Napisano 22 Grudzień 200420 l Witam. Mam pytanie jak zrobic strzal lasera dosyc realistyczny w practive system nie wychodzi mi. Chodzi mi o to zeby promien byl podobny do tego ze star wars. Potrzebny mi jest poniewaz robie animacje bitwy kosmicznej i nie wiem jak to wszystko ze soba polaczyc. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc.
Napisano 22 Grudzień 200420 l ja bym to zrobil jako cylinder/box/plane o odpowiednich wymiarach i nadał mu dość silny efekt "glow" (w tutorialach maxowych jest mowa o wybuchu meteorytu i tam jest "strzał lasera".
Napisano 22 Grudzień 200420 l Ja bym zrobił światło direct target i volumetric light. Będzie Ładny laser I będzie się zaczowywał jak laser :)
Napisano 22 Grudzień 200420 l wiesz co na tej stronie jest tutorial pt. "laser" i wyglada zaje.... adres masz tu: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs20/laserpl.htm
Napisano 22 Grudzień 200420 l Autor Dzieki bede cos tam eksperymentowal az w koncu osiagne to co chcialbym. Chalek industrial light and magix to najleprza firma na swiecie robiaca efekty specjalne takze skoro dla ciebie efekty ze star wars sa nie realistyczne to w zadnym filmie ich nie ma. Mam zdjecie na ktorym jest pokazany taki strzal jezeli macie jeszcze jakies pomysly to czekam.
Napisano 22 Grudzień 200420 l >skoro dla ciebie efekty ze star wars sa nie realistyczne to w zadnym filmie ich nie ma He. He :-) Zobacz sobie realistyczny błysk lasera i zadaj sobie pytanie - czy to jest atrakcyjne wizualnie ? Otórz okarze się, że nie. IL&M nie robi rzeczy realistycznych tylko rzeczy atrakcyjne wizualnie!!! Ten "wystrzał z lasera" ma się tak do prawdziwego jak spiskowe teorie Ojca Rydzyka do rzeczywistości!!!
Napisano 22 Grudzień 200420 l Autor A powiedz mi czy czy widziales kiedys strzal z laseroego blastera w rzeczywistosci??? Raczej nikt nie widzial dlatego nie mozna orzecz czy zrobili to dobrze czy zle bo nie mozna porownac strzalu ILM z rzeczywistym. To co napisalem odnosi sie do lasera takiego jakiego widzialem w star wars. Dla mnie tak wlasnie moglby wygladac w rzeczywistosc. A ogladales moze Hulka ktorego stworzyl ILM??? Wedlug mnie (mimo ze sam film byl cienki) ILM tak stworzylo hulka ze wspaniale sie wkomponowal w rzeczywistosc.
Napisano 22 Grudzień 200420 l eeeee.......... tak dla przypomnienia, z fizyki: laser to wiązka spolaryzowanego promieniowania elektromagnetycznego (światła) i porusza się z prędkością światła, więc lasery z starwars nie byly realistyczne. Efektów specjalnych w takich filmach (i wogólne takich filmów)nie robi się po to żeby były realistyczne, tylko efektowne ;p (pomijajac odyseje kubricka ale to zupelnie inna bajka).
Napisano 22 Grudzień 200420 l hulk film pod wzgledem fx rewelka moim skromnym zdaniem scena jak hulk ucieka w kanionie jest poprostu rewelacyjna chchwala ilm za ta scene
Napisano 22 Grudzień 200420 l Najlepiej zakupić książke Heliota za 48 zł. (3D max 4) kupisz ją w każdej dobrej księgarni. Tam jest wszystko dobrze opisane
Napisano 22 Grudzień 200420 l dla mnei to 2 sfery wyciagnięte świecące na 100% i z odpowiednim ustawieniem materiałów faloutu, opacity i motion blura... 3 laser jest mój ;)
Napisano 22 Grudzień 200420 l Yansen i Sanki - wlasnie o to mi chodzilo. Lasery w SW fajnie wygladaja, ale na pewno nie sa realistyczne (co nie jest w tym wypadku wada).
Napisano 22 Grudzień 200420 l no dobra... zmienił bym jeszcze shadera podbił spectacular i ustawił omnika tuz przy kamerze zeby odsiwtlał tylko strzały. howgh!!! Trzeba znacpodstawy i mieć wyobraźnie bracie ;)
Napisano 23 Grudzień 200420 l co wy ludzie piszecie ??? jeden chce zrobic kierunkowe swiatlo drugi daje tutoriala do symulacji promienia lasera jak w realu a tu wyraznie Shakar napisal i pokazal o jaki wyglad promienia mu chodzi ! shakar. stworz jakikolwiek cienki i dlugi obiekt np. walec. potem prawym guzikiem i ustawiwnia a tam G-buffor na 1. teraz wchodzisz do videoposta i tam ustawiasz camere, potem wchodzisz do wybierania efektow i wybierasz .... cos tam glow. w ustawiewniach glowa mozesz juz dowolnie zmienic kolor "lasera", grubos swiecacej poswiaty i wiele innych parametrow. potem wybierasz gdzie ma zapisac klatke i to wszystko. zapewniam cie ze to jest najlatwiejszy sposob zrobienia takiego promienia a i liczenie go to ulamek sek. to tyle