mega Napisano 22 Marzec 2005 Napisano 22 Marzec 2005 tak jak w temacie, jak sie do tego zabrac najlepiej, wymodelowalem cos takiego, na dobra sprawe sam ksztalt mnie zadawala z tym ze nie wiem jak pozbyc sie tych "zebatych" krawedzi, tak zeby bylo ladnie pozaokraglane na krawedziach ?
kozioo Napisano 22 Marzec 2005 Napisano 22 Marzec 2005 meshsmooth / turbosmooth - modyfikatory wygładzające siatkę.
mega Napisano 22 Marzec 2005 Autor Napisano 22 Marzec 2005 meshsmooth jakos sobie nie radzi, ogolnie "wygladza" ze tak powiem to uwypuklenie ale wciaz krawedzie skarajne sa bardzo kanciaste, chyba ze lezy wina po stronie renderu, jesli ma on wpyw na te krawedzie to jak to zmienic ?
AGmakonts Napisano 22 Marzec 2005 Napisano 22 Marzec 2005 są sość ostre bo siatka na rogach jest gesta użyj weld'a i troszke ja zoptymalizuj powinno być ok
mega Napisano 22 Marzec 2005 Autor Napisano 22 Marzec 2005 no nie jest jeszcze to tak okragle jak te co lezy u mnie w laziece, ale jes duzo lepiej. Teraz pytano jak najlepiej wytloczyc w nim napis ?
AGmakonts Napisano 22 Marzec 2005 Napisano 22 Marzec 2005 możesz użyć splajna i booleana ale to nie jest najlepsze albo displaca najlepiej nie standardowego)
mega Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 wciaz przeszkadzaja mi te kanciste skrajne krawedzie, mimo tego wciaz sa wyraznie widoczne (ta kanciasta falbanka). Nie bardzo wiem jak sie zabrac za uzycie displaca, aby wytloczyc na tym co jest jaks litere/znak, jak sie za to zabrac ?
AGmakonts Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 złącz obie połówki i bedzie ok a co do displaca to zrób czarny napis na białym tle bezie to mapa displace i potem daj ją do slotu w modyfikatorze
mega Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 hmm, z jednym sie uporalem, w koncu jest to tak okragle jak chcialem, ale co do tego wytlaczania i displaca to nie bardzo rozumiem. Powiedzmy mam jeden znak (litera), chcialbym ja teraz wytloczyc na powierzchni tego mydelka, tak na glebosc paru px, nie na wylot, jak to zrobic ? Czy duzym utrudnieniem bedzie to, ze litera zachodzi na zaokraglone krawedzie mydelka ?
AGmakonts Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 Displace to taka rzecz co zmienia siatke za pomoca mapy (pliku graficznego) w PS'ie zrób czrny napis na białym tle z tym co ma być wytłoczone. Potem w zależności czym renderujesz (jeśli Vray to uzyj jego displaca) wsadź w niego mapke i na renderze bedzie wszystko widac tak jak ma byc (będzie wytłoczone). Na evermotion sa tutki do Vrayowego displaca
mega Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 a nie idzie zrobic tego w inny sposob, gdyz pozniej te wytloczenie musi miec inny kolor jak samo mydelko...
AGmakonts Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 To robisz druga identyczną co do pixekla mape ale tym razem dajesz kolorki w stawiasz do materiału mydła
Rekomendowane odpowiedzi