Mirkowaty Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Witam Mam pytanie może ktoś orientuje się czy jest inna metoda sterowania przyspieszeniem zaanimowanego obiektu między kluczami jak manipulacja stycznymi na różnych osiach (x,y,z). Problem w tym że nie mogę jakoś wyczuć tej metody i praktycznie zawsze zmieniam tor obiektu przy takiej manipulacji. Dodam jeszcze ze chodzi o program 3ds max v6 lub v7. Pozdrawiam Mirek
asblaze Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Wersja MAXA nie gra roli.... popracuj z TrackView CurveView :) czy jakośtak :) Nie pamiętam dobrze nazw.... bo używam autoatycznie ;)
ldv_kzn Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Moze ktos bardziej odpowiedziec na ten temat? bo ja rowniez mam taki problem i nie wiem jak to zmienic zabardzo a pomoc by sie przydala z gory thx
Marcin Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 poczytaj w helpie maxa o Track view ... tam wszystko jest wytlumaczone na temat uzywania kluczy w animacji ....
Tomasz Kucharz Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Tego nie da się wytłumaczyć tak jak napisał Marcin - track view + majca z podstawówki i wszystko kumasz pozdro
Mirkowaty Napisano 23 Listopad 2004 Autor Napisano 23 Listopad 2004 Dla wyjaśnienia używam właśnie trackview maxa i trybu edycji curve ale chodziło mi o coś innego !! Może jest taka opcja lub plagin który steruje przyspieszeniem obiektu na podobnej zasadzie jak jest to rozwiązane we flashu panel -> frame -> parametr "Easing" !! gdzie sterowanie odbywa sie na zasadzie jednego suwaka przyspieszającego lub opóźniającego bez żadnej ingerencji w tor ruchu obiektu.
asblaze Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Mirk.... zmień kotrnoler ruchu... bodajrze Linear jest tak skontruowany..... [EDIT]..... nie.... TCB Position!!!!!! [/EDIT]
sbx Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 zeby miec "Easing" lub to drugie z flasha kliknij RMB na kluczowej klatce w trackview i zmien na interesujacy ciebie wykres "przyspieszenia", to samo ustawienie jest dostepne w zakladce motion/key info
Rekomendowane odpowiedzi