Napisano 23 Czerwiec 200519 l z góry mówię że niegdy nie miałem z rhino do czynienia, pytam za znajomego; muszę wyeksportować nurbsową siatkę z maxa do rhino i tam ją zagęścić. czy jest to możliwe, jeśli tak to jak (proszę o wytłumaczenie jak ciężko kapującemu :P) z góry dzięki pozdrawiam!
Napisano 23 Czerwiec 200519 l Przy eksporcie do 3ds. możesz wybrać iliśc poly zato jeśli do igs. (jak źle napisałem to bijcie) to będziesz miał taką w maxie jak w rhino
Napisano 23 Czerwiec 200519 l Autor czy to znaczy ze jeśli ekspotuję do 3ds to mogę mieć siatkę zapisaną z większą ilością poly niż w maxie?(na przykład jeśli w maxie mi komp już nie wyrabia siatki :P)
Napisano 23 Czerwiec 200519 l wyeksportować nurbsową siatkę z maxa do rhino i tam ją zagęścić a po co? zagęszczenie nurbsa isoparami? to wiąże się z przebudowaniem powierzchni zazwyczaj na gorsze.
Napisano 26 Czerwiec 200519 l zagęszczenie nurbsa isoparami? to wiąże się z przebudowaniem powierzchni zazwyczaj na gorsze raczej nie chyba ze o czym inym mowisz > zaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty ale nie przebudowuje powierzchni wogole, no i tez za bardzo nie wiem po o to jest ;)
Napisano 26 Czerwiec 200519 l Autor ee..a w którym to programie? max czy rhino, bo ja potrebujęw rhino zagęścić..
Napisano 26 Czerwiec 200519 l heh potrzebujesz ale nie wiesz o co biega :P Jeżeli przez zagęszczenie rozumiesz zwiększenie triangulation w viewporcie rhino to wejdź w tools>options>mesh>custom i pobaw się parametrami. Jeżeli jednak chodzi Ci o zwiększenie ilości isoparm w samym nurbsie to uzyj "rebuild" wpisując z lini poleceń.
Napisano 27 Czerwiec 200519 l albo zaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty ;P
Napisano 27 Czerwiec 200519 l Autor ok wielkie dzięki, sprawdzimy jak to w praktyce wyjdzie :) pozdrawiam!
Napisano 27 Czerwiec 200519 l rzaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty ale nie przebudowuje powierzchni wogole w rhino? ja pod f3 mam defaultowo ustawione properties
Napisano 27 Czerwiec 200519 l aaa to trzeba było mówic że chodzi o isocurve density w properties obiektu :D
Napisano 27 Czerwiec 200519 l wiesz Sens hym pewnie nawet i tak nie bedzie wiedzial co robi i poco bo ja np. niemam nawet najmniejszego pojecia po jaką cholere dowalac wiecej punktow czy isocurv i tak to nic nie zmieni w obiekcie a tymbardziej isocurvy a zmiana degree czy punktow w obiekcie przez rebuldowanie powierzchni moze a nawet zmieni ksztalt
Napisano 27 Czerwiec 200519 l Autor problem w tym, ze obiekt będzie eksportowany z maxa do formatu .stl po czym urucomiony na rhino i tam zagęszczony, potem znów do stl i na maszynkę która potrzebuje jak najgęstrzej siatki...
Napisano 27 Czerwiec 200519 l no i widzisz sam nie wiesz czego chcesz :) widzisz musisz zmeshowac obiekt = wklepujesz w linie komend "mesh" i tu ustawiasz w detailed controls co trzeba jak ma isc do STLa to max edge lenght musi miec wmiare niska wartosc zaleznie od wielkosci obiektu do sceny czy ustawienia sceny no niewazne i nie 0 bo to znaczy wylaczone ;). min tez mozna podwyzszyc a wsumie to tez zalezy od obiektu i jego ksztaltu ps.a zageszczony to moze byc soczek
Napisano 27 Czerwiec 200519 l Autor dzięki, sorki ze tak dupę truję, ale ja rhino na oczy nie widziałem :p