Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki problem. Otoz chcialbym wiedziec jak najlepiej przedstawic, wyrenderowac model dla zwyklego obejrzenia jego. Zalozmy ze robie sobie samochod i chcialbym wyrenderowac sobie kolo ktore wlasnie zrobilem, tak aby pokazac to komus i zeby widok byl dobry, oswietlenie itp.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najszybciej opanujesz light tracer (advanced lighting) ale nie przyzwyczajaj się do niego bo na dłuższą metę jest g..no wart i wcześniej czy później będziesz musiał opanować v-raya czy innego brazila...

Napisano
  • Autor

Wszystko ok, ale nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany. Chodzi mi o jakis ladny sposob pokazywania modeli solid(nawet bez tekstur). Tak by kolega ktory pracuje nad jakims elementem przedstawil mi to, wyraznie, oswietlone itp. Doradzcie

Napisano

To już zalezy od ciebie i tego jaki jest model. Wiadomo, że przy perspektywie wybiera się taką stronę modelu i taki kadr by model był przedstawiony jak najbardziej "okazale". Na co innego się zwróci uwagę pokazując koło samochodu, a co innego parasol. Jeśli widać w modelu jakieś niedociągnięcia to zwykle "kameruje" się tak by to ukryć itd. Jeśli chcesz by ktoś inny "zrozumiał" twój model przygotuj planszę. Rzut prostopadły z góry, rzut prostopadły z boku, rzut prostopadły od frontu, tyłu, może być z dołu, do tego aksonometrię i jakiś estetyczny render w perspektywie. Ot cała filozofia.

Pozdro

Napisano

jak masz maxa 7 przelączasz sie na mentala -> ładujesz w materiał "diffuse map" -> occlusion sutawiasz sampling (tylko nie przegnij bo się nie doczekasz efektu :D 64,128 dla mnie 256 calkowicie wystarcza) i render. nieustawiasz zadnych świateł, modelik wychodzi jak ta lala.

Napisano

Zgadzam się z Kome, to jakaś bzdura. Obracaj sobie to koło tak, aż będziesz zadowolony i wyrenderuj. I tyle. A jak chcesz mieć to ładnie oświetlone, to poczytaj tutoriale, np. dołączone do maxa, albo na necie.

Pozdrawiam