Napisano 22 Luty 200520 l witam ... przyszedl czas na modernizacje kompa ... w chwili obecnej mam 2x kingstone 256 400Mhz i teraz pytanie ... mam do dyspozycji troche gotowki i chce sobie conieco zmodernizowac czy warto kupic Goodramy 2x 512 400mhz przystosowane do pracy w dual ddr za 535 zl ? i czy duza roznica jest pomiedzy dwoma koścmi przystosowanymi do duala a koscmi kupionymi oddzielnie ? czy moze kupic 2x kingstone 512 400mhz za 239 zl za sztukę , tyle ze nic nie pisze czy sa przystosowane do pracy w dualu ... stare kosci chce sprzedac i kupic kolejną 512 co razem mi zaowocuje w 1,5 gb bo rendering przy rozdzialce do druku mnie juz dobija ... a teraz taki czas ze to wymagane przy pracy ... do dyspozycji na ram mam wyliczone 550 zl ... weic jesli znajdzie sie zbawiciel ktory mnie wyswobodzi z niewiedzy to byl bym bardzo wdźwięczny ;]
Napisano 22 Luty 200520 l 550 dostales za wizki ? :D ja sie nie znam ale tez mam pytanie zwiazane z postem marcina. musza byc kosci dostosowane do duala czy wystarcza zwykle DDR`y ale tej samej pojemnosci?
Napisano 22 Luty 200520 l kosci powinny byc takie same. pamieci "dual channel" to chwyt marketingowy, musisz kupic dwie kosci bo jedna przeciez ci w dualu nie pojdzie :]
Napisano 22 Luty 200520 l o rany do duala potrzeba az dwoch? idz jeszcze dospac sans, za wczesnie wstales :D ps: i dzieki za wyjasnienie bo mi tu Marcina jakimis specjalnymi pamieciami namieszal ;)
Napisano 22 Luty 200520 l najwidoczniej nie jest to takie oczywiste michalku jesli ktos podnosi cene zamiast ja obnizac sprzedajac produkt w komplecie :P marcin. sprawdz najpierw czy w ogole pojda ci razem pamieci roznych producentow, roznych pojemnosci i z roznymi czasami dostepu. po moich przygodach z plytami assusa pamietam ze na roznych forach ludzie opisywali takie sytuacje. btw. kazdy producent mobo podaje na swoim sajcie kompatybilne z dana plyta kosci pamieci. a roznica wyczuwalna jest nie w predkosciach pamieci tylko w pojemosciach. 2 gb daje ostrego kopa :)
Napisano 22 Luty 200520 l Autor peter siusiaku dostalem ile dostalem :P powiedzialem ze na ram sobie odliczylem 550 ;] heh .. wracajac do sprawy ;] czyli chyba sobie kupie Stony bo bulic za goodramy tyle kasy jeszcze w pewną ściemę gdzie jeden z najlepszych (jak dotąd) sprzedawcow komp. w miescie i moj dobry znajomy mi mowi ze te w dualu lepiej chodzą bo są "sprawdzone" na tym forum przydal by sie jeszcze dzial "gotuj z kuroniem" i by byl niezbednik do zycia kazdego czlowieka ;]
Napisano 22 Luty 200520 l kupuj tam gdzie daja najdluzsza gwarancje. czyli najlepiej w duzym sklepie netowym jak komputronik.pl. nowe ramy padaja i nie ma roznicy jaki producent. komputronik daje na kingstony 5 lat a w sklepie dostaniesz najwyzej 3 lata gwarancji... a w cywilizowanych krajach kingston ma lifetime :/
Napisano 22 Luty 200520 l W wiesz Szeryfku na czym polega lajftajm w tym przypadku? Na tym, ze gwarancje masz do czasu, gdy producent produkuje dany sprzet. Takze teoretycznie moze to byc nawet tydzien :>
Napisano 22 Luty 200520 l Marcin, powiedz mi jeszcze jaki masz procesor bo ładowanie w Dual może być bezsensowne na AMD (a coś mi się wydaje, że masz Athlona 2500+ @ 3200+), zamiast tego lepiej kupić 1Gb w jednej kości i zawsze będziesz miał drugi wolny slot na kolejny 1Gb w przyszłości :) pozdrawiam
Napisano 22 Luty 200520 l Cytat ... a w cywilizowanych krajach kingston ma lifetime :/ w cywilizowanych... czyli i w Krakowie ma :D
Napisano 22 Luty 200520 l ok, dual kity teoretycznie skladaja sie z identycznych kostek. mowie teoretycznie bo dosc czesto sie zdarza, ze jednak tak zupelnie identyczne to one nie sa. a wtedy moze byc zonk. kupujac osobno kosci firmowo identyczne nie powinno byc problemow z dualem. rzadko sie zdarza, zeby takie kostki ze soba nie wspolpracowaly... wiec tak czy siak 100% pewnosci nie ma, ze wszystko ladniusio pojdzie. inna sprawa, ze dual ram to taki marketingowy bulszit, szczegolnie pod socketA. wzrost wydajnosci to jakies 3%, wporywach 5, co sie nie bardzo oplaca, bo z reguly trza dawac gorsze ustawienia owych kostek. zamiast duala w twoim wypadku kupilbym pamiatki pod singla, ale ze swietnymi mozliwosciami, tak zebys mogl dac duzo ostrzejsze timingi, troche podkrecic itp itd, co zaowocuje lepszymi osiagami niz dual. z kolei przy intelu to faktycznie jest nawet zauwazalna roznica. no ale to inna bajka.
Napisano 22 Luty 200520 l ja dodam od siebie ze teoretycznie dwie kosci jednakowe o jednakowych fabrycznych timingach powinny dzialac, u mnie w pracy dzialaja jakies dwie rozne kosci w dualu i jest ok. co do samego duala to w przypadku intela naprawde widac roznice jednak co do platformy n-roce to faktycznie bulshit zestawy pamieci dual chanell - polega to na tym ze (niby) 100% gwarancja poprawnego dzialania sa identyczne kosci z tego samego tygodnia produkcji ( ponoc chodzi o wycinanie ich z tego samego "wafla" hehe ) jednak odnosze wrazenie obserwujac, ze jezeli jest to dobra firma (good ram jest tylko z nazwy dobra w moim mniemaniu :) ) to tak jest im taniej tym chyba wieksza loteria szczegolnie jezeli na ramy nalozone masz radiatory.. ale sam nie spotkalem sie z "trefnymi" dualami... co do twojego rozwiazania... jezeli masz n-force to masz tylko 3 banki..(chyba ze masz plyte gigabyta hyhy) jezeli obsadzisz je 3x 512 to nie bedziesz mial duala.. tu moge sie mylic ale teoretycznie chodzi o to zeby oba kontrolery pamieci widzialy jednakowa pojemnosc kosci takze zeby uzyskac dual nalezy obsadzic 2x512 + 1gb z drugiej jednak strony w n-forcie dual naprawde prawie nic nie daje wiec 3x512 bedzie ok... ale wtedy nie masz sie co martwic zestawami pamieci dual.. z tym ze uzywajac kilku kosci nawet nie w dualu powinny miec takie same timingi fabryczne ( chodzi o np. te oznaczenia cl2 2-2-5 ...przy okazji bardzo malo kosci potrafi przy ddr400 takie timingi osiagnac... przewaznie te goodram albo kingstony maja cl2,5 3-3-6...) wiem to dosyc zagmatwane.. najlepiej jak sie dogadasz z panem w sklepie kupisz wymarzone kostki wezmiesz do domu i przetestujeszje na przyklad programem memtest (wybierz full test..) jak przeleci 2x bez bledow to jest ok... jak nie to znaczy ze musisz cos wymienic... i tu sie zacznie loteria... co do samych kosci... uwazam ze najlepsze sa w tej chwili kosci oparte na samsungach TTCD (chyba tak sie to pisze..) GEIL ULTRA-X sa na takich...ale znacznie przekraczaja twoj budzet... co do wyboru pomiedzy good ram i kingstone... hyhy jak dla mnie sa to te same shity :) tak tak shity hyhy kingstone ostatnio podupadl mocno w mojej opinii...ale bralbym mimo wszystko kingi... co do zywotnosci.. jezeli na poczatku nie beda sprawialy problemow to beda dzialac juz dlugo... na intelu w dualu same timingi daja niewiele ale jak sie do tego dorzuci wieksze fsb to kopa widac niesamowitego.... greets ps mam nadzieje ze rozjasnilem a nie sciemnilem :)