jp Posted May 31, 2005 Share Posted May 31, 2005 Pracuje na VIZ 2005 (czyli odchudzony max6) i borykam sie z problemem braku tzw "architektonicznej" kamery. Nie wiem jak uzyskać rendery perspektyw bez pionowych zbiegów... Będe dźwięczny za radę;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryjas Posted May 31, 2005 Share Posted May 31, 2005 a co to jest kamer aarchitektoniczna bo ja nie pracuej na vizie a robei wizki w zasadzie tylko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siryon Posted June 2, 2005 Share Posted June 2, 2005 Ja daje kamere i target na tej samej wysokości i ustawiam render type na blowup pozdrawiam SirYon Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted June 2, 2005 Share Posted June 2, 2005 Co blowup ma do tego? Nic :) Nie wiem czy viz to ma ale w max robisz kamerę i nadajesz jej modyfikator "camera correct". Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted June 2, 2005 Share Posted June 2, 2005 nie wiem czy w standardzie jast ta opcja, ale na 100 % jest w final renderze. Viz 2005 to chyba max 7 odchudzony , z tego co mi wiadomo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddeepp Posted June 2, 2005 Share Posted June 2, 2005 Wszystko ładnie pieknie ale "camera correct" powoduje znaczne znieksztalcenia obrazu i nie stosuje sie tego modyfikatora jesli zależy na wiernośći odwzorowania. Zgadzam sie SirYon - kamera i target na tej samej wysokosci ( w przypadku perspektywy z pozycji czlowieka to 150 cm ). Za pomoca blow up, pieknie kadrujesz obszar roboczy poniewaz kadr, ktory ustawiasz jest skalowany w proporcjach okna renderu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp Posted June 2, 2005 Author Share Posted June 2, 2005 Manewr z blowup i odpowiednim ustawieniem horyzontu jest mi znany. Niestety nie zawsze jest skuteczny (bardziej dziwaczne perspektywy, nie z wysokosci oczu człowieka). Niestety, nie zauwazylem camera correct na liscie modyfikatorów. Wiem ,że do VIZa 4 byly pluginy (zestaw kamer) które rozwiązywały ten problem.Do VIZA 2005 nie znalazłem. Wielkie dzięki za rady i zainteresowanie sprawą. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts