g.j Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Witam, Z góry przepraszam za banalne pytaie lecz nawet nie bardzo wiem jak tego szukać. U góry widać obrazek. Pierwsza część to górny narożnik, dugra część to dolny narożnik. Chodzi o to, że jesli chcę usunąć zaznaczone (w pierwszej części) narozniki to przy pierwszej części ucina mi cały poligon. W drugiej natomiast części obrazka usunięcię wierzchołków powoduje, że są one połączone i jest efetk "uciętego kanta". O to mi chodzi. Domniemywam, że spowodowane jest to tym, iż przy nie zaznaczonym obiekcie widać połączenie dwóch wierzchołków linią 45 stopni. W pierwszej części obrazka ta linia jest w drugą stronę. Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem. Pytanie. Czy jest jakiś sposób aby usunięcie vertexów w pierwszym przypadku dawało efekt z drugiego ? Dokładniej chodzi o to, żeby ta linia 45 stopni łaczyła również te dwa pozostałe wierzchołki. Sposób na to znalazłem taki, że przesuwam zaznaczone wierzchołki tak aby utworzył się "ucięty kant" .. ale .. no właśnie. Byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc. P.S. Jeśli wątek jest nie w tym miejscu co potrzeba, prosiłbym o przeniesienie go w należyte miejsce. dzięki
VGT Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Witamy na forum. W Editable poly po zaznaczeniu vertexa zamiast wciskać delete (co powoduje usunięcie poly do których vertex należał), skorzystaj z przycisku 'remove'. To usunie vertex i z dwóch krawędzi, do których należał, stworzy jedną, która będzie umieszczona właśnie tak jak tego potrzebujesz.
Mulczas Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 albo zaznacz narożny vertex, wybierz "weld target" (z edit poly) i kliknij na jeden z sąsiednich wierzchołków - tez tak można :)
Rekomendowane odpowiedzi