Napisano 28 Kwiecień 200519 l CZesc, jak mozna w latwy sposob przekazac wartosc z pola intField do zmiennej??? probuje sobie napisac taki prosty skrypt, ze mam 2 pola intField ( 1- okresla odstep miedzy tymi kulkami(ukos), a 2 -ilosc tworzonych kulek , kulki sie tworza po nacisnieciu guzika "Do It!") i nie wiem jak przekazac wartosci z tych pol:( moglby mi ktos uzupelnic kod?? :) proc kulka() { for ( $i=1 ; $i { sphere; xform -t ($a*$i) ($a*$i) 0 ; } } window -wh 300 200; columnLayout; text "Odstep:"; intField; text "Ilosc kulek:"; intField; button -l "Do It!" -command "kulka"; for ( $i=1 ; $i xform -t ($a*$i) ($a*$i) 0 ; -- a tu, zamiast $a wartosc 1 pola dzieki za pomoc!! pozdrawiam
Napisano 29 Kwiecień 200519 l najprosciej jest zrobic funkcje ktorej przekazesz wartosci z pol jako paramenry: proc kulka(int $odstep, int $ilosc) { for ( $i=0 ; $i { sphere; xform -t ($odstep*$i) ($odstep*$i) 0 ; } } window -wh 300 200 -title "Robimy kulki" okienko; columnLayout; text "Odstep:"; intField odstep; text "Ilosc kulek:"; intField ilosc_kulek; button -l "Do It!" -command "kulka(`intField -q -v odstep`, `intField -q -v ilosc_kulek`)"; showWindow okienko; pozdrawiam
Napisano 29 Kwiecień 200519 l o, dopiero jeszcze raz przeczytalem Twoje pytanie i chyba je zle zrozumialem ;/ Dane z intfield czytasz komenda: intField -(q)uery -(v)alue nazwa_pola; wiec warto jest je sobie nazywac przy tworzeniu, zeby wiadomo bylo z ktorego pozniej czytac. Jesli chcesz pozniej wpisac wartosc do jakiejsc zmiennej lub przekazac to trzeba wziasc komende w apostrof znad tyldy $wartosc = `intField -q -v nazwa`; Mam nadzieje ze o to chodzilo, pozdr;