂em maksymalnie 4.5. Poniewa偶 jednak wydajno艣膰 pojedynczego rdzenia nie ma dla mnie 偶adnego znaczenia to mnie to w og贸le nie boli.聽 ------------ * - niewielka cze艣膰 u偶ytkownik贸w nie zauwa偶y艂a wp艂ywu CTR na prac臋 procesora a cz臋sto wr臋cz mia艂a k艂opoty. Czasem wersja beta programu przynosi艂a lepsze rezultaty ni偶 docelowa 1.1. Prawdopodobnie jego skuteczno艣膰 zale偶y od jako艣ci procesora i konfiguracji ca艂ego systemu. Co wa偶ne - CTR poprawiaj膮c og贸ln膮 wydajno艣膰 najcz臋艣ciej zmniejsza przy okazji wydajno艣膰 pojedynczego rdzenia. Dlatego nie jest to program dla ka偶dego. Screeny z RM w idlu i w stresie z uzyciem CTR. Bez niego parametry TDC i EDC by艂y ZNACZNIE wy偶sze. 聽 Edytowane 28 Luty 20214 l przez mrys
Napisano 28 Luty 20214 l R贸wnie偶 posiadam tego procka, R9 3900x, pracuje na - 1.3v w idle - poni偶ej 40 st. przy d艂u偶szym stresie (12x4.1 GHz) - 68-70 st. Ch艂odzenie powietrzne Noctua u12a.
Napisano 1 Marzec 20214 l Kurcze, u mnie na R9 3950 idle聽to 47掳 a聽聽stres 80掳聽 na聽Noctua D15s 馃槥 EDIT: a niee stres to 70掳, ech w sumie zale偶y czym si臋 sprawdza 馃槃 聽 Edytowane 1 Marzec 20214 l przez JmTm00
Napisano 1 Marzec 20214 l 8 godzin temu, JmTm00 napisa艂: Kurcze, u mnie na R9 3950 idle聽to 47掳 a聽聽stres 80掳聽 na聽Noctua D15s 馃槥 EDIT: a niee stres to 70掳, ech w sumie zale偶y czym si臋 sprawdza 馃槃 聽 nie przejmuj sie, tez zauwazylem ze ryzen master pokazuje srednio nizsze temperatury 馃槈 u mnie idle 42 stres 65 na AIO krakena (apka krakena), z tym ze przez 99% czasu mam ustawiona chlodnice na 800 obrotow wiec chlodzenia nie slychac i jest ciut mniej wydajne przez to 馃槈
Napisano 5 Marzec 20214 l Autor Mam do Was jeszcze jedno pytanie, ja jestem raczej laikiem w temacie ustawien BIOSu itd. W Ryzen Master ustawiam r臋cznie szybko艣膰 zegar贸w i napi臋cie jak na zdj臋ciu poni偶ej (zdj臋cie robione podczas renderu) Tak wygl膮da menad偶er zada艅 w tym czasie K艂opotliwe jest to, 偶e za ka偶dym razem jak w艂膮czam kompa musze odpali膰 Ryzen Mastera i da膰 mu "apply" 偶eby te ustawienia pami臋ta艂. Czy da si臋 jako艣 ustawi膰 to, 偶eby te ustawienia by艂y automatycznie wczytywane i pami臋tane ? 聽
Napisano 5 Marzec 20214 l Tu niestety nie pomog臋, bo nie u偶ywa艂em nigdy tej aplikacji. Ale teraz nie jest to tak ustawione, 偶e trzyma go na sta艂e na 3,8GHz?
Napisano 5 Marzec 20214 l Autor Tak, teraz jest. Chodzi o to, 偶e po ka偶dym w艂膮czeniu komputera musze odpalac aplikacje, i klika膰 "apply" 偶eby tak trzyma艂. Inaczej z automatu jest ustawione w profilach na "default", czyli 4+ GHz i napiecie 1.45V. Chcia艂bym nie musiec zawsze myslec o tym ze trzeba odpalic program i zmienic mu profil.
Napisano 5 Marzec 20214 l Internety pisz膮, 偶e specjalnie tw贸rcy nie dali takie mo偶liwo艣ci i ludzie po prostu przenosz膮 te ustawienia na sztywno do BIOSu. W sumie ma to sens, bo jak przegniesz z ustawieniami i zrobisz autostart, to komputer wpadnie Ci w restartuj膮c膮 si臋 p臋tle i nie b臋dzie 艂atwo go postawi膰 bez grzebania w systemie. U siebie w laptopie, co prawda z Intelem, u偶ywam do undervoltingu programu ThrottleStop i on ma opcje autostartu. Nie wiem jednak, czy pozwala na OC i czy gada z Ryzenami.
Napisano 5 Marzec 20214 l Tak, jak napisa艂 blood_brother - Ryzen Master wymaga r臋cznego startu i aplikacji profilu. W przypadku CTR, o kt贸rym pisa艂em wcze艣niej dzieje si臋 to automatycznie - tzn. CTR startuje wraz z systemem i wczytuje profil. W praktyce jednak ok. 40% start贸w systemu pomija CTR (mimo i偶 proces jest w shedulerze Windowsa) i trzeba go uruchomi膰 r臋cznie. Po uruchomieniu mo偶na go zamkn膮膰. Profil pozostaje wczytany. CTR w czasie tworzenia profilu kolejno testuje ustawienia a偶 znajdzie te bezpieczne i najbardziej wydajne. Co wa偶ne - CTR korzysta z Ryzen Mastera, wi臋c to nie s膮 programy koliduj膮ce ze sob膮. Niekt贸rzy po stworzeniu profilu w CTR nie aplikuj膮 go lecz przenosz膮 ustalone parametry do BIOSA. Wtedy nie ma problemu z ew. niewczytaniem profilu. Natomiast ustawienie sta艂ego taktowania na sztywno nie jest dobrym pomys艂em. Jak rozumiem, procek ca艂y czas chodzi na 3,8? W spoczynku te偶? Pytam, bo nie kombinowa艂em z RM.
Napisano 5 Marzec 20214 l Autor Nie nie, on nie pracuje ca艂y czas na 3,8. Tu chodzi o to 偶e podczas stresu nie pracuje na wi臋cej ni偶 3,8. A przynajmniej tak to rozumiem. W spoczynku Rm wyglada tak Generalnie - chc臋 po prostu 偶eby procek w czasie stresu nie pracowa艂 na wi臋cej ni偶 3,8 (nie chc臋 go overclockowa膰, nie wiem czemu, ale mam gdzie艣 zakodowane 偶e przez to mo偶e si臋 z nim co艣 sta膰 馃檪 ) i 偶eby trzyma艂 mi napi臋cie 1,2V (trzyma odpowiedni膮 temperatur臋). W BIOSie znalaz艂em tylko ustawienie napi臋cia, ale nie ogarniczenia GHz. Przetestuje jeszcze dzisiaj tego CTR. Nigdy nic nie robilem z procesorami, poprzedni zamontowalem i juz wiecej go nie ruszalem, dopiero co poznaje jak to wszystko dzia艂a 馃檪 Edytowane 5 Marzec 20214 l przez jarekhell1
Napisano 5 Marzec 20214 l Wrzu膰 sobie jaki艣 monitor taktowania z wykresem na wszelki wypadek, bo wydaje mi si臋, by膰 mo偶e b艂臋dnie, 偶e on teraz b臋dzie trzyma艂 na sta艂e 3,8GHz. W kwestii napi臋cia, to nie wiem jak w stacjonarnych prockach, ale w laptopach mo偶na ustawi膰 offsetowe napi臋cie. Czyli procek sam sobie zmienia napi臋cia w miar臋 potrzeb, ale z zadan膮 korekt膮, bo trzymanie procka na sta艂ym napi臋ciu te偶 nie jest jakie艣 super korzystna w kwestii d艂ugowieczno艣ci. Ale nie znam tej aplikacji i mo偶e ona dzia艂a tak jak powinna tylko ma taki mocno uproszczony interfejs.
Napisano 5 Marzec 20214 l Autor Mam jeszcze jedn膮 pro艣b臋. Zostawi艂em RM na ustawieniach defaultowych po odpaleniu kompa, przy obciazeniu (render) zarowno RM jak i HWMonitor pokazuja mi ze renderuje na ok. 4,1GHz, a monitor zadan windowsa pokazuje wykorzystanie CPU na 88% i 3,3GHz~. Jak to mozliwe, i czemu jedno pokazuje tak a drugie tak ? Jak ustawiam w RM na moj profil (3,8GHz i 1,2V) to monitor zadan windowsa pokazuje wykorzystanie CPU 100% i 3,8GHz. Nie bardzo moge to zrozumiec. Mimo ze wg RM renderuje mi na wiekszych napieciach i wiekszych GHz, to temperatury sa o 5 stopni mniejsze.
Napisano 5 Marzec 20214 l Nie traktuj Mened偶era zada艅 Windowsa jako wiarygodne 藕r贸d艂o informacji o parametrach pracy procesora. Nigdy. W przypadku Ryzen贸w najpewniejszym 藕r贸d艂em jest RM. HW monitor w nowszych聽wersjach pewnie te偶 (w starszych nie by艂 w stanie poprawnie odczyta膰 aktualnej cz臋stotliwo艣ci poszczeg贸lnych rdzeni). Nie bardzo te偶 wiem, dlaczego chcesz udusi膰 ten procesor? 3,8 Ghz to warto艣膰 nominalna ale je偶eli w czasie renderingu pracuje on z cz臋stotliwo艣ci膮 4,14 GHz to nie oznacza, 偶e jest podkr臋cony. Tyle osi膮ga w boo艣cie i jest to NORMALNY tryb jego pracy "prosto z pude艂ka". Paradoksalnie obci臋cie go mo偶e przynie艣膰 gorszy skutek ni偶 podkr臋canie. Z RM wynika, 偶e masz bardzo porz膮dny egzemplarz o dobrych parametrach s膮dz膮c po danych z HWInfo trzeci rdze艅 jest najlepszy - boostuje do 4,6, czyli dok艂adnie wed艂ug specyfikacji. Temperatura OK, energetycznie OK... Nie bardzo wiem, co tu zmienia膰? Nawet CTR nie jest konieczny. Zapewne uda艂oby si臋 dzi臋ki niemu zej艣膰 z napi臋ciem do ok. 1,2 V i uzyska膰 wy偶sze cz臋stotliwo艣ci na grupach rdzenie (typuj臋: CCX0 - 4416, CCX1 - 4460, CCX2 - 4316, CCX3-4316), temperatura pewnie podskoczy艂aby o 3-4 stopnie a wydajno艣c o jakie艣 8-10 %. Ale to takie typowanie wciemno, bo r贸wnie dobrze mog艂oby si臋 nic nie zmieni膰. W ka偶dym razie gdyby艣 chcia艂 u偶y膰 CTR 聽WCZE艢NIEJ(!!!) PRZECZYTAJ ca艂y w膮tek na Guru 3d wraz z instrukcjami i opisami instalacji i u偶ycia. 聽 Reasumuj膮c - ja bym zostawi艂 jak jest (ew. spr贸bowa艂 CTR). W 偶adnym razie bym go nie obcina艂. PS: Acha, sprawd藕 czy masz ustawiony kt贸ry艣 z plan贸w zasilania Ryzena w Windowsie. 聽 Edytowane 5 Marzec 20214 l przez mrys
Napisano 7 Marzec 20214 l Autor Ustawiony mam AMD Ryzen Balanced w Windowsie. Zostawi艂em finalnie w RM ustawienia na default, a w BIOSie ustawi艂em napi臋cie na 1,15V, wszystko 艣miga dobrze, temperatury przy d艂ugim obci膮zeniu do 68 stopni. Zastanawia mnie jeszcze jedno, co oznacza EDC (CPU) ? W czasie renderu mam zawsze na 100%, to normalne czy cos nie tak ? Edytowane 7 Marzec 20214 l przez jarekhell1
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto