Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

siema. od pewnego czasu sledze opinie nt. rendererow dla 3dsmax. moje wrazenie jest takie ze gro osob preferuje vray. ja zaczynalem od light tracera w scanline i potem nagly skok do mental ray'a. by zachowac pelen obiektywizm sprobowalem vraya free (wersja bodajze ostatnia). i tu zdziwienie. zero rozeznania a render wyszedl na akceptowalnym poziomie - co wiecej mimo dluzszej znajomosci z mentalem w zalozonej testowej atmosferze uciekajacego czasu (wyobrazcie sobie tzw. deadline projektowy:)) nie udalo mi sie uzyskac podobnego efektu. porownanie w jpg.

jezeli ktos chce sam sprobowac i odpowiednio ustawic/zoptymalizowac mentala/vraya/etc dolaczam scenke - pliz zmieniajcie swiatla ustawienia itp ale zachowujac uniwersalnosc tj. zeby przejscie z jednego renderera nie nioslo ze soba zmieniania rodzaju swiatel/cieni itp.

to troche podobne do 'interior light contest' , he?

:)

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

26 min dla takiej sceny ? :) zzzzzzzzzzzzaaaaaaaaa dlugo :] i to o 10 min ... co bedize jak gloosy dodasz

ee tzn zalezy jaki masz sprzet :)

Napisano
26 min dla takiej sceny ? :) zzzzzzzzzzzzaaaaaaaaa dlugo :]
i tak krocej niz mental i to o 10 min :)

ja w takim razie zapytam jeszcze jak bardzo "okrojona" jest wersja free vray'a w porowananiu z full'em ? mental daje mnostwo mozliwosci ustawien, czy pojawiaja sie tez takowe w pelnej wersji vray'a ?

Napisano

z doświadczenia wiem, ze jak się dobrze ustawi mentala to renderuje szybko i efekt jest swietny, nie wiem co ty tam dałeś do tej scenki ale jak bede miał chwilke to się troche pobawie samym mentalem bo vraya nei mam zamiaru ściągać/dogrywać/używać :)

Napisano

ja na pierszy rzut oka widze roznice jakosciowa we wszystkich 3 scenkach, ta pierwsza jest najladniesza ale wyglada jakby bylo bez aa, ta 3 niedozniesienia kompletnie pod wzgledem jakosciwoym scanline lepszy o wiele =] a ta 2 srednia jakosc i czas dluuugi troche te porownania moim zdaniem i tak sensu niemaja ale pozdro :)

Napisano
ja na pierszy rzut oka widze roznice jakosciowa we wszystkich 3 scenkach

jestem pelen podziwu dla Twej wnikliwosci :) sceny zostaly tutaj pokazane wlasnie dlatego, ze TAK BARDZO SIE ROZNIA JAKOSCIA :) mimo tego, iz przy mentalu bylo mocno kombinowane z ustawami a przy vray'u zastosowane domyslne, efekt jest tak bardzo widoczny (na korzysc vray'a)

autorowi chyba chodzi tutaj o przekonanie sie do nowego renderera, wiec stad prosba do osob go uzywajacych o pokazanie jego mozliwosci na tak prostej scenie

czasem wystarczy przeczytac tekst ze zrozumieniem ;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

sens chyba jakis jest wujek.

a mam drobny update mental trzyma sie dobrze panowie. swiatla w scenie zmienione ale akcja nadal do wyczucia -> jpg

co ciekawe czasem mniej znaczy wiecej (photonow i fg hehe)

czas renderu 15:34\

pozdro