jamnique Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Hej, siedzę sobie na 7-letnim Xeonie 6-core 2,4 Ghz. Fajny sprzęt, ale doszedłem do wniosku że albo czas zrobić upgrade albo odłożyć zabawki i iść robić co innego 😉 Poradzicie coś odnośnie zestawu? Jest ktoś kto już ma 7950x i mógłby polecić najlepsze chłodzenie / budę / lepszą płytę? Zależy mi na tym żeby dało się podpiąć 3-4 nvme, tak żeby GPU nadal hulało na pełnych obrotach. Komp z przeznaczeniem do Aftera / Resolve i 3d. Z góry dzięki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamnique Posted October 25, 2022 Author Share Posted October 25, 2022 Po raz pierwszy w życiu rozważam też gotowca: https://www.x-kom.pl/p/1081023-desktop-g4m3r-elite-i9-13900kf-64gb-2tb-rtx4090-w11px.html https://www.x-kom.pl/p/1083012-desktop-g4m3r-elite-i9-13900kf-64gb-2tb-rtx3090ti-w11px.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLICEK Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 jezeliw gotowcu dostaniesz 4xxx od reki, to bym brau gotowca 🙂 bo w cenie karty masz kompa 🙂 ale jezeli masz karte z serii 3xxx juz kupiona, to bym wzial to co wrzuciles w pierwszym poscie 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamnique Posted October 25, 2022 Author Share Posted October 25, 2022 Z tą dostępnością od ręki to nie jestem pewien, decyduje kolejność zgłoszeń, zasoby ograniczone itd 😉 To przedsprzedaż. Wersja z 3090Ti pewnie dostępniejsza. Ja mam tylko kartę z serii 1xxx 😛 Gtx1070 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyrush Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Godzinę temu, jamnique napisał: Zależy mi na tym żeby dało się podpiąć 3-4 nvme, tak żeby GPU nadal hulało na pełnych obrotach. chyba max płyty mają 3 nvme, ale wtedy pewnie obcina pcie z gpu z x16 do x8 do tylu kart rozszerzeń to jest amd threadripper, albo intel hedt, ale intel jeszcze nie pokazał konkurenta dla TR 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamnique Posted October 25, 2022 Author Share Posted October 25, 2022 1 minute ago, Skyrush said: chyba max płyty mają 3 nvme, ale wtedy pewnie obcina pcie z gpu z x16 do x8 do tylu kart rozszerzeń to jest amd threadripper, albo intel hedt, ale intel jeszcze nie pokazał konkurenta dla TR Są już takie z czterema portami, tylko właśnie nie wiem na których płytach ile czego obcina i jak takie zejście z x16 na x8 wpływa na wydajność GPU w Octane czy Redshifcie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyrush Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Nie powinno spadać jakoś znacznie, gdzieś widziałem testy i coś ~2% mniejsza wydajność może max 5%, tylko jak wepniesz 3-4 dyski nvme na płyte to tylko jeden będzie połączony z procesorem ,a reszta przez chipset i pewnie ograniczy Ci wydajność sata i pewnie jakieś usb. Ale to jest PCIe 5.0 to może nie będzie tak źle. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts