Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Lokomotywa Pt47 z tenderem. Model gotowy. Teraz rigowanie napędu oraz texturowanie. Chcę zrobić to w Substance Painterze który niby sam rozłoży UVW? Robiliście już to? Robię w 3ds MAX 2024.

Parowóz Pt47 by martinflashgordon 2.png

Parowóz Pt47 by martinflashgordon.png

Edytowane przez martin-flash
  • Like 5
  • Mega! 1
  • +1 1
Napisano
55 minut temu, martin-flash napisał(a):

Lokomotywa Pt47 z tenderem. Model gotowy. Teraz rigowanie napędu oraz texturowanie. Chcę zrobić to w Substance Painterze który niby sam rozłoży UVW? Robiliście już to?

Parowóz Pt47 by martinflashgordon 2.png

Parowóz Pt47 by martinflashgordon.png

Na mało widocznych częściach modelu spróbuj... Ale ten cały autoUV to taka se opcja IMO. Może na dużej mapie z efekt troche się zniweluje. Ale nie licz na cuda. 
No i musisz potem zaimportować znowu siatkę do programu docelowego, poustawiać obiekty na warstwy itd, jak dlamnie nie warto.
No ale jak nie masz tysiąca obiektów, to może ma to jakiś sens? Sam nieweim.

Napisano (edytowane)

świetna geometria. czuć masę pojazdu - miałeś przekroje czy tylko widok?

auto-unwrap sprawdza się ok przy obłych kształtach organiki - hardsurface imo nie zbyt. świetne w pośpiechu gdy nie zależy ci na dobrej uvce - przyzwoity rezultat bez mapowania. działa lepiej niż flatten mapping w maxie ale chyba na podobnej zasadzie. moc paintera to filtry bazowane na wyspach uv - przy setkach małych elementów te mogą zachowywać się nieprzewidywalnie

przy exporcie zwróć uwagę że matID i nazwy materiałów w maxie definiują warstwy w substance

jeśli unikasz pustych miejsc na uv, obczaj hotspot texturing/trimsheets. dostępny addon do blendera -
https://developer.valvesoftware.com/wiki/Half-Life:_Alyx_Workshop_Tools/Level_Design/Hotspot_Texturing

https://github.com/leukbaars/DreamUV

w maxie z pewnością wiesz jak to zrobić - czego używałeś do tej pory?
przy manualnym mapowaniu reset peel sprawdza się świetnie by rozłożyć płaskie uvki - jeden klik, o ile ręcznie zdefiniujesz seamy😂

Edytowane przez polka dot
Napisano
18 godzin temu, polka dot napisał(a):

przy exporcie zwróć uwagę że matID i nazwy materiałów w maxie definiują warstwy w substance

Masz link do fajnych tutoriali o tym? Dopiero bedę błądził po Substance Painterze i nie wiem jak to ugryźć.
Kupiłem plugin do 3dsMAX do UVW który się nazywa UnwrapPro i nie wiem czy mi w tym pomoże? 
Jakiej motody użyć najlepiej do rozkładania map? Połączyłem już lokomotywę w jeden obiekt i to był chyba błąd ? Bo jak rozkładac teraz mapy poszczególnych elementów?

Napisano

Znalazłem plug in Unwrella do 3ds MAX do rozkładania textur. To co on potrafi w ciagu minuty to opadła mi szczęka. Myślałem że to niemożliwe. Wziąłem kredyt i kupiłem pełną wersję. Przez lata robiłem to na piechotę co zajmowało wieki.
https://www.unwrella.com/

Zrobiłem wczoraj filmik z rigowania lokomotywy. Może się komuś przyda.
Zrobię także filmik z Unwrelli i Substance Paintera.

• Mega! 1
  • Thanks 1