Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam… Od razu powiem,że szukałem podobnego tematu na forum ale nic nie znalazłem :D.

Wiec do rzeczy. Mam 3ds maxa 7. Dopiero zaczynam w nim tworzyć. Próbowałem kiedyś na innych mniejszych programach do grafiki 3d, i w tych programach nie miałem problemów oświetleniem. Były cienie, jak była ściana to przez ścianę światło nie przechodziło, odbijało się od luster, a w 3ds maxie tego nie ma. Nie wiem czy mam cos źle ustawione w ustawieniach. I jeszcze jedno pytanie. Nigdzie nie znalazłem tutoriala opisującego ustawienia renderowania scen do 3ds maxa 7. Bo standardowe renderowanie jest do kitu. Nie ładnie to wygląda. Aha i jeszcze jedno. Ostatnio nauczyłem mojego tate tego co umiem w 3ds maxie. I sam często siedzi i się bawi. I cos mi sknocił w ustawianych tak, ze jak przesuwam obiekt to nie wiedze tych strzałek, i gdy śrubuje go obrócić nie wiedze kółek. Dziewki jeśli ktoś odpowie :D. Pozdrawiam.

I jeszcze coś. Jak ja zazdrosne tym, którzy robią takie fajne prace. I tym którzy pojęli PHP i C++ :D

Nie wiem dlaczego. Staram się być mily, a tu jakos mi ludzie dziwnie odpowiadają. Wiec Jasli te pytanie by było głupie to odpowiedzcie i zamknijcie temat :/ Bo mam wrazenie ze jestem przesladuja. Głupie ale naprawde mam takie wrazenia. Waritkowo sie klania chyba :/

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

włączenie cieni - w ustawieniach światła (panel modify) zaznacz pozycję 'on' w shadows

Odbijanie się światła - to już kaustyka, pare tutków do poczytania i sporo własnych eksperymentów

Ustawienia rendera - wybór odpowiedniego silnika i wiele eksperymentów - nie ma złotego sposobu...

Tutoriale też się znajdą ale raczej opisujące konkretne zagadnienia danego silnika.

Strzałki przy przesuwaniu - wciśnij 'x'

Od razu powiem,że szukałem podobnego tematu na forum ale nic nie znalazłem

A do tego się trochę przyczepię - w sprawie tego 'x' - zajrzałeś do działu FAQ?

Napisano

swiatlo przechodzace przez scianki spowodowane zapewne jest tym ze nei masz wlaczonego parametru shadows w opcjach swiatla ...

a co do tych strzalek to nacisnij "x" w maxie

Napisano
  • Autor

Dzieki wielke a co do " Bo mam wrazenie ze jestem przesladuja" To moze jadnak nie wszyscy :D. Do dzialu FAQ nie zajrzalem SORRY. Urzywalem jedynie opcji wyszukaj :/. Dzieki wielke z odp. Pozdrawiam :)

Nie pomogla z strzalkami. Klikam "x" A tu nic :(

Napisano

moze zmniejszyles gizmo ... "+" i "-" zmniejszasz i zwiekszasz (tylko tymi obok backspace)

najlepiej zajzyj do

costumise > preferences > gizmo ... i tampowinno byc conieco ... zobacz czy masz wszystko "on" , pokombinuj

Napisano

a jak wszystko zawodzi to skasuj plik 3dsmax.ini w glownym katalogu maxa, przy uruchomieniu program stworzy nowy

ten zabieg przywraca domyslne ustawienia

Napisano
  • Autor

Dzieki teraz pomoglo. A tak pozatym, "moze zmniejszyles gizmo " Mój tata cos zrobil przypadkiem nie ja :)