Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie , jako że dopiero zaczynam przygodę z blenderem mam pewien problem odnośnie duplikowanych elementów. Chciałem zrobić coś w stylu płotu jak zwał tak zwał najpierw poprzez skrót alt + D następnie Shift + R powstałe elementy w wyniku duplikowania , chciałbym móc przekształcać jako osobne elementy w kazdym z nich chciałbym wprowadzić jakies inne modyfikacje , ponieważ zaznaczajac jeden element zaznacza mi sie ten sam powiedzmy krawedz w kazdym z pozostałych modeli , myślę ,że w miare jasno to opisałem i ze ktoś bedzie w stanie mi pomóc z góry dziękuje ! Pozdrawiam 

blender 5.png

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Nezumi przewidział... 😮 Twój problem jest związany ze strukturą danych w blenderze. każdy obiekt mający swoją nazwę ma informację o swojej pozycji i rotacji, ale jego kształt jest zawarty w zakła

• ArnoldSzczesliwy
    ArnoldSzczesliwy

ctrl + a - apply all transforms 

Posted Images

Napisano
Godzinę temu, Swidru napisał:

dopiero zaczynam przygodę z blenderem

Nezumi przewidział... 😮

Twój problem jest związany ze strukturą danych w blenderze. każdy obiekt mający swoją nazwę ma informację o swojej pozycji i rotacji, ale jego kształt jest zawarty w zakładce "object data":

image.thumb.png.b4a44b2fb0898e441054840296648b62.png

Gdy duplikujesz obiekt wciskając Alt + D, tworzysz nowy obiekt, ale ma on te same dane jeśli chodzi o jego kształt, więc przesuwając werteksy robisz zmiany w obu obiektach, bo oba dzielą te same dane. Jeśli zamiast Alt D wciśniesz Shift D, to stworzysz kopie z osobnymi danymi obiektu i zmiany będą się odnosić do tylko jednego obiektu.

Napisano
  • Autor

Jeszcze mały pytanie , zeby nie zakladać nowego tematu chodzi mianowicie o modyfikator bevel ... nie wiem czy cos gdzies przypadkiem przycisnałem ze działa jakos inaczej dziwnie tnie i nie chce zaokraglac krawedzi przy wiekszej ilosci segmentów ;( pewnie to jakas mała rzecz ale nie wiem jak to wylaczyc dlaczego nie chce ciac krawedzi tak jak na zdjeciu trzecim 

bbbb.png

bbb4.png

image14.png

Teraz, Swidru napisał:

Jeszcze mały pytanie , zeby nie zakladać nowego tematu chodzi mianowicie o modyfikator bevel ... nie wiem czy cos gdzies przypadkiem przycisnałem ze działa jakos inaczej dziwnie tnie i nie chce zaokraglac krawedzi przy wiekszej ilosci segmentów ;( pewnie to jakas mała rzecz ale nie wiem jak to wylaczyc dlaczego nie chce ciac krawedzi tak jak na zdjeciu trzecim , czy to moze być spowodowane skalą ? 

bbbb.png

bbb4.png

image14.png

Napisano
17 minut temu, ArnoldSzczesliwy napisał:

ctrl + a - apply all transforms 

Raczej na 100% to jest rozwiązanie- ewentualnie możesz kliknąć tylko apply scale.

Napisano
W dniu 21.09.2021 o 19:21, EthicallyChallenged napisał:

Nezumi przewidział... 😮

Twój problem jest związany ze strukturą danych w blenderze. każdy obiekt mający swoją nazwę ma informację o swojej pozycji i rotacji, ale jego kształt jest zawarty w zakładce "object data":

Gdy duplikujesz obiekt wciskając Alt + D, tworzysz nowy obiekt, ale ma on te same dane jeśli chodzi o jego kształt, więc przesuwając werteksy robisz zmiany w obu obiektach, bo oba dzielą te same dane. Jeśli zamiast Alt D wciśniesz Shift D, to stworzysz kopie z osobnymi danymi obiektu i zmiany będą się odnosić do tylko jednego obiektu.

Dodam jeszcze od siebie, że w każdej chwili z duplikatu (utworzonego przy pomocy alt+d), możesz zrobić unikatową kopię, dzięki czemu nie musisz usuwać tego co już zrobiłeś i kopiować obiektów od nowa. Wybierasz obiekt, który cię interesuje, naciskasz U->Object & Data, od tej chwili możesz go edytować niezależnie.