Napisano 5 Maj 20222 l Uznałem to za interesujące. 2 takie same pliki ZTL prawie 2gb różnicy. Co tutaj ma na to wpływ? z 5-6 subtooli miało zapisane Home i Target Stage a do tego aktywny modyfikator (tutaj akurat bend curve) Co jeszcze ma wpływ na wielkość pliku? Zapisane tekstury sporo ważą. Standardowe subdivisions zajmują mniej miejsca niż dynamesh i są dużo lżejsze dla viewportu. Wiadomo, warstwy i morphy odpowiednio dublują subtoole. Tyle od wujka zmichała 😉
Napisano 5 Maj 20222 l dobra poka screeny modelu 😄 to ze morph targety i lajery dubluja wielkosc modelu to norma, ale co to home i traget stage? jakies nowe rzeczy?
Napisano 5 Maj 20222 l Autor 4 godziny temu, KLICEK napisał: dobra poka screeny modelu 😄 to ze morph targety i lajery dubluja wielkosc modelu to norma, ale co to home i traget stage? jakies nowe rzeczy? Nie mogę pokazać bo to robota - musisz na słowo wierzyć 😉 ale tak jak napisałem, zaintrygowało mnie ze nie cały 32 mln plik tyle zajmuje i że muszę to wszystko upchnąć na wetransfera.. udało się upchnąć w 2gb 7zipem ale zacząłem drążyć. Wiec pousuwałem foldery pojedynczo żeby znaleźć ten z "bugiem". Potem sprawdzałem co może być nie tak w plikach przy okazji zapisując i porównując rozmiar. I te 2 sprawy STAGE (to nowość z 2022) i modyfikator - aktywny to znaczy, ze nie został zaakceptowany lub nie ruszyłem gizmo i jest dalej możliwy do edycji) Jeszcze raz sprawdziłem - usuniecie Home/Target stage - w moim przypadku minius ~1 GB zaakceptowanie modyfikatorów - 600 mb subtoole wazyły niecałe 5mln points i było ich 14. Dynames/standardowe subdivs. Już mi sie nie chce sprawdzać pojedyńczego wpływu. Nie miałem świadomości, że stages tyle potrzebują miejsca na dysku a sporo z tego korzystam. Tutaj jakoś to wybitnie mi uszczupliło dysk.. Dla tego też myślę, że może to bug bo wcześniej tego nie zauważyłem a raczej zwracam uwagę na rozmiar plików.
Napisano 5 Maj 20222 l Autor A home i target stage pozwala zapisać subtool w pozycji home (np symetrycznie) i target (na odpowiednim miejscu sceny) i sobie to przełączać - działają morphy i warstwy. Można robić dynameshe i wszystko. Insert mesh i split też działa i zapisuje stagee dla rozdzielonych obiektów. Tylko trzeba uważać bo potrafi się zepsuć, zwłaszcza jak się próbuje zmienić już zapisany wcześniej stan. Fajny kompromis jak lubisz sculpcić w pozie a trzymać jeszcze symetrię dla niektórych obiektów. Np głowa. Nawet sobie do tego skrót zrobiłem 😉 edit, właśnie znalazłem co "psuje" mi modele w stage. powinienem częściej zaglądać do manuala... http://docs.pixologic.com/user-guide/3d-modeling/modeling-basics/stager/ Edytowane 5 Maj 20222 l przez michalo