Jump to content

efekt spalin samolotu

Piotr Dobosz

Recommended Posts

witam robie wlasnie sobie taka animacje o dwoch scigajacych sie f16 i chcialbym zrobic taki efekt spalin. moze widzieliscie na jakims filmie ze jesli samolot przelecial kolo kamery wtedy obraz sie tak jakby rozmywa.:( jak to zrobic? wie ktos moze? ja nie mam zadnego pojecia:( pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za pomoc:):) :):)

myślę Marcin, że Piotrowi chodzi bardziej o gorące powietrze z silników samolotów.

Musisz zblurowac ledwo widoczne particle. Kiedyśbył taki plugin do starego maxa... wstawiałeśw Videoposta blur i było cacy.... ale z 5 juz nie działał ;)

EDIT.. z resztą... man... był taki tutek dotyczący efektu matrixowych kul, oparty na particlach... zastosowanei jest to samo... tylko wyobraźni trzeba ;)

jest taka kniga Matrix jak to zrobić - i tam to jest opisane. Na stronie heliona też jest bodajże ta książka jako pdf. Ale efekt który tam jest wykorzystany to tylko materiał + particle - bez żadnego plugina. Jako refraction ustawiasz thin wall refr. , dajesz use env.map + bump ( np. jakiegoś noisa) i ew. jakiegoś gradienta jako opacity żeby się wtapiały i ustawiasz odpowiednio particle. To co pisał asblaze - to też prawda, Blur miał coś takiego ale też nie pamiętam nazwy :( - tamto by Ci się chyba bardziej nadało

pozdrawiam

p.s. o teraz zauważyłem ,że Marcin podał Ci linki :)