Napisano 23 Kwiecień 200321 l Sorki ze wkółko pisze ale jestem poczatkujacym brazilijczykiem.. No te Brazile i Final rendery sa super dają super realistyczne efekty Raytrace i w ogóle, ale nie uwazacie ze sa one tylko i wyłacznie do robienia obrazów? Pomyslcie ze chcecie zrobic jakas fajna animacje z Final Renderem aby sie zareklamowac (tak jak Tomek Bagiński), a tu w jednym poscie przeczytalem ze jeden maxowicz zrobil sobie obiekt super odbijajacy otoczenie (cos w rodzaju porcelany) i to przy małej rozdzielczosci i zajelo mu to ok 20 minut na Athlonie 1,2 GHz i 512 RAMu (o którym ja moge tylko pomarzyć :() - a to tylko jedna klatka, gdzie tu mowa o kilku sekundowej lub minutowej animacji z sceną zawierajaca kilka obiektów, tło i na dodatek generującą GI i zeby jeszcze procka dobic to z dodanym Skylightem, dotego kilka źródeł światła, photony i telewizyjna rozdzielczość i nie wspomne nawet gdy w polowie renderowania (po kilku tygodniach:)) gdzies tak przy 120 klatce stwierdzicie ze światło jest za ostre, i trzeba od nowa. Czy są na polskim rynku jakies procki które by temu podołały, czy też trzeba jechać do Disneya? Czy jest jakas szansa dla amatorów z cienkim portfelem, np. czy są jakies studia renderujące, gdzie przynosimy gotowa scene i wychodzimy z animacja na płytce?
Napisano 23 Kwiecień 200321 l Autor Ja np. mam jednego kumpla który zgodzilby sie na render do drugiego musialbym zajechac na rowerze (komp pod pachą). Zresztą render ktory u mnie zajalby kilkanascie dni w sieci na pewno nie daloby sie skrócić do 1 dnia. Po kilku skokach do kumpla i renderowaniu po kilka godzin i przy zalozeniu ze grafika go nie interesuje to mógłbym stracic najlepszego przyjaciela :)
Napisano 30 Kwiecień 200321 l Apropos jeśli już mówimy o renderingach przez duże R ;) to co jest wydajniesze dwa kompy w sieci czy jeden komp z dwoma prockami. Chodzi mi tu o redering scen jednej klatki. Bo pisaliście gdzieś że FR nie zabardzo wykożystuje 2 procesory, jedni z was Twierdzili że jest inaczej, może ktoś z Was już miał przyjemność sprawdzić to i by podzielił się swoimi uwagami. Dzięki i narka ;)
Napisano 19 Maj 200321 l Po pierwsze primo: Dibo, jak masz najlepszego przyjaciela, to wątpię by zrezygnował z przyjaźni z powodu głupiego rendera ;) Po drugie primo: Chyba 2 procki w sieci nie renderują pojedyńczej klatki tylko animacje, ale pewien nie jestem... I po trzecie primo...ultimo!: Najlepszy sprzęt to najszybszy sprzęt (czyt. najdroższy)!!! A najlepiej jak najwięcej szybkich kompów w sieci :P
Napisano 19 Maj 200321 l ... oprocz szybkiego procka, wazna jest jak najwieksza ilosc pamieci RAM (tej fizycznej). Pamiec jest niemilosiernie pozerana przed rozpoczeciem obliczen Raytracingu, GI, Kaustyki przez akcelerator MSP obliczajacy subdywizje wszystkich geometri w scenie - widzianych w renderowanym obrazie. Im wiecej scianek - tym wiecej pozartej zostanie pamieci. Co jeszcze zalezy od wymagan jakosciowych uzytkownika :) Takze z tymi wysrubowanymi ustawieniami GI takze nalezy czasem uwazac. Tyle dodam od siebie. pozdr Marek
Napisano 19 Maj 200321 l A po drugie!!! Mareg, mi juz to minelo, ale widze ze innym nie - wszyscy myslą że czym lepszy sprzęt to bedzie mozna cuda robic, nie zapomnijcie ze: 1) jest cos takiego jak level of detail 2) umiejetne rozplanowanie sceny 3) i tak dalej Moim zdaniem lepiej zrobic troche gorsza jakosc i skrocic render niz rozmyslac, gdybac i jeczec ze sie nie mam 64 procków i 512 GB ramu :))))) [urwanie glowy] Panowie, panie!!! Miezmy siły na możliwości (albo napadnijmy na konwoj z pieniedzmi)
Napisano 19 Maj 200321 l Karawan: swietnie to ujales! Dokladnie TAK, zgadza sie. Kazdy, chocby nie wiem jak potezny sprzet mozna \"zabic\" na wiele godzin nawet jednym niewinnym parametrem... pozdr
Napisano 20 Maj 200321 l W mysl ustawy o wychowaniu w trzeźwości chciałem tylko zaznaczyć, że chłopakom chodziło z pewnością o piwo BEZALKOHOLOWE ;D
Napisano 20 Maj 200321 l A ja tam mam podjare jak renderuje sobie w maxie hehe... przy oswietleniu jednym swiatelkiem :D.. Tak szybciutko idzie hehe... Ale neidlugo (czyt. po maturze) bede obczajal Final Rendr...