luisam Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 mam takie pytanie, czy jest możliwość utworzenia w rhino 3 boxa, tylko żeby nie był pusty w środku ??? pozdrowionka
Marcin Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 hmm ... przeciez masz tam boxa ... a pusty jest bo sklada sie ze scianek ... i logicznie nie ejst mozliwe jego uzupełnienie ... poza tym po ci to ?
SansSerif Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 A o co chodzi? W 3d w ogole cos takiego jak solid absolutny nie istnieje :). Możesz mieć tylko surfy albo solidy składające się z zamkniętych surfów.
luisam Napisano 15 Maj 2005 Autor Napisano 15 Maj 2005 aha, to może inaczej, czy jest może opcja żebym mógł przecinać boxa bez otwierania go za pomocą jakiejś płaszczyzny ?? wiem że mogę go zamknąć poprzez przeciecie płaszczyzny, tym dziurawym boxem ale nie zawsze sie to udaje chyba wiecie o co mi chodzi :)
Hindus Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 jemu chyba chodzi czy jak ma boxa i da split (płaszczyzną przechodzącą przez srodek) to czemu ma brak tej bocznej scianki, ja to tak rozumiem :o
MohSETH Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 luisam -- >> jak masz boxa chcesz go przeciac jakas plaszczyzna przy pomocy split... a potem zeby nie byl on pusty w srodku to musisz ze splitowac te sama powierzechnie boxem:P Nie wiem czy wiesz o so chooziiii:P
SansSerif Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 booleany na solidach: zakładka SOLID > UNION / DIFFERENCE / INTERSECTION przydatna komenda: zakładka SOLID / CAP PLANAR HOLES
Bzyku Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 nie no ogolnie mozna tylko booleanem byle normale byly w odpowiednim kierunku bo capowanie to tylko na plaskich planarnych krzywych moze sie odbywac a boolean dziala zawsze tylko kwestia ktory a teoretycznie Intersection przy przecinaniu jakims surfem
luisam Napisano 16 Maj 2005 Autor Napisano 16 Maj 2005 --> MohSETH tak wiem o co ci chodzi, zresztą napisałem to już 5 postów wyżej tylko przy bardziej skomplikowanych obiektach rhino nie zawsze chce to zrobić -->SansSerif dzieki zaraz zobacze,dopiero wróciłem z roboty :)
polka dot Napisano 18 Maj 2005 Napisano 18 Maj 2005 no to najpierw surfem trimujesz boxa a potem tym co zostanie tego surfa, no i bedziesz mial ladnie wtedy join i gotowe
Rekomendowane odpowiedzi