Rascal Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Witam, jako ze moja praca nie ogranicza sie tylko do grafiki 3D ale takze z racji tego iz interesuje sie szeroko pojetymi efektami specjalnymi czesto mam doczynienia z grafika 2D ktora jest uzupelnieniem m.in w pracach post-produkcyjnych finalnych obrazow. Przystepuje do tworzenia matte painting'u ktorym tematem przewodnim bedzie okres post nuklearny, zrodlem bedzie zdjecie ktore zrobilem dzis wczesnym rankiem z mojego okna. Wiekszosc widziala gre Fallout i wlasnie w podobnym klimacie bedzie utrzymany matte.
Blaster Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 No, jak postnuklearny klimat, to dla mnie bomba! Obetnij tylko ten kawałek okna który niechcący chwyciłeś :) Pozdrawiam, Maciek.
DeeXteR Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 po nuklearce ostaly sie 2 domki na górce :) ps. zaledwie 3 piętra a już te same śmieci widze na 1szym i trzecim ...
Rascal Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 Mozliwe ze okno zostanie do konca z racji tego ze chce rozbic ta szybe :) natomiast co do smieci juz poprawilem ten blad. Jest to pierwszy moj powazniejszy matte painting, zdecydowanie mam dosc spore zaleglosci z rysunku ale mam nadzieje ze z czasem bardziej je wypracuje. Zmodyfikowalem lekko cienie, ktore teraz wygladaja lepiej i nie odstaja tak od reszty. Zostaly dodane zniszczone betonowe plyty, zmodyfikowana trawa na podobienstwo ziemi oraz wielka dziura.
Marduk Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Za dużo smudge tool (albo po prostu tak wychodzi, ale niezbyt to wygląda)... widać schematy ...dziura mi się podoba ,ale też jakby nie pasuje do reszty...
Błazi Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 a dla mnie jak na razie to całość zamiata - lubie takie klimaciki ;]
Azazello Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Zaczyna to jako tako wygląać... jednak lepiej wkomponuj zniszczone domy... wydają się one odstawać od reszty. A szczególnie od tej dziury.
radekD Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 A maszt sie ostał po tym wybuchu nie ma jak solidna konstrukcja ;-)
Hindus Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 potrzebne jakieś urozmaicenie tej ziemi :P
Rascal Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Jesli chodzi o lepsza kompozycje to jeszcze mi troche zajmie szlifowanie umiejetnosci... wkoncu to moj pierwszy matte, wiec rewelacji sie nie spodziewam :) tym razem stylizowany matte.
Cpt.Obvious Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 e te 2 dziury dziwaczne no i filter maskuje sporo ale niepotrzebien. splaszcz te dziury bo naprawde psuja ci perspektiv , zamiast usuwac drzewa dalbys jakies poschniete , troche wiecej smiecia na trawie + zamiast paru drzew w tle jakies podniszczone budyneczki. bedzie fajniej.
pa6L0 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 tiaa doklej jeszcze paru dresów i kilku skeytów i będzie współczesna Polska dzielnica młodzieżowa:P ok, poważniej: świetny pomysł:) jak juz trzymasz się stylu z falouta to tam takie obrazki były w odcieniach sepi(to by dodało leprzego klimatu i było by widać ze jest tam ciepło). no i te dwa budynki to zeczywiście troche za mało zeby dobrze zobrazowac zniszczenia [tak samo jak tiger mówił, dodaj budynków w tle]
Rascal Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Czas zaprzestac wszelkich niepotrzebnych eXPerymentow i brnac w strone konca pracy. Masz racje Tiger postaram sie lekko zmodyfikowac te dziury, co do filtra a'la aparat ZORKA :) to jest to oczywiscie eXPeryment ktory nie bedzie mial nic wspolnego z finalna praca, zielen zamienilem na dymiacy sie las a dalsza przestrzen wypelnila wielka fabryka. Wlasnie w takiej tonacji kolorystycznej chcialem utrzymac prace jak Fallout. Aktualnie jestem w trakcie konczenia ostatniego etapu pracy ktorym jest rozbite okno i przechodze do procesu post-produkcji. Dzisiaj chce definitywnie zakonczyc i w koncu pokazac finalna wersje, bedzie to swego rodzaju debiut na tym polu :) i mam nadzieje ze nigdy czegos takiego moje oczy za swoim oknem nie zobacza.
Rascal Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Jak widac byl maly poslizg jesli chodzi o deadline :) jednak mimo wszystko prace udalo mi sie zakonczyc i jestem zadowolony poniewaz udalo mi sie zrealizowac praktycznie w pelni koncepcje o ktorej myslalem kiedy zaczynalem projekt.
MOTHMAN Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Pomysł z szybą na pierwszym planie jest świetny! tylko że te schdy mogłyby być gdzieś przerwane - tak uparcie prowadzą do "celu" Za tą drugą dziurą w tle siakieś dziwne coś stoi - chyba drzewa ale co one takie pochylone no i nie w skali :] Wrażenie pozytywne :)
Azazello Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Hmmm... ładne:) Jednak te schody... strasznie sztucznie wyglądają. I teren mało urozmaicony... przydało by się więcej śmieci. Jest za sterylnie. I dalej będe uparcie twierdził, że bloki (czy też to co z nich zostało) zbytnio odcinają sie od reszty. Mimo to wyszło bardzo przyjemnie:)
Leru Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 bez tego czarnego ograniczacza z góry i z dołu o wiele ładniej się IMHO prezentuje. Dlatego oglądając bez - super! :D Co jest szczególnie dla mne ciekawe i co mnie urzekło to słońce rażące w oczy, świetny efekt :) gratuluję!
LISEK Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Smeisznie wyszla ta fabryka, dziwnie to wyglada ze zaraz obok blokow takie cos, i smiesznie wyglada to puste pole przed fabyrka, reszta fajnie, nawet bardzo fajnie ;) I ssorry za brak skladni,a le nei chce mi sie myslec :P... Pozdro
imprecis Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 jak na pierwszy matte to az za dobrze ci wyszlo :P
ChaoSMakeR Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 wrazenie pozytywne klimat jest ale jak na moj gust lepiej by chyba bylo bez ptakow calkowity brak zycia klimat na 5+ pozdro
Rascal Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 Faktycznie schody mozna by troche zrujnowac, drzewa sa pochylone z racji fali uderzeniowej ktora tamta droga przebyla to samo tyczy sie dosc wyrownanej ziemi a mniejsza skala drzew chcialem nadac troche glebi. Sprawa z ptakami wyglada tak iz chcialem wprowadzic pewien element zycia, na poczatku mialo go nie byc jednak ten motyw bardzo mi sie spodobal. Milo widziec iz sie wam podoba, bardzo mnie to cieszy. Takze dziekuje za rekomendacje :)
Maceo Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Hm.. No, jak dla mnie bardzo ok. Troche syntetyczny, ale podoba mi się. Jeżeli chodzi o drzewa, to jeżeli przeszła przez nie fala to chyba nie ostałyby ię liście ;)
Marduk Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Ostatecznie wyszło całkiem nieźle ;) ...i brawo za pomysł z szybą.
Tomek Kosiorek Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 ja bylem(rowniez?) sceptyczny-ale fajne i trzyma poziom
Rascal Napisano 24 Czerwiec 2005 Autor Napisano 24 Czerwiec 2005 I jeszcze maly bonus jako uzupelnienie watku :) krotki filmik przedstawiajacy jak powstawala praca, warstwa po warstwie od poczatku do konca w formacie Quick Time. http://www.maxdigital.pl/pictures/forum/wip/apocalypse/making.mov
Hindus Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 dzięki ;) wreszcie ktoś pomyślał żeby coś zapodać userom na forum bo powoli zapominają :]
Belus Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 Jeśli chodzi o mnie to najlepszy jest "obrazek" nr 2, czyli ten black&white. Bez zbędnych bajerów (no trawnik przydałoby się trochę przybrudzić) ale klimat ma najlepszy. Wielu z Was widziało zapewne zdjęcia z Czarnobyla.Jak dla mnie to właśnie ta czarno-biała pracka najlepiej oddaje atmosferę "osiedlowego obrazu zniszczeń" tak bardzo nam bliskiego. Prawda...finalna, kolorowa praca z "efektem szyby" (niezłe, niezłe) z dodatkiem fabryki (która , jak dla mnie ma większą "rozdziałkę" niż bloki znajdujące się bliżej przez co efekt fotomontażu jest bardziej widoczny) może wydawać się ciekawsza ale... jakoś do mnie nie przemawia. Ja ciągle jestem pod wrażeniem pracy czarno-białej. Bądź co bądź... niezły warsztat, widać wkład pracy. A to właśnie lubie.
pawel Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 czesc Rascal bardzo fajna realizacja. Jedyne czego mozna sie czepiac to to ze slonce w takiej kontrze daje niezle dlugie cienie, a tutaj fabryka i budynki sa ladnie oświetlone jakby slonce bylo przed nimi...ale to tylko takie moje spostrzezenie:) pozdrawiam
asfalton Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Master of disaster, bardzo fajny pomysl z ta szybka potluczona, takie filmy powini w polsce krecic, z takimi efektami a nie... pozdrawiam
Damian Napisano 30 Czerwiec 2005 Napisano 30 Czerwiec 2005 nie pasuje mi swiatło na budynkach i palący sie lasek (myslalem najpierw ze to odbicie na fragmencie szyby tego co jest za plecami, bo tak nienaturalnie wyglądało) a reszta fajna:)
Rekomendowane odpowiedzi