Gość ..::100lec::.. Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 ok,zanim spalicie mnie na stosie za zalozenie takiego tematu prosze o wysluchanie :D szukalem na forum i jedyne co znalazlem to tutorial tworzenia metalu,ale tamten efekt jakos specjalnie mnie nie przekonal sprawa jest na wage zycia lub smierci,wiec prosilbym o porade jak w maxie osiagnac taka powierzchnie metalowa:
Ania Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 diffus jakies szare, specular level okolo 100, glossines 20-30, ewentualnie zmien blinn na anisotrophic, reflection to pewnie reflect/refract z lekkim blurem, sproboj tak i potem metoda prob i bledow zmieniaj ustawienia.
Piotr Dobosz Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 jakiego rendera uzywasz? to jest bardzo ważne. pozdrawiam
Ania Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 racja. to co napisalam odnosi sie do scanlina.
Marcin Y Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 w brazilu masz materiały osobne do metalu, w scanline można też poza sposobem Ani ;) po prostu odpalić bazowy jakiś chrom czy coś równie błyszczącego i popodmieniać mapy, pomachać hebelkami - nawet jeżeli nie stworzysz dobrego efektu to może materiałologia będzie dla Ciebie jaśniej zrozumiała ;) ;)
Tymek Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 może to cię zainteresuje http://www.cgarchitect.com/resources/tutorials/smoke3d/tutorial5.asp
Salvator Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 dobry tutorial :) ale przecież wystarczy poeksperymentować z ustawieniami shadera Metal... wielkiej filozofii w tym nie ma. jakaś mapka specular, można też ładniej w shaderze anisotropic. jak kto woli, ale metal nabiera łądniejszego wyglądu dopiero po hdri :)
kozioo Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Ja bym shadera metal nie uzywał;) Jak na mój gust jest ... mało metalowy:P Anisotropic, albo multilayer + blurry reflections i bedzie dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi