Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

poszukuje materiałów nawiazujących do Neogotyku, szukałem już w necie, ale na polskich stronach jak już coś jest to strona nie działa... głównie potrzebuję neogotyk na ziemiach polskich...jeżeli ktoś mógłby mi jakąś pozycję wskazać, będę wdzięczny...pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chodzi ci o kościoły czy generalnie o wszystko z Neogotyku? Z tego co wiem na necie fachowe informacje ciezko znależć.Chyba, ze zdjęcia neogotyckich budynków. Polecam książki o architekturze, przekrojowe. Jakąs biblioteke. Takie rzeczy to chyba tylko tam.

Napisano

nie wiem skąd jesteś, ale jak z wawy to wybierz się do Biblioteki Narodowej - mają tam katalogi rzeczowe - szukasz po prostu chasła "neogotyk" i na pewno znajdziesz wiele pozycji. Jak masz problemy to pytasz się miłej pani co tam się kręci i ona ci pomorze aż do bólu - bo jej się nudzi a uwielbia wygrzebywac rzeczy z katalogu :) W necie faktycznie jest straszna kiła, a ze sztuki polskiej to już wogule tródno cokolwiek tak znaleśc.

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc...

głównie chodzi mi o kościoły, własciwie to jeden w Rydułtowach... zaprojektowany przez znanego w tamtych czasach architekta - Ludwig Schneider(projektował koscioły na Śląsku)...

Jeżeli ktoś jest ze Śląska i wie coś na ten temat to prosze o kontakt...

Pozdrawiam

Napisano

ja moge ci powiedziec jedno..wyjdz na ulice i rozejrzyj sie wszystko co wyglada na stare to sa zabudowania XIX w. i napewno cos dla siebie znajdziesz. Np wroclaw tysiace przykladow neogotyckich zabudowan. A jezeli chodzi o ksiazki popros kolege jakiegos z architektury. A co do kosciolka w Rydultowach przykro mi nie slyszalem a powtarzalem kurs Historia architektury na Slasku II trzy razy i znam niemal juz kurna wszystkie ciekawe kosciolki na slasku..a o tym to pierwsze slysze..