Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Pracuje na VIZ 2005 (czyli odchudzony max6) i borykam sie z problemem braku tzw "architektonicznej" kamery. Nie wiem jak uzyskać rendery perspektyw bez pionowych zbiegów...

Będe dźwięczny za radę;)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a co to jest kamer aarchitektoniczna bo ja nie pracuej na vizie a robei wizki w zasadzie tylko...

Napisano

Ja daje kamere i target na tej samej wysokości i ustawiam render type na blowup

pozdrawiam

SirYon

Napisano

Co blowup ma do tego? Nic :)

Nie wiem czy viz to ma ale w max robisz kamerę i nadajesz jej modyfikator "camera correct".

Napisano

nie wiem czy w standardzie jast ta opcja, ale na 100 % jest w final renderze. Viz 2005 to chyba max 7 odchudzony , z tego co mi wiadomo.

Napisano

Wszystko ładnie pieknie ale "camera correct" powoduje znaczne znieksztalcenia obrazu i nie stosuje sie tego modyfikatora jesli zależy na wiernośći odwzorowania.

Zgadzam sie SirYon - kamera i target na tej samej wysokosci ( w przypadku perspektywy z pozycji czlowieka to 150 cm ).

Za pomoca blow up, pieknie kadrujesz obszar roboczy poniewaz kadr, ktory ustawiasz jest skalowany w proporcjach okna renderu.

Napisano
  • Autor

Manewr z blowup i odpowiednim ustawieniem horyzontu jest mi znany. Niestety nie zawsze jest skuteczny (bardziej dziwaczne perspektywy, nie z wysokosci oczu człowieka). Niestety, nie zauwazylem camera correct na liscie modyfikatorów. Wiem ,że do VIZa 4 byly pluginy (zestaw kamer) które rozwiązywały ten problem.Do VIZA 2005 nie znalazłem.

Wielkie dzięki za rady i zainteresowanie sprawą.

Pozdrawiam.