Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

RWD-8 DWL mojej produkcji 🙂 dla Muzeum Lotnictwa w Krakowie 🙂 

Maszyna z obrazka to RWD-8 DWL (Doświadczalne Warsztaty Lotnicze) - cywilna wersja, zakupiona przez dr. Michalika z Aeroklubu Krakowskiego. Była jeszcze wersja produkowana przez PWS (Podlaska Wytwórnia Samolotów) dla wojska. Panowie wojaki widząc osiągi RWD-8 powiedzieli, że DWL zrobili za dobry samolot i zażyczyli sobie pogorszenia aerodynamiki - to nie żart! Stąd, miedzy innymi, różnica w owiewce silnika i wywalonych zegarach na obu burtach samolotu. 

RWD-8 miała z milion podwersji, nawet jacyś wariaci wmontowali jej silnik gwiazdowy i szumnie nazwali Czarnym Piotrusiem 🙂 fantazja nie zna granic

Jak by się ktoś szwendał w pobliżu Muzeum Lotnictwa w Krakowie w następnym tygodniu (podajże) to może będzie mógł sprawdzić za mnie jak prezentuje się na ścianie 🙂 w wymiarze 2,5 x 2,3m - każdy kurła nicik i por skóry pilota widać! 🙂 

Fun Fact: wielu polskich pilotów którzy walczyli podczas II wojny światowej uczyło się latać właśnie na tym sprzęcie.

Fun Fact 2 😉 Z tego co pamiętam to był najliczniej produkowany samolot w przedwojennej Polsce!
Niestety zakłady DWL nie przetrwały wojny 😞 

Fun Fact 3: Parę lat temu w Świdniku zrobili Latającą unowocześnioną "replikę" RWD-8.
Niestety IMO silnik gwiazdowy szpeci nos samolotu.... żeby chociaż upodobnili sylwetkę do wspominanego Piotrusia to jeszcze bym siedział w miarę cicho. No i to sprężyste podwozie 😞 jakoś w replice RWD-5 udało się odwzorować dawnego ducha samolotu a tu gdzieś po drodze coś nie zagrało 😞 
Ano ale i tak 
kawał dobrej roboty odwalili w tym TZLu!

RWD_8_uj_01_www.jpg

RWD_8_uj_01c_www.jpg

RWD_8_uj02_www.jpg

RWD_8_uj_01_cl_www.jpg

RWD_8_uj_01_cl2_www.jpg

RWD_8_uj_01_cl3_www.jpg

RWD_8_uj02_cl_www.jpg

RWD_8_uj02_cl2_www.jpg

Edytowane przez Mortom

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 252
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Yeah! Ale update galerii dzisiaj. Co masz na myśli dla Muzeum Lotnictwa? To jest na wystawę czy jakoś tego w inny sposób użyją?  Opis trochę większy by się przydał bo całkiem dobrze to wygląda w

Posted Images

Napisano

Yeah! Ale update galerii dzisiaj. Co masz na myśli dla Muzeum Lotnictwa? To jest na wystawę czy jakoś tego w inny sposób użyją? 

Opis trochę większy by się przydał bo całkiem dobrze to wygląda w galerii. W WIPie napisałeś więcej 🙂

Edit: Dzięki za dodanie opisu

Napisano

No galeria chyba jakoś ożywa ostatnio 😄 Choć ja nadal nie wiem jak i gdzie wrzucać prace żeby się sensownie te wątki tworzyły jako miniaturki w mojej  galerii 😛 

Bardzo fajny samolot. 

image.png.714123122dd22dacd44e4bfc74664fee.png

ja to jestem fanką tych odbić w cieniu 😄 i ten efekt kręcącego się śmigła super 

postacie też sie bardzo dobrze wpisują w całość