Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Niedawno zakupilem nowy sprzet:

Celeron 2.0 GHz, Asus P4B533, 768 MB RAM Kingston, GF4 MX-400 64 MB, Win. XP Prof. Zrobilem szybki test wydajnosci w maxie 4.0. Zrenderowalem scene Ocean Sunset w czasie 1:12 (!!!). To chyba cos nie tak, bo wczesniej mialem Celerona 366 MHz i renderowalo sie 3:32. Jesli wiecie w czym moze tkwic problem z tak slaba wydajnoscia to prosze o podpowiedz :))

[Edited on 12-6-2003 by vision3d]

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmmm jak do 3D to czemu nie PIV - myślę że jak dołożyłbyś troszkę wiecej kaski nie byłoby takiego pytania, hmm kiedyś miałem celerona 333A (podkręcony do 416MHz) z którego byłem baardzo długo zadowolony natomiast Qmpel miał Pentium III 350 MHz - -w wydajności i cenowo różnica była doś duża między nimi[rotfl2], i teraz wiem co to znaczy procesor \"okrojony\", myślę że to co ma Pentium 4 a nie ma celeron jest powodem twej rozterki - - - pozdrowionka

Napisano

[hmmm] raczej na pewno cos nie tak! Zobacz czasy \"Baleronow\" w dziale Benchmark. Moze jakims cudem masz wylaczony kesz procesora w ustawieniach BIOSu ?? Gdzies musi byc wlaczony jakis \"delay\", bo nie moze byc az takich duzych strat wydajnosci.

A tak na zdrowy rozsadek, to lepiej bys wyszedl inwestujac w Athlona XP 2000+ lub wyzszego...

pozdr

Marek

Napisano

hmm, faktycznie cośslabo, ale z drugiej stroby to celerony mają w wiekszosciwykrojone opcje odpowiedzilane za grafikę., ale posprawdzaj.

Napisano

Ja też mam Celeron 2.0 ale w najbliżyszm czasie go wymieniam. Są to słabe procki ze względu na małą ilość cache. Na pewno ich mocną stroną jest jądro Northwood i magistrala 400mhz. Jednak P4 jest o wiele wydajniejszy bo ma 512 cahce no i magistrale 533-800.

Druga sprawa to płyta. Nie jest zbyt dobra. Jak widze jest na chipie Via, a coś o tym już gdzies pisałem. Ja sam mam płytke na chipie Via i w poniedziałek wymieniam na INTEL 875P bo jest strasznie słąba. Jak kogo na 875 niestać to zawsze jest jescze 865, również całkiem dobry i wydajny chip. A co do procka to tez mieniam bo Celerony to się do \"maszyn do pisania i surfowania\" nadają, a nie do grafiki 3d.

Napisano

faktycznie ... sprawdz czy masz cachowanie w biosie wlaczone. Wiem ,ze ostatnio na uczelni pewna frma dostarczyla nowe komputery, pracownicy skarzyli sie ze chodza jak zolwie ... byly to celki (>1600) ... jak sie okazalo - wszystkie mialy zle ustawionego biosa - po wlaczeniu cachowania, obslugi plug\'n\'play ktora nie mam pojecia dlaczego byla wylaczona :) przyspieszyly wielokrotnie ...

Napisano

No tak, ale nie zmieni to faktu że 128 chache to strasznie mało do 3d.....

Dawne Celerony wogole nie miały chache, a późniejsze Coppermine chodziły na 64!!!

Tragedia to była......

Pentium 4 Rulezzz....

Napisano

Nie zauważyliście że dział Hardware troszke podupada??? Saygon rusz głową co tu zrobić, bo ludzie się już nie pytają publicznie o problemy ze psrzętem, a to mój ulubiony topic :(