Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym się spytać o dwie rzeczy. Wiem, że pytania niejako powielają wcześniejsze wątki, ale jakoś nie udało mi się rozwiązać problemu.

1. Dlaczego powierzchnia utworzona z krzywych krawędziowych nie pokrywa się z nimi (na krawędziach) całkowicie? Widać to przy dużym zbliżeniu. Ja głównie pracuje w AutoCad'zie, dlatego po imporcie pliku z Rhino do Cada wychodzi sieczka przez te niedociągnięcia.

2. Czy program Alias Studio jest programem Cadowskim i czy jest jakościowo lepszy od Rhino. Chodzi mi o to czy jest pozbawiony tagich bugów jak scalanie powierzchni. Albo mi się nie udaje, albo to polecenie w Rhino to jakaś kpina.

Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

E YMM HYM jak do autocada tochyba tylko jako mesh wiec te niepokrywajace sie krzywe to tylko i wylacznie wina zlego ustawienia mesha przy exporcie bo jak dobrze wiem to autocad nie posiada igesów.

2. jakich bugów o co chodzi w tym przypadku rhino jest bardzo elastyczne i nie potrzebuje takiej dokladnosci zeby z joinowac dwa surfy hym. aliasa wlasniew aliasie nie jest tak dobrze bo raz jest to cad ale chyba przedewszystkim do modelowania powierzchniowego i pare innych i ""niema"" bugów tak jak rhino wszystko jest zalezne od urzytkowniaka napewno alias jest bardziej zaawansowany od rhino. aha o jakie scalanie chodzi wlasnie join czy marge bo to calkowicie inne funkcje. bo jak marge to raczej trzeba tego uzywac bardzo umiejetnie i tylko do nie trimowanych powierzchni w aliasie jest tak samo i jak mi sie wydaje w karzdym innym tego typu sofcie

Napisano
  • Autor

WOW! Dzięki serdeczne za odpowiedź. Może łatwiej będzie mi graficznie przedstawić o co mi chodzi. Otóż rysunek 1 - cztery krzywe krawędziwe. Rysunek 2 - płaszczyzna utworzona przy pomocy tych krzywych. Chodzi mi o to gdzie robię błąd, że one nie pokrywaję się. Nie jest to tylko złudzenie - bo one ewidentnie odstaję od siebie. Wiem, że pytam o podstawy - ale byłbym wdzięczny za odpowedź.

Pozdrawiam.

Napisano

zalezy co tu jest raliem a co profilem oczywiscie jesli to jest 2rail i w opcjach jesli sie uzywa rebuild profili to wtedy zawsze takie cos moze sie zdarzyc a nawet zawsze jesli network to wystarczy zmianic ustawienia degree itd. wiec to jest twoj blad a nie rhino :) bo rhino ma dokladnosc do .01 mm jak dobrze pamietam gwarantowaną oczywiscie ;) ale ja sie natym nieznam hihi

Napisano

dokladnosc mozesz ustawiac w preferencjach.

"bo rhino ma dokladnosc do .01 mm"

mozesz dac wiecej tylko przy skomplikowanym modelu zarzyna to kompa. ale np mozna jedna operacje wykonac z wieksza dokladnoscia no 0.000001 a po jej zakonczeniu mozna ponownie ustawic dla kolejnych operacji nizsza wartosc np 0.1

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Pomogło. Do tej pory modelowałem jedynie w ACadzie - ale w pewnym momencie jego ograniczenia dają się we znaki, dlatego szukam czegoś w zastępstwie (padło na Rhino). Zobaczymy jak będzie. napewno jeszcze się odezwę :).

Pozdrawaim.