Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, mam mały problemik - nikiedy po wykonaniu operacji cięcia lub różnicy kaszani się siatka. konkretnie przerywa się obwiednia powierzchni.

jak to naprawić? co robić żeby unikac tych blędów?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to wina skali w jakiej pracujesz mozliwe, chodzi o to ze poprostu to ciecie jest bardzo malutkie, wiec im zrobisz wiekszy obiekt tym latwiej bedzie ci na nim wykonywac male operacje to raz a dwa to w rhino masz cos takiego jak "dokladnosc", ktora ustawiasz w unitach, im mniejszy wskaznik tym dokladniej robi male np. ciecia a im wiekszy wskaznik tym mniej sie przyklada chodzi o to ze jak masz powiedzmy dwie powierzchnie ktore sie nie do konca stykaja to jak zmniejszysz dokladnosc (tj. powiekszysz wskaznik) to i tak je polaczy mimo ze sie nie stykaja. ale namieszalem :)

standardowo dokladnosc jest na 0.01 unita, mozesz to zminic w preferences > units > absolute tolerance

Napisano
  • Autor

to ma sens :D - faktycznie dzieje się to przy cięciach małymi obiektami duzych powierzchni. niestety będe mógł to sprawdzić dopiero wieczorem

Napisano
  • Autor

jest jakaś różnica między nimi, oprócz oczywiście językowej :D ?

Napisano

nie ma ale na polskiej uwierz ze bedzie ci trrudniej ;) chodzi o to ze niewiele jest mniejsc gdzie znajdziesz pomoc i np tutki do polskiej wersji, pogubisz sie w narzedziach

Napisano
  • Autor

za to można podciągnąć techniczny angielski :D

instalując go miałem nadzieje na polskiego help-a, jednak przekonałem się że jest to tylko połowicznie wersja polska :) dobrze ze są obrazki - można sobie obajrzeć komiks.

Napisano

dlamnie to juz nie blada to juz stala wada rhino przerwane edgesy i inne jakos zawsze uda sie to obejsc ale testowalem przez zawyzanie tolerancji ale dalej dzialo sie to samo

Napisano

nigdy sie z czyms takim nie spotkalem nigdzie poza wlasnie rhino.

edit

rhino ma pare takich dziwnych niezrozumialeych czasami zachowan ze niechce przeciac nie moze znalezc intersekcji niby jest zaznaczone w 2rail tangency a na finale niema ale to wsumie kwestia przyzwyczajenia :)