Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zauwazylem ze podczas renderingow brazilem komputer ma duzy "zapas mocy" pozwalajancy miedzy innymi na plynne granie w gry i uzywanie kilku programow np opera,photoshop z tad moje pytanie:

Czy brazil wykozystuje w pelni moc mojego komputera??

Czy mozna przyspieszyc rendering "rezygnujac z mozliwosci kozystania z innych programow??

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wydaje mi się że system przydziela priorytet temu programowi ktory jest na pierwszym planie, a wiec jesli grasz to 3dmax(z brazilem) spada na drugi plan a windows rozdzielajac moc proca przydziela tyle ile trzeba najpierw grze, a reszte "oddaje" 3dmaxowi.

Zauwazylem ze jesli coś robie podczas renderingu (np przegladam www, czy ogladam film) to wolniej mi sie renderuje, niż bym np zostawil kompa luzem

=============

Gość User190
Napisano

Nie, brazil nie wykorzystuje pełnej mocy kompa - już kiedyś (bodajże rok temu) dyskutowaliśmy na ten temat...

Z tego co się orientuję to jeśli masz 512MB ramu to brazil skorzysta z niego w całości.. przy większych ilościach raczej nie przekroczy 700-800 MB.. Nie wiem czym jest to spowodowane - być może mało aktualną architekturą kodu - jeśli kto wie coś dokładniejszego niech napisze - mogę się mylić.

Napisano
zauwazylem ze podczas renderingow brazilem komputer ma duzy "zapas mocy" pozwalajancy miedzy innymi na plynne granie w gry i uzywanie kilku programow np opera,photoshop z tad moje pytanie:

Czy brazil wykozystuje w pelni moc mojego komputera??

Czy mozna przyspieszyc rendering "rezygnujac z mozliwosci kozystania z innych programow??

oczywiscie, że wykorzystuje pełna moc.. ale procesora... a czy potrzeba do tego by cos zrenderowac 200mb czy 400mb ramu to juz brocha lezy po stronie kodu brazila i zlozonosci sceny

a rezygnujac z innych czynnosci niz renderowanie oczywiscie proces renderingu trwa szybciej... ale... nie znaczy to ze trzeba od razu rezygnowac z dotykania myszki... poniewaz mechanizm wywłaszczania w systemie operacyjnym dba o wszystko za nas aby moc proca wykorzystac maksymalnie.. i nalzey tu powiedziec ze WinXP jest to calkiem dobrze dopracowane...

zatem mozna renderowac i jednoczesnie ogladac film czy przegladac stronki Inetowe (to zje najwyzej 10% mocy wspolczesnych procow).. zatem nieznacznie wydluzy sie proces renderingu.... wszystko w granicach rozsadku a komputer nie bedzie musial stac bezczynnie podczas renderingu

Napisano

Wydaje mi się, że ten problem nie dotyczy tylko brazila. Np Vray bierze u mnie 500 z pamieci fizycznej i 2 tyle ze dysku, mimo, że mam 2x512 mb ramu... Nie mam pojecia czemu tak sie dzieje, ale dzieki temu mogę zupełnie komfortowo korzystać z komputera ;)