Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hello ostatnio sobie ta przycupnolem poczytac forum i stwierdzilem ze skoro bardzo duza ilosc osob korzysta z v-raya to ja tez sprubuje sie przesiasc z final rendera bo myslalem ze bedzie latwiej uzyskac fotorealistyczna scenke z duzym naciskiem na realistyczna :) bo w fr mi jakos to nie za dobrze idzie i efekt mnie nie zadawala ! Wiec zainstalowalem VRay.Advanced.1.45.20 wlaczylem i stwierdzilem ze na poczatek kulka z hdrka ! no i tu sie zaczyna moj problem ! Pierw walnolem ja na eviroment przy skylighcie w v-rayu i dupa wyglada jak scaline i sie kaszani puzniej walnolem w samym materiale i tez dupa ! Nastepnie doczytalem o czyms takim jak v-ray hdri i na niego wwalilem hdrke i to w skylight ale tez dupa bo wszystko jest jasne jak by samo sie swiecilo ! Po prostu napiszcie jak uzyskac zwykla hdrke na kulce np na zlocie !

a teraz pyt nr2 : jak ustawiac hdrke ? w sesie sa 2 typy jedne plaskie a drugie kulkowate :P i ktora ustawiac na eviroment i sprehal a ktora na eviroment texture ? Dzieki za wyrozumialosc a przedewszystkim na nie zwracanie uwagi na bledy w polskim i angielskim league ! bo niestety dysleksja sie objawia u mnie na kazdym kroku ! :D

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no jak chcesz oswietlic scene to w skylight wrzucasz jak odbicia to reflect/refract enviroment. pozatym ustawiasz jasnosc hdri mapy wiec nie wiem czemu dupa. moze lipne hdri masz jakies. generalnie mapy hdri nie sa najlepsze do oswietlania wedlug mnie.

Napisano
  • Autor

Dzieki Bobby pomoglo i na mapie v-ray hdr dziala jak trzreba no prawie jak trzeba :P Teraz mam koleiny maly problemik a nawet 2 mianowicie jak zmienic intensywnosc odbic ? prubowalem zmniejszyc multiplier w reflection tam gzie jest wzucona hdrka ale nic nie daje zmienialem kolor na jasniejszy tez nic dopiero diffuse color w materiale wziolem na totalnie bialy i troche pomoglo ale to wciaz nie to ! Jak zrobic zeby hdrka dawala tylko delikatne odbicie ?

a teraz to 2 pytanko : nie widze materialow ? wyswietlaja sie jako czarne kulki a wlaczenie backgroundu w edytorze nic nie daje !! Co z tym zrobic ?

A tu zamieszczam ten prubny renderek z chromem i hdrka i cos w nim nie tak jak widzicie !

Napisano

reflection musisz wyregulować w materiale, nie w ustawieniach rendera. a ME musisz włączyć renderowanie przez VRaya, ponieważ standardowo jest ustawiony scanline.

Napisano
  • Autor

Dzieki Bacry juz wszystkie widze ale co do intensywnosci odbic to nadal lipa ! ustawialem multipler w materiale nawet na 0.01 i tez nic nie dalo wiec jestem w kropce ! co innego mozna zrobic zeby hdrka byla tylko delikatniutkim odbiciem ?

A poza tym cos ty taki ranny ptaszek :)

Napisano

zmniejszasz jasnosc poprostu HDRI i bedziesz mial delikatniejsze odbicia. tylko to robisz w opcjach mapy hdri a nie w enviromencie. bo jak wrzucasz use map to wtedy kolor i intensywnosc sie wylacza. kolor napewno intensywnosc chyba:)

Napisano

ale mapki hdr nie wrzucasz do materiału. w materiale ustawiasz tylk opoziom odbicia przez np kolor (czarny= 0 biały 100%)

ranny ptaszek to jestem jak wstaje (5.20) żeby do pracy dojechać (uroki warszawy)

Napisano
  • Autor

Zaraz zaraz bo nie wszystko kapuje :p wiem tyle ze pierw biore zwykly material standard nastepnie w zakladce maps do diffuse wpierdzielam v-ray hdr a w niej nastepnie daje moja mapke hdr i tam multipler ustawiam na 0.01 i nic no chyba ze chodzi wam zeby zmienic diffuse materialu standard od ktorego to wszystko sie zaczyna ? czy po prostu hdr przypisac juz materialowi a nie reflections w renderze ? (choc wolal bym ja tam zostawic zeby puzniej sie nie babrac i do kazdego materialu dodawac hdrke po kolei !

Napisano
  • Autor

No tak wiem ! tylko jak juz wyczytalem v-ray ma wlasny material hdr ! A wzucam hdrke do jakiegos materialu zeby muc go puzniej wstawic do reflections w rendeze ! i tylko po to a ustawieniami manipuluje w samej mapie hdr i to tez mi jakos nic nie daje ! nie wiem posiedze wdraze sie bardziej w v-raya i cos napewno z tego wyjdzie bo dzisiaj juz cos kumam a wczoraj wszystko po przesiadce z FR bylo dla mnie czarna magia !

Napisano

Jeśli chodzi o odbicia w kulce to zdaję się, że powinieneś pobawić się materiałem nadanym kulce, a nie mapą HDRI!! Pewnie ma ten materiał coś takiego jak reflections(?);P Próbuj, próbuj! Milej nauki!!

Napisano

BigBird dobre rozbawiles mnie hehe HDR w diffuse hehe coolll....

raz wylącz default light dwa hdr albo w "environment" albo w lokalny "environment reflectiont" vraya lub tez w environment materialu ale nie w diffuse dobre heheheh

Napisano
  • Autor

Oj Bzyczku Bzyczku nie jestem taki glupi na jakiego wygladam przy tych pytaniach ! Diffuse jest mi tylko po to zeby wladowac tam v-ray hdr a do niej jakas zwykla hdrke i z tamtad ja wsadzic do eviroment a nie po to zeby jej w diffuse urzywac ! Czytal bys dokladnie to bys nie palnol takiej plamy :P

Napisano

a gdybys znal choc troche maxa i jego edytor materialow to bys nie ladowal hdra do diffuse tylko zaladowal ją bez takich kombinacji czy. z mat edytorze normalnie pierwszy przycisk na lewo pod podgladami materiałów zwana dalej GET MATERIAL...!! a i tak default lighta musisz wylaczyc he tylko gdzie to jest no nie ?? :he

Napisano
  • Autor

To nawyk bzyczku poprostu tak robilem na poczatku jak tylko uczylem sie maxa i tak mi pozostalo ! A co do swiatla to urzywalem wczesniej FR s-0 a potem s-2 wiec wez mnie nie obrazaj :) Drogi Byczku !

Napisano

czekamy na efekty :D

się nieźle zamieszało :D

P.S. Nie ma się co wykłucać i obrażać, ludzie różne dziwne rzeczy robią z maksem i zadają jeszcze dziwniejsze pytania ;)

Napisano
  • Autor

Jak na moje oko sie z tym uporalem ! Mieliscie racje to wina materialu wiec zrobilem swoj i w nim zmienilem intensywnosc ! Pierwsze zdjatko to hdrka walnieta w reflection z default light on a drogie z hdrka w Environment i w reflection z default light of ! a co wy myslicie o efekcie ? ok czy jeszcze nie to ?

Napisano

może dasz troszeczkę większe te renderki, poza tym tak na oko to chyba drugi render lepszy, bardziej realistyczny, a z tym hdri to też nie zupełnie wiem jak, ja zawsze w zakładce materiały Maps, do slotu reflections wrzucam mape hdri

Napisano

Vray guide nie potrafię znaleźć informacji na ten temat. Czy HDRI zadziała z physical camera?