Napisano 26 Luty 200520 l Mam 3D Studio Max 6 i nie chcą się na nim otworzyć moje starsze rysunki które były stworzone chyba na 3D Studio Max 2. Wyskakuje okienko z informacją o błędzie. Dlaczego tak się dzieje. Istnieje jakiś program do przekonwertowania plików tak żeby szóstka je łyknęła ? Proszę o pomoc ...
Napisano 26 Luty 200520 l Sceny z max'a 2.0 otwierają się w 6 bez problemu. Komunikat jaki się pojawi, to: 'Obsolete data format - please resave file', który jedynie informuje, że plik pochodzi ze staraszej wersji. Inne komunikaty mogą np. informować o brakujących teksturach, czy też dll'kach od pluginów, z ktorych korzystałeś na max'ie 2.0 Jak widać, jeśli nie możesz otworzyć sceny z powodu błędu, powinieneś jeszcze podać, jaki to błąd, aby możliwe było bliższe rozpoznanie problemu. Jako inne rozwiązanie problemu, spróbuj wyciągnąć obiekty z tych plików poprzez 'merge'.
Napisano 27 Luty 200520 l Nie to nie jest tylko informacja, błąd w załączonym obrazku, nie znam się za dobrze na angielskim :(
Napisano 27 Luty 200520 l wyglada to na uszkodzony plik, kiedys tez tak miałem z plikami z maxa3 do 6, spróbuj merge jak pisał VGT, mozesz tez zainstalowac maxa2 i zapisac te pliki jako 3ds, czy cos takiego...
Napisano 27 Luty 200520 l Specjaliścy od "dyskretnych" pisali żeby naciskać przycisk 'Retry' aż do bulu. Opisali przykład przysłanego pliku, który podawał właśnie tego rodzaju komunikat i pomogło wciśnięcie około 200 razy przycisku retry:D Genialne
Napisano 27 Luty 200520 l Merge nie pomogło :( Specjaliścy od "dyskretnych" pisali żeby naciskać przycisk 'Retry' aż do bulu. Opisali przykład przysłanego pliku, który podawał właśnie tego rodzaju komunikat i pomogło wciśnięcie około 200 razy przycisku retry:D Genialne Do płowy to prawda bo wcisnąłem parę naście razy i zaczęło mielić po chwili znowu wyskoczył alert z błędem znowu docisnąłem parę razy znów zaczęło mielić i Max się zamknął :) Czyli mówiąc krótko ... dupa Ale dzięki za pomoc :)
Napisano 27 Luty 200520 l To jeszcze parę pytań. Dzieje się tak ze wszystkimi twoimi plikami z MAX'a 2.0? Czy próbowałeś otworzyć je na innej instalce max'a (czyli u kogoś innego, lub po reinstalce max'a 6 u siebie) Jeśli to nie problem, może udostępnij którąś ze scen, lub sam sprawdź na innym kompie - możliwośc sprawdzenia przez większą grupę osób przynajmniej wyjaśni, czy błąd jest w scenach (czyli powstałby na etapie ich tworzenia w max'ie 2.0) czy też problem jest w Twoim max'ie 6..