Napisano 13 Grudzień 200420 l Witam, dopiero zaczynam krecic sie w 3D i mam kilka problemow a mianowicie: 1. Wygladzenie powierzchni Podczas modelowania typowej palki policyjnej napotkalem powazny problem - chodzi o wygladzanie krawedzi cylindra. Ponizej napisalem kilka krokow jakie wykonuje wraz ze screenami: Po wstawieniu cylindra i edycji (Edit Poly) zaznaczam przy pomocy EDGE krawedzie, uzywam modyfikatora Chamfer w celu zaokraglenia krawedzi. A oto rezultat po uzyciu MSmoth :( Sami widzicie, ze wyglada to okropnie :( Prosze wiec o jakies rady dla poczatkujacego - wielkie dzieki za kazde slowo :) 2. "Spawanie" dwoch obiektow Jednym slowem, podniecilem sie efektem polaczenia ramienia z cialem w tutorialu http://max3d.pl/tutoriale/kurs75/org.htm Nie mam pojecia jak cos takiego wykonac, nawet nie wiem gdzie ta funkcja sie znajduje (uzywam 3ds max 7). Chcialbym polaczyc w ten sposob dwie kule, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac :( Tak jak we wczesniejszym problemie prosilbym bardzo o szczegolowy, krotki kursik na ten temat.
Napisano 13 Grudzień 200420 l a ile dales cap segments w opcjach cylindra? w czesci gornej tego cylindra tez musza byc jakies segmenty, bo poznej wlasnie wychodza takie bugi a wartosci zageszczenia w meshsmooth lepiej nie dawac na wiecej niz 2, tym bardziej do takiej palki :-)
Napisano 13 Grudzień 200420 l dla zaoszczedzenia poly, daj cap segment na 1 i zaznacz nowo powstale segmenty, dalej przeskaluj je (tak jak na zalaczniku...sorki za jakosc ale na szybkiego robilem); wtedy mozesz uzyc chamfer na tym cylindrze i daj zageszczenie na 1 w meshsmooth
Napisano 14 Grudzień 200420 l ale tam wszystko pisze, trzeba użyć funkcji weld, dajesz target weld, klikasz na jednym wierzchołku z ramienia i ciągniesz do odpowiadającego mu wierzchołka na ciele, albo możesz zaznaczyć wszystkie wierzchołki, które musisz połączyc (te z ramienia i ciała) i dajesz weld (w okienku dialogowym zwiększasz odległośc i obserwujesz czy ci coś sie nie chrzani, tzn. czy nie łączy 2 wierzchołków z ramienia).