Jump to content

GeForce FX 5200LE i problem z animacjami w niektórych grach


simontg
 Share

Recommended Posts

Mam następujący problem:

w niektórych grach (thief 3 , H&D2,Driver 3,MOHPA) animacje które znajdują się przed grą lub w czasie gry tną się i to w taki sposób że się odechciewa oglądania , natomista w innych grach jest wszystko OK , co więcej problem ten dotyczy tylko animowanych sekwencji gry np. logo invidia albo kto zrobił grę czy też wydał ale sama gra potem śmiga jak mażenie na full detalach no może poza MOHPA ;)

Wcześniej miałem GF4MX200 i pamiętam że H&D2 chodził beż najmniejszego problemu (chodzi mi o te animacje bo sama gra miała minimum detal)

Przez pewien czas miałem pożyczonego Radeona 9200 i na nim też wszystko śmigało bez najmniejszych problemów (animacja chodziła normalnie a gry chodziły na full )

Zmieniałem sterowniki i nic to nie dało

Wiem że karta to nie jakiś demon prędkości itd.

Reszta sprzętu to athlon1700XP(1466MHz),512 RAM Kinghston,płyta to EPOX 8RDA3I ale nie sądzę aby to była wina sprzętu , tylko grafiki

proszę o pomoc

 

pozdrawiam simontg

Link to comment
Share on other sites

a sprawdz czy na przyklad dysk nie jest przypadkiem pod pio 4? rozumiem ze scinaja ci prerenderowane filmiki??

 

Czy mógłbyś wyjaśnić mi o co chodzi z tym dyskiiem ?

co to jest pio 4 ??

tak właśnie podejrzewam że prerenderowane animacje to są

 

 

pozdrawiam simontg

Link to comment
Share on other sites

wejdz do menadzera urzadzen(panel ster. -> system-> sprzet) i kontrolery ide, sprawdz ten pod ktorego masz podpietego twardziela(jak nie wiesz ktory jest ktory, to sprawdz w biosie) ustawienia zawaansowane i tam masz tryb komunkacji dysku (powinno byc cos z ultra dma, najlepiej 5, a u ciebie pewnie bedzie pio - roznica jest w transferze pio-16 mb\s udma- 33-133 mb\s) no i jak bedzie pio to najlepiej odinstaluj sterownik, a po restarcie cudna winda wszystko skonfiguje :P. to dotyczy windy xp, nie pamietam jak bylo wczesniej, wiec "on your risk" ;)

Link to comment
Share on other sites

chodzi o to czy dysk korzysta z dma a tryby oznaczaja przepustowosc, np tryb 5 to 100mb\s, 6 to 133mb\s(czyli jeszcze lepiej ;P), sa takze inne np. multi-word dma itd. hmm a zainstalowales stery do plyty?? opisz dokladniej co sie dzialo w systemie pomiedzy tymi dzialajacymi filmikami, i zrobanymi.

Link to comment
Share on other sites

hmm nie wiem czy będe umiał to dobrze wyjaśnić ale spróbuje najlepiej jak potrafie ;D

Za przykład posłużę się grą "THIEF 3: Deadly Shadows" akurat w nią obecnie sobie pogrywam.

Gdy uruchomię grę mają się pokazać różne animacje (kto zrobił grę, kto jest właścicielem itd.) i one się zacinają , następnie ukazuje się menu gry które też jest animowane i ono też się zacina ale jakoś sobie radzę i robie LOAD gry.

Gdy się już wgra właściwa część gry wszystko chodzi extra na full detalach i komp nawet nie jęknie , czasami miedzy misjami są też przewrywniki animowane i one też chodzą normalnie - nie ma żadnego problemu.

Teraz wyjaśnie co mam namyśli że animacje się zacinają - skaczą po klatce ale nie co sekundę czy co mniejszy czas ale mniej więcej o około 10 sekund jedna klatka (1klatka /10sekund) tak choćby przepustowość była zamała albo co ?

dzwięk też się tak zacina

gdy zminimalizowałem grę (gdy te animacje się zacinały) i sparwdziłem obciążenie procka było na 100% ale wtedy znowy dzwięk był spoko (chociaż wątpię aby była to przycznya zacinania)

gdy wróciłem do gry dzwięk znowy się zacinał

 

dla mnie to dziwne bo jedna z tych animacji ukazywała logo NVIDI (gra ma dobrze chodzić na geforcach) a tu lipa

miałem przez pewien czas pożyczonego R9200 i na nim wszytko było OK a przecież to też nie jest super grafa

To samo dzieje się w grze H&D 2

 

No i tak generalnie się dzieje w niektórych grach

bo znowu w większości (tych nowych też) wszystko jest OK (Rome Total War , Twierdza 2 )

 

naprawdę dzięki za odpowiedz bo na inych forach to niestety nikt nawet nie odpowiedział (prawdopodobnie nikt nie spotkał się z takim problemem)

 

jak byś potrzebował jeszcze jakieś ewentualne informacje to daj znać

 

pozdrawiam simontg

Link to comment
Share on other sites

hmm osobiscie watpie zeby w gierkach uzywali zwyklych divxow :P zazwyczaj oni uzywaja binkow, albo innych wlasnych. na bank to nie jest wina karty, raczej cos zwiazane dyskiem, plyta, systemem(btw: oczywiscie gierki instalujesz na dysku z dma 6?). radze przeinstalowac stery plyty, zobaczymy czy cos to doa :P

Link to comment
Share on other sites

hmm zainstalowałem te kodeki i nic to nie dało

gierki mam zainstalowane tylko na dma 6 (ten dma 2 to cd-rom)

system jest "świeży" ma zaledwie 7 dni a sterowniki z płyty zainstalowałem najnowsze jakie były dostępne do mojej płyty (bios też mam najnowszy jaki jest dostępny do mojej płyty)

niestety nic to nie pomogło ;(

zaczynam tracić nadzieje że da się coś z tym zrobić

proszę o jeszcze jakieś sugestie (tonący się brzytwy chwyta) jestem w stanie wszystkiego spróbować

 

pozdrawiam simontg

Link to comment
Share on other sites

hmm no nie wiem, nie mam wiecej pomyslow, sam mialem bardzo podobny problem, ale byla to wina pio 4 na dysku. moze sprobuj odwiedzic jakies hardware"owe(np. pclab.pl) fora, tam na pewno jakies mozgi cos wykombinuja :) powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy