JonJoan Napisano 5 Wrzesień Napisano 5 Wrzesień Hello. Czy da się w blender geometry node zrobić cos takiego że przełączam sobie materiały (które są w jakiejs tam grupie), albo je randomizuję? Tak bym mógł sobie przypisać szybko jeden z wielu materiałów? Cos takiego jak wybór lub randomizacja obiektu w jednej grupie obiektów? Tutaj mam sobie grupę obiektów typu "roof" i strzałkami przełączam sobie szybko różne typy dachów (dla domu). Mogę oczywiscie też wybrać randomowy dach. Chciałbym to samo zrobić dla materiałów (w tym przypadku scian). Nie wychodzi mi to na razie. Ktos z was drodzy forumowicze wie jak to zrobić? O ile w ogóle da się.
Ania Napisano 5 Wrzesień Napisano 5 Wrzesień (edytowane) A gdyby zrobić z poziomu materiału nodem Object Info? Tam jest wyjście Random, spiąć kilka zgrupowanych materiałów i przełączać tym nodem. W GeoNodes podłączałbyś tylko ten jeden materiał. Jeśli funkcja Random (albo inna) musi pochodzić z GeoNodes, to wpisać ją np. w face attribute i odczytać ten atrybut z poziomu materiału (Attribute node) Edytowane 5 Wrzesień przez Ania 1
JonJoan Napisano 6 Wrzesień Autor Napisano 6 Wrzesień Mi zależy żeby to było z poziomu geometry node. Zeby "tu" pojawiła się rubryka dzięki której będę mógł przełączać materiały. Lub ustawiać ich losowość. Dzięki temu b. szybko będzie można zmieniać elementy budynku. Kominy, dachy, dobudówki, sprzęt wokół i ściany (tu akurat za pomocą też materiałów). Na czym szefowi b. zależy.
JonJoan Napisano 6 Wrzesień Autor Napisano 6 Wrzesień (edytowane) oo! udało mi się zrobić selektywnosć. Niestety mogę wybrać tylko dwa materiały. Trzeci cos nie wchodzi. Położenie nodów u mnie: Edytowane 6 Wrzesień przez JonJoan
JonJoan Napisano 6 Wrzesień Autor Napisano 6 Wrzesień Bleh... Okazuje się że najlepsze są najprostrze rozwiązania. Zamiast Noda "set material", wystorczyło wstawić nod "set material index" dołączyć do niego input, i gotowe (chyba). wstawię jeszcze 2 materiały dla pewnosci.
Rekomendowane odpowiedzi