jp Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Pracuje na VIZ 2005 (czyli odchudzony max6) i borykam sie z problemem braku tzw "architektonicznej" kamery. Nie wiem jak uzyskać rendery perspektyw bez pionowych zbiegów... Będe dźwięczny za radę;)
Ryjas Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 a co to jest kamer aarchitektoniczna bo ja nie pracuej na vizie a robei wizki w zasadzie tylko...
siryon Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Ja daje kamere i target na tej samej wysokości i ustawiam render type na blowup pozdrawiam SirYon
SansSerif Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Co blowup ma do tego? Nic :) Nie wiem czy viz to ma ale w max robisz kamerę i nadajesz jej modyfikator "camera correct".
siwy Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 nie wiem czy w standardzie jast ta opcja, ale na 100 % jest w final renderze. Viz 2005 to chyba max 7 odchudzony , z tego co mi wiadomo.
ddeepp Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Wszystko ładnie pieknie ale "camera correct" powoduje znaczne znieksztalcenia obrazu i nie stosuje sie tego modyfikatora jesli zależy na wiernośći odwzorowania. Zgadzam sie SirYon - kamera i target na tej samej wysokosci ( w przypadku perspektywy z pozycji czlowieka to 150 cm ). Za pomoca blow up, pieknie kadrujesz obszar roboczy poniewaz kadr, ktory ustawiasz jest skalowany w proporcjach okna renderu.
jp Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 Manewr z blowup i odpowiednim ustawieniem horyzontu jest mi znany. Niestety nie zawsze jest skuteczny (bardziej dziwaczne perspektywy, nie z wysokosci oczu człowieka). Niestety, nie zauwazylem camera correct na liscie modyfikatorów. Wiem ,że do VIZa 4 byly pluginy (zestaw kamer) które rozwiązywały ten problem.Do VIZA 2005 nie znalazłem. Wielkie dzięki za rady i zainteresowanie sprawą. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi