Napisano 21 Wrzesie艅 20213 l Witam serdecznie , jako 偶e dopiero zaczynam przygod臋 z blenderem mam pewien problem odno艣nie duplikowanych element贸w. Chcia艂em zrobi膰 co艣 w stylu p艂otu jak zwa艂 tak zwa艂 najpierw poprzez skr贸t alt + D nast臋pnie Shift + R powsta艂e elementy w wyniku duplikowania , chcia艂bym m贸c przekszta艂ca膰 jako osobne elementy w kazdym z nich chcia艂bym wprowadzi膰 jakies inne modyfikacje , poniewa偶 zaznaczajac jeden element zaznacza mi sie ten sam powiedzmy krawedz w kazdym z pozosta艂ych modeli , my艣l臋 ,偶e w miare jasno to opisa艂em i ze kto艣 bedzie w stanie mi pom贸c z g贸ry dzi臋kuje ! Pozdrawiam聽
Napisano 21 Wrzesie艅 20213 l Godzin臋 temu, Swidru napisa艂: dopiero zaczynam przygod臋 z blenderem Nezumi przewidzia艂... 馃槷 Tw贸j problem jest zwi膮zany ze struktur膮 danych w blenderze. ka偶dy obiekt maj膮cy swoj膮 nazw臋 ma informacj臋 o swojej pozycji i rotacji, ale jego kszta艂t jest zawarty w zak艂adce "object data": Gdy duplikujesz obiekt wciskaj膮c Alt + D, tworzysz nowy obiekt, ale ma on te same dane je艣li chodzi o jego kszta艂t, wi臋c przesuwaj膮c werteksy robisz zmiany w obu obiektach, bo oba dziel膮 te same dane. Je艣li zamiast Alt D wci艣niesz Shift D, to stworzysz kopie z osobnymi danymi obiektu i zmiany b臋d膮 si臋 odnosi膰 do tylko jednego obiektu.
Napisano 21 Wrzesie艅 20213 l Autor Jeszcze ma艂y pytanie , zeby nie zaklada膰 nowego tematu chodzi mianowicie o modyfikator bevel ... nie wiem czy cos gdzies przypadkiem przycisna艂em ze dzia艂a jakos inaczej dziwnie tnie i nie chce zaokraglac krawedzi przy wiekszej ilosci segment贸w ;( pewnie to jakas ma艂a rzecz ale nie wiem jak to wylaczyc dlaczego nie chce ciac krawedzi tak jak na zdjeciu trzecim聽 Teraz, Swidru napisa艂: Jeszcze ma艂y pytanie , zeby nie zaklada膰 nowego tematu chodzi mianowicie o modyfikator bevel ... nie wiem czy cos gdzies przypadkiem przycisna艂em ze dzia艂a jakos inaczej dziwnie tnie i nie chce zaokraglac krawedzi przy wiekszej ilosci segment贸w ;( pewnie to jakas ma艂a rzecz ale nie wiem jak to wylaczyc dlaczego nie chce ciac krawedzi tak jak na zdjeciu trzecim , czy to moze by膰 spowodowane skal膮 ?聽 聽 聽
Napisano 22 Wrzesie艅 20213 l Sprawdz, czy masz krawedz w tym miejscu: albo ukryty werteks w miejscu gdzie ta krawedz by byla, bo bevel dziala w ten sposob: Edytowane 22 Wrzesie艅 20213 l przez EthicallyChallenged
Napisano 22 Wrzesie艅 20213 l 17 minut temu, ArnoldSzczesliwy napisa艂: ctrl + a - apply all transforms聽 Raczej na 100% to jest rozwi膮zanie- ewentualnie mo偶esz klikn膮膰 tylko apply scale.
Napisano 24 Wrzesie艅 20213 l W dniu 21.09.2021 o 19:21, EthicallyChallenged napisa艂: Nezumi przewidzia艂... 馃槷 Tw贸j problem jest zwi膮zany ze struktur膮 danych w blenderze. ka偶dy obiekt maj膮cy swoj膮 nazw臋 ma informacj臋 o swojej pozycji i rotacji, ale jego kszta艂t jest zawarty w zak艂adce "object data": Gdy duplikujesz obiekt wciskaj膮c Alt + D, tworzysz nowy obiekt, ale ma on te same dane je艣li chodzi o jego kszta艂t, wi臋c przesuwaj膮c werteksy robisz zmiany w obu obiektach, bo oba dziel膮 te same dane. Je艣li zamiast Alt D wci艣niesz Shift D, to stworzysz kopie z osobnymi danymi obiektu i zmiany b臋d膮 si臋 odnosi膰 do tylko jednego obiektu. Dodam jeszcze od siebie, 偶e w ka偶dej chwili z duplikatu (utworzonego przy pomocy alt+d), mo偶esz zrobi膰 unikatow膮 kopi臋, dzi臋ki czemu nie musisz usuwa膰 tego co ju偶 zrobi艂e艣 i kopiowa膰 obiekt贸w od nowa. Wybierasz obiekt, kt贸ry ci臋 interesuje, naciskasz U->Object & Data, od tej chwili mo偶esz go edytowa膰 niezale偶nie.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto