Jump to content

update sprzętu - prośba o ocenę zestawu

jamnique

Recommended Posts

Hej, 

siedzę sobie na 7-letnim Xeonie 6-core 2,4 Ghz. Fajny sprzęt, ale doszedłem do wniosku że albo czas zrobić upgrade albo odłożyć zabawki i iść robić co innego 😉 Poradzicie coś odnośnie zestawu? Jest ktoś kto już ma 7950x i mógłby polecić najlepsze chłodzenie / budę / lepszą płytę? 

Zależy mi na tym żeby dało się podpiąć 3-4 nvme, tak żeby GPU nadal hulało na pełnych obrotach.

Komp z przeznaczeniem do Aftera / Resolve i 3d.

Z góry dzięki

image.png

• Thanks 1

Godzinę temu, jamnique napisał:

Zależy mi na tym żeby dało się podpiąć 3-4 nvme, tak żeby GPU nadal hulało na pełnych obrotach.

chyba max płyty mają 3 nvme, ale wtedy pewnie obcina pcie z gpu z x16 do x8 
do tylu kart rozszerzeń to jest amd threadripper, albo intel hedt, ale intel jeszcze nie pokazał konkurenta dla TR

• Like 1

1 minute ago, Skyrush said:

chyba max płyty mają 3 nvme, ale wtedy pewnie obcina pcie z gpu z x16 do x8 
do tylu kart rozszerzeń to jest amd threadripper, albo intel hedt, ale intel jeszcze nie pokazał konkurenta dla TR

Są już takie z czterema portami, tylko właśnie nie wiem na których płytach ile czego obcina i jak takie zejście z x16 na x8 wpływa na wydajność GPU w Octane czy Redshifcie.

• Like 1

Nie powinno spadać jakoś znacznie, gdzieś widziałem testy i coś ~2% mniejsza wydajność może max 5%, tylko jak wepniesz 3-4 dyski nvme na płyte to tylko jeden będzie połączony z procesorem ,a reszta przez chipset i pewnie ograniczy Ci wydajność sata i pewnie jakieś usb. Ale to jest PCIe 5.0 to może nie będzie tak źle.

• Like 2