Napisano 4 Czerwiec 200519 l witam zasadniczo zaczynam dopiero używać 3d maxa. znalazłem fajny tutorial jak zrobić szkoło w V-ray. ściągnołem sobie V-ray Demo do 3D Max 6. po ustawieniu vraya jako renderera wyskakuje że brak licencji. w takim wypadku wywaliłem vray i zainstalowałem wersje free. ale w tej wersji nie moge wybrać materiału VrayMtl. co trzeba zrobić żeby to wszystko działało? jeżeli ktoś nie wie o co chodzi to podaje link czego mi brakuje. Screen
Napisano 4 Czerwiec 200519 l Ja mam v-raya 1.09 w wersji pełnej i materiał VrayMtl. na podglądzie nie ma szachownicy tylko zwykłe szare pole. Jak próbuje zrobić szkło z tutoriala nic mi nie wychodzi, a szkła maxowskiego nie renderuje. Jak to zrobić?
Napisano 4 Czerwiec 200519 l v ray free nie ma materialu vraymtl ;] to co darmowe nie musi byc wypasione po brzegi ;]
Napisano 4 Czerwiec 200519 l w takim razie po co mi v-ray. chyba że renderer jest w czymś lepszy dla profesjonalistów. a niema gdzieś v-raya z vraymtl za free? chciałem się z tym pobawić ale widze że nic z tego nie wyjdzie :/
Napisano 5 Czerwiec 200519 l ale napisz co ci niewychodzi ? niejest przezroczyste ? czy nie renderuje sie wogule ? czy co sie dzieje
Napisano 5 Czerwiec 200519 l Jest nieprzezroczyste, wygląga w podglądzie inaczej niż w tutorialu: kulka jest czarna na szarym tle (w tutku przezroczysta na tle szachownicy). Renderuje sie dlugo, ale materiał wychodzi szary. Może mam jakąś zepsutą wersje Vraya.
Napisano 5 Czerwiec 200519 l niemam 1.09 :) ale proponuje wlaczyc szachownice :) u mnie jest czarna tez ale to z wlaczonymi odbiciami, a bez, jej nie widac porostu :) robi sie tez czarna jesli ustawie IOR na 1
Napisano 5 Czerwiec 200519 l tak to wygląda u mnie. Co zrobić zeby było przezroczyste ? http://max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=17014&stc=1
Napisano 5 Czerwiec 200519 l proponuję włączyć obliczanie materiałów w MaterialEditorze przez aktualny render (standardowo ustawiony scanline)
Napisano 5 Czerwiec 200519 l jak sie nie da jak w me na shucie widac że trzeci od lewej jest przeźroczysty :] a to co bacry pisze to w assingrender i drugie od góry okienko (chyba) ;)
Napisano 7 Czerwiec 200519 l niemógł by mi ktoś przesłać działającej wersji v-raya w której działa vraymtl?
Napisano 7 Czerwiec 200519 l niemógł by mi ktoś przesłać działającej wersji v-raya w której działa vraymtl? ściągaj, tylko szybko :> http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=2625
Napisano 7 Czerwiec 200519 l ja nie chce wykorzystywać tego do celów komercyjnych. niema wersji dla uczących się pracować na v-rayu. ale nic, zrobie szkło inaczej.