gregorjan Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Czy jest jakiś sposób aby dokładnie określić natężenie światła w scenie?? Ponieważ ja, prawie za każdym razem albo niedoświetlam scenę albo ją prześwietlam. Nieprzeszkadzało mi to aż do tej pory kiedy zmarnowałem 3h na rendering-jak myślałem prawidłowy. Dlatego szukam jakiejś rady dotyczącej oświetlenia.
xeav Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=10885 dokładnie czyli jak? Dzień, Noc. Nie sprecyzowałeś... Jedyne co mi przychodzi do głowy to Multiplier ( :D ) i kolor światła
SansSerif Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Światła i renderer trzeba ustawiać pod konkretną scenę i sytuację. W 3D tak jak w fotografii nie ma złotych środków, robiac zdjęcie też musisz za każdym razem ustawiać przysłonę, czas naświetlania itd, chyba że robi to za Ciebie automat ale wtedy nie masz nad tym kontroli :)
javor Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 jeśli jest poprostu lekko prześwietlona lub niedoświetlona to można w fotosklepie poprawić (photoshop'ie) :P
gregorjan Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 xeav. Przeglądałem tę stronę kilka razy wcześniej, a teraz o niej zapomniałem ;P Dobrze, że są jeszcze ludzie, którzy "pamiętają"....
Rekomendowane odpowiedzi