Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pewna firma z Bułgarii, chce ode mnie kupić modele z licencją do dalszej odsprzedaży. Dostałem od nich dokument jak w załączniku do wypełnienia. Rozumiem, że oprócz zapłaty VAT (mam działalność, wystawiam fakturę z odwrotnym obciążeniem VAT) oni muszą zapłacić 'za mnie' mnie jakiś podatek dochodowy u siebie? Ten dokument jak rozumiem jest po to aby uniknąć podwójnego opodatkowania. Czyli do swojego urzędu skarbowego mam zapłacić dochodowy pomniejszony o to co za mnie zapłaciła firma z Bułgarii? Czy mam zapłacić pełny dochodowy a potem jakoś ubiegać się o zwrot? Spotkał się ktoś z czymś takim? 

bulgaria.pdf

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 529
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Oni będą musieli zapłacić dodatkowy podatek za to, że kupują coś z majątkowymi prawami autorskimi, co chcą dalej odsprzedawać. Ten dokument co wkleiłeś to w sumie nie wiem co to jest, ale powinni Cię

Napisano

Oni będą musieli zapłacić dodatkowy podatek za to, że kupują coś z majątkowymi prawami autorskimi, co chcą dalej odsprzedawać. Ten dokument co wkleiłeś to w sumie nie wiem co to jest, ale powinni Cię poprosić jedynie o Twój certyfikat rezydencji i na tym kończy się papierologia po Twojej stronie (oprócz wystawienia faktury VAT).

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Tak jak napisałeś, wystarczył certyfikat rezydencji podatkowej z naszego US. Dzięki temu zamiast płacić za mnie 10% zapłacili 5%. Ja w Polsce muszę zapłacić normalny dochodowy od pełnej kwoty na fakturze ale te 5% zapłacone u nich mogę 'odzyskać'  odliczając podatek metodą odliczenia proporcjonalnego (co prawda mamy z Bułgarią umowę, która mówi o odliczaniu z progresją ale przy należnościach licencyjnych stosuje się proporcjonalne odliczenie).