Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

PYTANIE:

czy przy rozdzielczosci 1280 x 800 i przekatnej ekranu 15.4" (WXGA) system operacyjny i wszystkie programy beda wyswietlac obraz w poprawnych proporcjach?? czy obraz bedzie rozciagniety??

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

konkretnie chodzi o tego laptopa

ACER Aspire1522

ale na rynku jest masa laptopow z takimi matrycami,

powiedzcie jak to wyglada w praktyce...

Napisano
  • Autor

znam juz odpowiedz bo kupilem tego laptopa :D

no wiec przy rozdzielczosci optymalnej 1280x800 obraz ma normalne proporcje a programy maja wiekszy obszar roboczy :) w max'ie mozna sobie rozciagnac boczny pasek narzedziowy na 2 kolumny bez straty na oknach widokowych :)

niestety przy innych rozdzielczosciach niz zalecana obraz jest rozciagniety :/

sprawdze jeszcze jak sobie z tym poradzi linux :)

Napisano
  • Autor

cofam text o tym ze przy rozdzialkach innych niz dedykowana obraz jest rozciagniety :) to zalezy od naszego wyboru, w opcjach karty mozna zmienic tak aby obraz byl wyswietlany z zachowaniem proporcji (czarne pasy po bokach)

co do linuxa to instalowalem wczoraj Mandrake 10, instalacja bez problemow (od razu rozpoznal matryce panoramiczna i cala istalacja byla fullscreen bez rozciagniecia) niestety przy starcie zacina mi sie po zamontowaniu partycji wymiany :( jutro jade do domu, mam tam jeszcze inne dystrybucje to sproboje z nimi. Podejrzewam ze moze to byc wina dodatkowej partycji na poczatku dysku (2GB linux ja widzial jako HP/Compaq) widzialem w innych laptopach takie partycje do hibernacji ale u mnie chyba sluzy ona do czegos innego...