Napisano 11 Marzec 200520 l Niedawno stalem sie "szczesliwym" posiadaczem samsunga 959nf. "Szczesliwym" bo obraz w w/w rozdzielczosci jest rozmazany, troche lepiej wyglada to o dziwo w 75Hz, jednak problem nie znika. Karta graficzna jest nowa i jest to radek9550 od Gigabyte (probowalem juz omeg i catalystow 5.3). Pomozcie bo nie wiem czy to wina egzemplarza czy "ten typ tak ma" Pozdrawiam
Napisano 11 Marzec 200520 l hmmm - to zależy możesz mieć "kopnięty monitorek" - albo karta graficzna jest kiepska... - Mówisz że Gigabyte... keidyś bym w to nie uwierzył a teraz dwa razy nie mówię - że karta jest kiepska - Ja ostatnio często wymieniałem karty - i trafił mi się 9550 Saphire, i musiałem jechać na 1024x768 bo na wyższych miałem "blur" :) sprawdz z inna grafika...
Napisano 11 Marzec 200520 l jesli jest to uzywany monitor to mozesz miec zwalona konwergencje; jesli nowka to moze byc cos z karta, chociaz bardziej prawdopodobne, ze ten monitor 'juz tak ma'. jest zupelnie normalnym, ze przy wiekszym odswiezaniu ostrosc obrazu spada (szczegolnie widoczne na slabszych monitorach).
Napisano 11 Marzec 200520 l Autor karta i monitor sa nowe (zreszta juz wymienialem monitor - przesiadka z modelu philips brilliance 109p40 z podobnych powodow). Oba uwazalem za jedne z lepszych wsrod 19'' a tu klops. przeciez nie po to kupilem 19'' zeby pracowac w 1280x1024 :/ kombinowalem z inna grafa ale do dyspozycji mam tylko gf2mx400 a tam jeszcze gorzej poza tym zauwazylem dziwna rzecz: mam wrazenie ze obraz rozmywa sie po jakims czasie od wlaczenia monitora (oczywiscie mowa o 75Hz) oraz po wpatrzeniu sie w piksele na tekscie przy dowolnym odswiezaniu sprawiaja wrazenie jakby drgaly. No i faktycznie wygklada to na skopana konwergencje (jakies poswiaty wokol liter itp chociaz pzry probie regulacji wyglada ze sa to optymalne parametry). czuje ze jeszcze kilka minut z tym sprzetem i zobacze rozowe slonie albo biale myszki
Napisano 11 Marzec 200520 l no wyglada na konwergencje. jeszcze jak masz w rogach przeswietlone pixele to na 100% zrypana konw. pakuj monitor do pudla i lec do serwisu. co do rozdzialki... 1280x1024 to optymalna rozdzielczosc dla 19'' jesli chcesz miec rozsadne odswiezanie. jedynie naprawde wypasione dziewietnastki puscisz w 1600x1200 przy dobrym odsw. bez straty jakosci. a ani samsung ani philips nie naleza do high endowych monitorkow. chcesz komfortowo pracowac w 1600x1200 to raczej musisz kupic 21''.
Napisano 11 Marzec 200520 l ten model samsunga nie jest topowym wiec nie wymagaj od niego ze bedzie mial super jakosc tym bardziej na najwyzszych ustawieniach. czyms jednak jest podyktowana ta cena monitorow, nie? ;)
Napisano 11 Marzec 200520 l Autor Supertani to on znowu tez nie jest. Mozecie polecic jakies lepsze 19'' ?? A moze sprobowac na allegro znalezc jakies hp, compaq lub eizo? Chociaz z drugiej strony te 3 lata gwarancji sprawiaja ze jakos pewniej sie czuje A moze sprobowac z lcd? tylko ze wtedy 1600x1200 odpada juz w przedbiegach :(
Napisano 11 Marzec 200520 l ja na 17" mam 1280 - i bardzo ładny obraz :) - może to przez karte (mam quadro 750 XGL) - i odświeżanie 75 hz ? Na 19 - standard to 1600 - ja tak siedzialem jak miałem... (pożyczoną :( ) A co monitorka - to samsung ostatnio robi bardzo dobre monitory... więc jestem zdziwiony - ale jak mam polecać to NEC'a - Albo Mitshubushi (bo od 19 i w góre robi Mitshubushi a od 15 do 19 NEC - więc możesz sobie wybrać logo :) - kineskop te sam :)