Napisano 14 Luty 200520 l Dość długo nosiłem się z zamiaram zrobienia jakiegoś krajobrazu z trawką :lol: i wodą, ale każda próba kończyła sie jakimś problemem którego nie potrafiłem pokonać. Nowe możliwości przyniusł mi Max 6 (wcześniej pracowałem na 5). Bardzo łatwo robi się drzewka itp. Zamieszczam scenke którą zrobiłem dzisiaj. Tworzyłem ją jakies 2,5h a renderowała się około 30 min. Prosił bym też abyście podali mi rady aby scenka wyglądała fajniej. Nie chodzi mi o większy realizm (chce żeby dość mocno wyglądała jak komputerówa), ale o to co można poprawić/dodać do scenki.
Napisano 14 Luty 200520 l Bardzo przyjazna scenka, również, jak na mocno komputerową. Powierzchnia wody powinna być trochę bardziej burzliwa, i skoro jest w rzece, czy jeziorku, nie tak niebieska. Parę detali też by polepszyło sprawę, np. gdzieniegdzie głaz, kwiatek itp. Trawa zdaje mi się trochę za równa z brzegiem. Ogólnie fajnie, nie bierz mojego komentarza, jako ostrą krytykę :)
Napisano 14 Luty 200520 l dodac mozna by przedewszystkim swiatlo wraz z cieniem. mozna spytac jak robiles trawe?
Napisano 15 Luty 200520 l "chce żeby dość mocno wyglądała jak komputerówa" to ci sie udało ;p " co można poprawić/dodać do scenki." sciągnij w googlem jakieś zdjęcie i spróbuj je dokładnie odtworzyć...
Napisano 15 Luty 200520 l Mkbart miał racje woda powina być jak w morrowind np dodaj noise(dla mnie giera cud miód) i człowieku UŻYJ MENTRAL REY ALBO V-REY takie gadanie o wyglądzie koputerowym to chyba głupi pomysł scena włśnie jajlepiej sie nadaje do realizmu.
Napisano 15 Luty 200520 l Autor dodac mozna by przedewszystkim swiatlo wraz z cieniem. mozna spytac jak robiles trawe? trawe robiłem na podstawie tutorala z max3d.pl http://www.max3d.pl/dltut.php?id=tut36&href=tutoriale/kurs34/trawa.htm
Napisano 15 Luty 200520 l a co to mental rey ?? a tak powaznie w scanline tez mozna uzyskac ladny efekt.
Napisano 16 Luty 200520 l ale może tak bardziej od podstaw? ujęcie jest fatalne, najpierw woda, później trawa, trawa się tak nagle kończy i niebo? :D dwa, to jest bezsensu, ściąłeś drzewo! brzeg beznadziejny, bez textury, wygląda jak zwykły box z noisem. sądze że nie wielu osobom spodoba się drzewo z AEC. te standardowe modele są pomocne przy jakiś planach architektonicznych, a nie przy scenach, w których właściwie one grają główną role. w wodzie (lewy dolny róg) widać gdzie się kończy plane z niebem.. chyba za wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę, ale trzymam kciuki pozdrowienia
Napisano 17 Luty 200520 l Podpisuje się pod Mr.Duck według mnie ma on racje..... jednak są to początki i każdy od czegoś zaczynał .... także życze powodzenia w dalszej pracy..