Napisano 29 Maj 200519 l Witam, Zamieszczam jedna z ilustracji, które stworzylem jakiś czas temu, do albumu Smoki. Staralem sie zilustrowac nietypowe spotkanie smoka i rycerza. Moze nie jest dynamiczne ale chcialem stworzyc pewna atmosfere - zaniepokojona smoczyce, beztroskie smoczki... Z gory dziekuje za komentarze i pozdrawiam! powyższa to 180k. załaczam tez mniejsza wersje ...
Napisano 29 Maj 200519 l prawie w ogóle nie widac tego rycerza. dałeś go w rogu kadru pod drzewewm o podobnej kolorystyce. niemniej jednak podoba mi się pomył i wykonanie. its good!
Napisano 29 Maj 200519 l Wszędzie smoki i rycerze. Ble. Duuuży potencjał, ale skromna wyobraźnia. Spętana ;)
Napisano 29 Maj 200519 l Dlugo ci zajęło rysowanie drzewek? Robiłem coś ostatnio w tym temacie wiec jestem ciekawy. Co do smoczkow to fajne ale troszkę nmało błyszczącxe
Napisano 30 Maj 200519 l Autor tweety: thx :) maceo: tematem Smoków bylem opetany przez wydawce :) ...starałem sie wyjsc poza pewna konwecje smoka i rycerza: ogień, krew i walka ... Tomur: rysowanie drzewek zajęlo mi troche czasu - pare wieczorow zajela ta cala ilustracja. Przyznaje ze mnie troche naszlo na dorysowywani detali...
Napisano 30 Maj 200519 l braaawo za detale i dbanie o faktóre obiektów=) podoba mi się a także rycerz który jest zakamuflowany przy drzewie..można by powiedzieć że umarł tam i się rozkłada bo przeważnie jest taka konwencja ze rycerze umierają często własnie pod jakimś drzewem [np roland]. nie podoba mi się tylko ten najwiękrzy smok a raczej jego cien.w porównaniu z tym małym smokiem który po prawej stronie, który wyszedł bardzje realistycznie (przez ten cien pod nim i trawe pod nim) niż ten duży który cięzko powiedzieć na czym stoi bo na trawe to nie wygląda ani błoto i jest w więkrzej mierze pozbawiony cienia pod sobą. tak mi sie zdaje ze to przez to...czepnołem się szczegułów ale ogulnie super=)
Napisano 30 Maj 200519 l lasek cool, ale smoki i rycerz mi sie nie podobaja :P Cos z proporcjami jest chyba nie tak... o_O
Napisano 30 Maj 200519 l jak wy to robicie [takie fajne rysunki] to ja nie mam pojecia...bardzo fajny:) p.s. w adobe photshop??
Napisano 30 Maj 200519 l jak wy to robicie [takie fajne rysunki] to ja nie mam pojecia...bardzo fajny:) p.s. w adobe photshop?? w innym programie: kliknij w start->programy->akcesoria->paint ;) na serio to racja Photoshop albo Painter :D
Napisano 30 Maj 200519 l napracowales sie to widac. szkoda tylko ze troszke przepaliles pracke. w tle troche pograles kolorkami , zarzucilbym ciutek bardziej w niebieski odleglejsze miejsca. nie podoba mi sie ze reszta cieni jest poprostu czarna. pracka przez to wydaje sie przepalona.
Napisano 30 Maj 200519 l Hmm jeżeli spętany przez wydawcę to inna sprawa. To nawet smoki w takim razie ciekawie zrobiłeś. Takie dinozaurowate ;) Tym samym bardziej prawdopodobny. A dowiemy się może gdzie będzie można zobaczyć tą prackę ?
Napisano 30 Maj 200519 l Autor tiger1313: masz racje z tym przepaleniem..przesadzilem z czarnym i sie przyznaje :P maceo: te i inne moje smoczki pojawia sie w albumie smoki wydawanym przez Labiryntbooox (wszelkie info na : http://www.labiryntboox.pl)
Napisano 30 Maj 200519 l w życi nie narysował bym czegoś takiego więc porównując do wszystkich pracek jakie widziałem daje 5/6 ;) wydaje mi się że światło jest troszke za silne ale jak najbardziej pozytyw, bez 2zdań.... ps dla czcionki 7 była by odpowiednia ;)
Napisano 30 Maj 200519 l Labirynt hmm.. ;) Widziałem swiat kropli tego wydawnictwa ;) Kupa śmiechu - w znaczeniu szitowe bardzo. Grafa zas**na i wszystko takie hmmm kompletnie "nieinteresujące". Z tego co pamiętam miało złe recenzje nawet i kiepski odbiór w środowisku.
Napisano 30 Maj 200519 l Łby tych smoków wygladają jak łby mrówkojadów, ale tio wizja autrora. Las natomiast jest całkiem klimatyczny.
Napisano 30 Maj 200519 l Ta... coś mi nie pasuje w tych smokach.... są takie mało smocze?:) Po prostu nie czuje bajkowego, fanstastcznego klimatu... ale wykonanie super. Strasznie mi się podoba.
Napisano 30 Maj 200519 l nom ja świat kropli tez widzialem i z maceo siem zgadzam calkowicie co zas smoczkow to praca jak tigerzysko wspomnialo przepalone ciut ale lasek jak dla mnie bomba poz
Napisano 31 Maj 200519 l se z ciekawosci zajrzalem na twoja stronke, skeczys masz o kilka klas wyzej niz ilustraje ktore sa raczej slabe. niektore skeczyse naprawde bardzo fajne sa.
Napisano 31 Maj 200519 l Autor dzieki :) powolutku poddam i szkice i ilustracje pod krytyke na max3d :)
Napisano 31 Maj 200519 l W sumie też obejrzałem sobie portfolio. Hmm. Patrząc na Twoje pracki i fakt, że jesteś "nauczycielem" w studium policealnym źle świadczy o poziomie tego studium. Masz wiele fajnych pracek i całkiem spoko poziom, ale myślę, że to zdecydowanie za mało, żeby przekazywać komuś wiedzę w tym zakresie.
Napisano 31 Maj 200519 l Autor maceo...nie chce zaczynac jakiejs dyskusji. zapewniam ze poziom w studium jest calkiem "spoko" a czesc osob wzbija sie nawet na "fajny :-> Jezeli chodzi o mnie to w studium ucze photoshopa ktorego znam calkiem dobrze - pomagam ludziom poznac podstawy grafiki komputerowej, skanowania, skladania plansz, a czesc osob zapoznaje z tajnikami rysowania i malowania na tablecie. pare osob calkiem niezle pod moim okiem nauczylo sie smigac na nim, a jeszce wiecej nauczylo sie skladac grafiki tak jak chca. Studium kladzie tez duzy nacisk na kompozycje, rysunek i malarstwo, ktorych prowadza bardziej doswiadczone osoby - absolwenci i nauczyciele z ASP. Techniki komputerowe ktore prowadze sa przedmiotem nieraz, mozna powiedziec, pomocniczym w projektach i tylko w nielicznych przypadkach jest to przekazywanie wiedzy ilustratorskiej, ktora twoim zdaniem mam jeszcze za malo ... ale zapewniam cie ze nieraz wystarcza :-> pozdro maceo!
Napisano 31 Maj 200519 l Napisałem w innym poscie z tym drugim smokiem, że uważam, że jednak potrafisz zrobić niezłe rzeczy. Tylko zmyliły mnie niektóre prace z portfolio, które zdecydwanie odstają poziomem od wyżej wymienionej pracy. Ale w sumie będę trzymał się zjazdu, bo: Badzo nie lubię jak ktoś mówi, żę coś "niekiedy wystarczy". To maluje bardzo brzydki obraz o artyście, bo za artystę grafika myślę, że mogę Cię uważać, tak jak uważam o wielu ludziach na forum których szanuję. Innym zjazem jest strona którą mi przysłałeś. Marketingowo zajebista. Ale zawartość galerii.. Cóż. Szitowe na maxa. Nędza i bieda. Co to za studium, albo nauka rysunku, która uczy jak rysowac z błędami. Wystarczy spojrzeć na kilka obrazków z galerii. http://www.labirynt.pl/galeria1_8.html - perspektywa tak zjechana, że oczy bolą. Te same linie płaszczyzn (równoległe) mają inne punkty zbiegu (podest i trzymadło na bluszcz). Brak rozwiązań konstrukcyjnych. Tak jakby rysujący nie miał pojęcia o tym co rysuje i z jakiego materiału jest to zrobione. A co do pojęcia o tym co się rysuje : http://www.labirynt.pl/galeria1_1.html - totalny brak śwadomośc o bryle i o tym, że np skrajny obrys takiego budynku nie jest pionową kreską, ale zostanie zaburzony tym co najpiękniejsze w takich fragmentach, czyli gzymsami. wypadałoby ładnie zaznaczyć, tez elipsy na kopule. Tak samo z detalami, które sprowadzaja się do prostokątów i kółek. Po sposobie rysowania miasta to ewidentnie rysunek architektoniczny, więc takie braki to kompromitacja. A szkoła niby przygotouje przyszłych architektów. nie wiem jak tam ostatnio z wynikami szkółki, bo danych aktualnych brak. urywają się po tym ja widocze skuteczność spada. Obcykam sobie inne szkółki rysunku i jeszcze sę wypowiem. Na zakończenie dodam, że niektóre akwarelki są niezłe, ale nie ma w nich nic co by z architekturą było zwiazane. Jedynie interpretacja, która z doswiadczenia wychodzi w dużej części przypadkowo. Pozdrawiam.
Napisano 31 Maj 200519 l Autor MACEO prosze...! to nie miejsce na jakas prywate. o smokach i smoczkach mozemy rozmawiac ,a nie o szkolkach nauki rysunku stary. ciemna strona mocy przez ciebie przemawia ! BEFEFE maceo. koniec dyskusji.
Napisano 31 Maj 200519 l Dobra zgadzam się koniec. Niech Ci będzie. Ale dlaczego ciemna strona? Wziąłem kilka pierwszyszych prac i wypowiedziałem się. A to chyba zalicza się do tematu grafiki. Na ABSOLUTNY koniec takiego czegoś i off-topic zarzucę linki, które znalazłem w necie, żeby nie było, że jestem przeciwko komuś i kogoś nie lubię a kogoś faworyzuję. Po prostu zdenerwował mnie ten zwrot o tym, ze jakaś umiejętność nieraz wystarcza. http://www.rysunek.strona.pl/ http://www.rysunek.g.pl/ http://www.domin.pl/ http://www.plastyka.skp.edu.pl/ http://architektura.republika.pl/index_content.html - syf http://www.suffczynski.art.pl/gal1po_o.html - nie ma prac jego uczniów, ale najlepszy chyba jest ;) I koniec reklam i gadania. Sory za offtopic to juz się wiecej nie powtórzy. Listing stronek jest po to, żęby nie było, że jestem przez kogoś wynajęty;) Bo nie jestem.. :D Pozdro dla Wojtali, do którego w CG oczywiście nie dorastam (jeszcze ;) )
Napisano 31 Maj 200519 l fiu fiu restekpa :D:D:D a serio to naprawdę kawał dobrej roboty - zgrabna kompozycja( rycerzyk "pod gruszą" w rogu, małe dragony p okrawędziach)) - w sumie dobrze że nie ma takiej dynamiki, bo rycerzyk "bez sił" sugeruje że jest już po... - kolorystyka może być (mi sie nie podoba ale to kwestia gustu) - mi się kojarzy od razu z ilustracjami Jeffa Easleya pod względem klimatu pzdr
Napisano 3 Czerwiec 200519 l No suuuper! Podoba mi sie poza tego duzego smoka. Wogole fajnie pokazane sa smoki. Takie sympatyczne wrazenie robia. generalnie bardzo fajna ilustracja