Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

| nie wiedzialem gdzie to dac |

ok, ale chodzi o to ze chcialbym sobie zrobic rysunek ktory bedzie przedstawial proporcje czolgu Sturmtiger do M8 'Greyhound' . Znalazlem stronke o tym M8 na ktorej podane sa takie dane:

Length................16 ft. 5 in.

Width...................8 ft. 4 in.

Height..................6 ft. 6 in.

Pytanie do Was, co to jest ft/in ?

Pozdrawiam

Pionier.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

z tego co mi wiadomo to ft to stopa=30,48 cm, a in. to cal = 2,54cm.

Napisano

bodajze 12 cali = stopa ale ten amerykanski system jest porabany bo:

1 cal to 2,54

12 cali to jedna stopa

3 stopy to jeden jard

1760 jardów to mila

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie illy

zmienilem nazwe tematu bo jeszcze Wam troche chce zabrac czasu :)

Zaczne od pokazania tego obrazu:

i001.jpg

Mam zamiar zrobic podobna (choc nie do konca) scenke na alienware i wstawic zamiast pojazdu m8 czolg sturmtiger. Oczywiscie nie bede wstawial czolgu w fotke, bo fotka za mala i chcialbym sie sprawdzic jak mi to wyjdzie w modelowaniu/texturowaniu.

Jak juz wspomnialem na fotce wyzej jest pojazd m8 - to jest punkt odniesienia proporcji do calej reszty obiektow w scenie.

I tak sprawdzajac dane techniczne obu pojazdow wyszlo cos takiego:

OBRAZ 1:

skala01.jpg

OBRAZ 1 maska:

skalamaska.jpg

dodalem jeszcze mnie (mam 190cm wzrostu jak widac) dlatego ze jezeli starczy sil to beda jakies zolnierzyki w scenie.

I teraz o co mi chodzi

Zeby ktos kto ma odpowiednie foty i posiada troszke wiecej wyobrazni i doswiadczenia niz ja wstawil jakies foto budynku (widok z frontu) do OBRAZU 1 (po to dalem maske zeby bylo latwiej). Przyklad widoku budynku z frontu (lewy gorny rog) jak i takiego ktory chcialbym umiescic za pojazdami w OBRAZIE 1 (budynek w sniegu) macie tutaj:

skalapomoc01.jpg

Chodzi o to zeby proporcje sceny byly na miescu (w tym faktura cegly do np mojej postaci). Ustawialem sobie w ps ale nie wiem - raz mi sie wydaje ze za duze a raz ze za male te cegly byly, jak dodalem parapety to juz w ogole :/

Pomozecie:)?

Napisano

masz proporcje czlowieka, w budynku masz drzwi, przez drzwi czlowiek musi przejsc :]

wys drzwi 2m w gore.

albo inaczej. budynek jest z cegiel. wymiar wspolczesnej cegly to 250x65x120 mm :D

Napisano
  • Autor

albo inaczej. budynek jest z cegiel. wymiar wspolczesnej cegly to 250x65x120 mm :D

ta a zebys wiedzial ze w ostatecznosci tak zrobie :D

ale i tak jakby ktos mial fotki kamienicy i/lub rozwalonego budynku to jakby podeslal na emaila lub wrzucil to bylbym wdzieczny.

no takiego budynku jak ten w tle po prawej stronie:

ryan6.jpg

Pozdrawiam