pecet Napisano 21 Październik 2021 Napisano 21 Październik 2021 Cześć, Pewna firma z Bułgarii, chce ode mnie kupić modele z licencją do dalszej odsprzedaży. Dostałem od nich dokument jak w załączniku do wypełnienia. Rozumiem, że oprócz zapłaty VAT (mam działalność, wystawiam fakturę z odwrotnym obciążeniem VAT) oni muszą zapłacić 'za mnie' mnie jakiś podatek dochodowy u siebie? Ten dokument jak rozumiem jest po to aby uniknąć podwójnego opodatkowania. Czyli do swojego urzędu skarbowego mam zapłacić dochodowy pomniejszony o to co za mnie zapłaciła firma z Bułgarii? Czy mam zapłacić pełny dochodowy a potem jakoś ubiegać się o zwrot? Spotkał się ktoś z czymś takim? bulgaria.pdf
SWRSC Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 Oni będą musieli zapłacić dodatkowy podatek za to, że kupują coś z majątkowymi prawami autorskimi, co chcą dalej odsprzedawać. Ten dokument co wkleiłeś to w sumie nie wiem co to jest, ale powinni Cię poprosić jedynie o Twój certyfikat rezydencji i na tym kończy się papierologia po Twojej stronie (oprócz wystawienia faktury VAT). 1
pecet Napisano 1 Marzec 2022 Autor Napisano 1 Marzec 2022 Dzięki za odpowiedź. Tak jak napisałeś, wystarczył certyfikat rezydencji podatkowej z naszego US. Dzięki temu zamiast płacić za mnie 10% zapłacili 5%. Ja w Polsce muszę zapłacić normalny dochodowy od pełnej kwoty na fakturze ale te 5% zapłacone u nich mogę 'odzyskać' odliczając podatek metodą odliczenia proporcjonalnego (co prawda mamy z Bułgarią umowę, która mówi o odliczaniu z progresją ale przy należnościach licencyjnych stosuje się proporcjonalne odliczenie).
Rekomendowane odpowiedzi