Napisano 11 Lipiec 200519 l Witam czy ktoś mi pomoże i poda przepis na texture aluminium [ bez zadnych odbić wystarczy ] jak na dołaczonym zdjęciu chodzi o te profile aluminiowe :)
Napisano 11 Lipiec 200519 l Ja tam nie widze zadnej tekstury, sam shader. Bez odbic? Chcesz zrobic shader metalu bez odbic? Napisz jeszcze pod jaki renderer.
Napisano 11 Lipiec 200519 l Autor chodzi mi pod render v-raya.....odbić nie musi być bo takie aluminium ich aż tak nie ma ,Powyżej kolega pokazał ale nie rozumiem tych opisów [iOR: 1,44]
Napisano 12 Lipiec 200519 l obok reflecte masz pole IOR tam wstaw tą wartośc i zapoznaj się z tabela na vray.info
Napisano 12 Lipiec 200519 l oczywiście IOR jest potrzebne tylko wtedy gdy używane są odbicia typu fresnel:D
Napisano 12 Lipiec 200519 l Autor kombinowałem ale coś mi zabadzo nie wychodzi, niby tutaj jest przepis http://www.vray.info/topics/t0112.asp ale nie potrafie coś zabardzo tego zrozumieć , może ktoś by mi tak na obrazkach to wytłumaczył?
Napisano 12 Lipiec 200519 l kombinowałem ale coś mi zabadzo nie wychodzi, niby tutaj jest przepis http://www.vray.info/topics/t0112.asp ale nie potrafie coś zabardzo tego zrozumieć , może ktoś by mi tak na obrazkach to wytłumaczył? tam właśnie masz wszystko na obrazku, po prostu przepisz wartości
Napisano 12 Lipiec 200519 l Autor tak robiłem pzepisałem wartości ,ale mam nadal w podglądzie materiału czarną "kule"
Napisano 12 Lipiec 200519 l a podgląd materiału masz renderowany przy pomocy vray'a czy scanline'a? Spróbuj przypisać materiał do obiektów i wyrenderować scenę.
Napisano 12 Lipiec 200519 l Autor a to gapa ze mnie fakt podgląd miałem na scanline ...:(... ok walcze z tym aluminium ,ale jakby ktoś miał gotowca to bardzo chętnie skorzystam z pomocy
Napisano 13 Lipiec 200519 l Autor męczę i nie zabardzo mi to wychodzi , juz lepiej wygląda sam kolor difuse jak po prawej z domieszką niebieskiego po lewej dałem texture alu uvmap-box i mi tak to kiepsko wychodzi w dodatku jakieś brudne render w v-ray