Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

zasadniczo zaczynam dopiero używać 3d maxa. znalazłem fajny tutorial jak zrobić szkoło w V-ray. ściągnołem sobie V-ray Demo do 3D Max 6. po ustawieniu vraya jako renderera wyskakuje że brak licencji. w takim wypadku wywaliłem vray i zainstalowałem wersje free. ale w tej wersji nie moge wybrać materiału VrayMtl.

co trzeba zrobić żeby to wszystko działało?

jeżeli ktoś nie wie o co chodzi to podaje link czego mi brakuje. Screen

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja mam v-raya 1.09 w wersji pełnej i materiał VrayMtl. na podglądzie nie ma szachownicy tylko zwykłe szare pole. Jak próbuje zrobić szkło z tutoriala nic mi nie wychodzi, a szkła maxowskiego nie renderuje. Jak to zrobić?

Napisano

v ray free nie ma materialu vraymtl ;] to co darmowe nie musi byc wypasione po brzegi ;]

Napisano

w takim razie po co mi v-ray. chyba że renderer jest w czymś lepszy dla profesjonalistów. a niema gdzieś v-raya z vraymtl za free? chciałem się z tym pobawić ale widze że nic z tego nie wyjdzie :/

Napisano

Może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Z góry dziękuje

Napisano

Jest nieprzezroczyste, wygląga w podglądzie inaczej niż w tutorialu: kulka jest czarna na szarym tle (w tutku przezroczysta na tle szachownicy). Renderuje sie dlugo, ale materiał wychodzi szary. Może mam jakąś zepsutą wersje Vraya.

Napisano

niemam 1.09 :) ale proponuje wlaczyc szachownice :) u mnie jest czarna tez ale to z wlaczonymi odbiciami, a bez, jej nie widac porostu :) robi sie tez czarna jesli ustawie IOR na 1

Napisano

jak sie nie da jak w me na shucie widac że trzeci od lewej jest przeźroczysty :]

a to co bacry pisze to w assingrender i drugie od góry okienko (chyba) ;)

Napisano

niemógł by mi ktoś przesłać działającej wersji v-raya w której działa vraymtl?

Napisano

ja nie chce wykorzystywać tego do celów komercyjnych. niema wersji dla uczących się pracować na v-rayu. ale nic, zrobie szkło inaczej.