Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

z góry mówię że niegdy nie miałem z rhino do czynienia, pytam za znajomego;

muszę wyeksportować nurbsową siatkę z maxa do rhino i tam ją zagęścić. czy jest to możliwe, jeśli tak to jak (proszę o wytłumaczenie jak ciężko kapującemu :P)

z góry dzięki

pozdrawiam!

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przy eksporcie do 3ds. możesz wybrać iliśc poly zato jeśli do igs. (jak źle napisałem to bijcie) to będziesz miał taką w maxie jak w rhino

Napisano
  • Autor

czy to znaczy ze jeśli ekspotuję do 3ds to mogę mieć siatkę zapisaną z większą ilością poly niż w maxie?(na przykład jeśli w maxie mi komp już nie wyrabia siatki :P)

Napisano
wyeksportować nurbsową siatkę z maxa do rhino i tam ją zagęścić

a po co? zagęszczenie nurbsa isoparami? to wiąże się z przebudowaniem powierzchni zazwyczaj na gorsze.

Napisano
zagęszczenie nurbsa isoparami? to wiąże się z przebudowaniem powierzchni zazwyczaj na gorsze

raczej nie chyba ze o czym inym mowisz > zaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty ale nie przebudowuje powierzchni wogole, no i tez za bardzo nie wiem po o to jest ;)

Napisano
  • Autor

ee..a w którym to programie? max czy rhino, bo ja potrebujęw rhino zagęścić..

Napisano

heh potrzebujesz ale nie wiesz o co biega :P

Jeżeli przez zagęszczenie rozumiesz zwiększenie triangulation w viewporcie rhino to wejdź w tools>options>mesh>custom i pobaw się parametrami.

Jeżeli jednak chodzi Ci o zwiększenie ilości isoparm w samym nurbsie to uzyj "rebuild" wpisując z lini poleceń.

Napisano

albo

zaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty

;P

Napisano
  • Autor

ok wielkie dzięki, sprawdzimy jak to w praktyce wyjdzie :)

pozdrawiam!

Napisano
rzaznaczasz objekt > F3 > i tam masz gestosc siatki wskaznik no i jak go podwyzszasz to siatka sie poprostu dzieli na kwadraty ale nie przebudowuje powierzchni wogole

w rhino? ja pod f3 mam defaultowo ustawione properties

Napisano

wiesz Sens hym pewnie nawet i tak nie bedzie wiedzial co robi i poco bo ja np. niemam nawet najmniejszego pojecia po jaką cholere dowalac wiecej punktow czy isocurv i tak to nic nie zmieni w obiekcie a tymbardziej isocurvy a zmiana degree czy punktow w obiekcie przez rebuldowanie powierzchni moze a nawet zmieni ksztalt

Napisano
  • Autor

problem w tym, ze obiekt będzie eksportowany z maxa do formatu .stl po czym urucomiony na rhino i tam zagęszczony, potem znów do stl i na maszynkę która potrzebuje jak najgęstrzej siatki...

Napisano

no i widzisz sam nie wiesz czego chcesz :) widzisz musisz zmeshowac obiekt = wklepujesz w linie komend "mesh" i tu ustawiasz w detailed controls co trzeba jak ma isc do STLa to max edge lenght musi miec wmiare niska wartosc zaleznie od wielkosci obiektu do sceny czy ustawienia sceny no niewazne i nie 0 bo to znaczy wylaczone ;). min tez mozna podwyzszyc a wsumie to tez zalezy od obiektu i jego ksztaltu

ps.a zageszczony to moze byc soczek

Napisano
  • Autor

dzięki, sorki ze tak dupę truję, ale ja rhino na oczy nie widziałem :p