Jump to content

kross12 - moje wypociny we flashu


kross12
 Share

Recommended Posts

Postanowiłem zrobić sobie stronę domową w flash i mam nadzieje, że uda mi sie ja skończyć do końca tygodnia.

od siebie chciałby dodać ze:

 

Muza jest tymczasowa :),

Menu można obkręcać myszką (klika sie na tło i kręci),

 

Nie mam koncepcji na logo więc z miła chętnie posłucham sugestii.

 

Zapraszam do krytyki.

 

http://www.icpnet.pl/~kross/strona/preloader.swf

 

PS. prosiłbym o sprawdzenie czy muzyka działa a dokładniej przycisk mute.

Link to comment
Share on other sites

preloader może być tylko menu zupełnie odpada

 

 

O ile mi wiadomo link jest do swf'a, a swf ściąga się najpierw, a potem jest odpalany - jak Ty zobaczyłeś preloader? No chyba, że twoja przeglądarka wczytuje, a nie ściąga - jaką przeglądarke stosujesz?

 

 

 

 

Co do menu to powiem tyle: TRAGEDIA ... powody:

 

-> Nieczytelne - latają jakieś literki nic nie mówiące

-> Niewygodne - ciągle się przemieszcza i utrudnia to orientacje jak i dostęp

-> Zbyt duży zasięg - mogę ruszać menu na terenie okna z informacją

 

Menu powinno być czytelne i łatwo dostępne, a Ty możliwie utrudniłeś korzystanie z menu ... aż wściec sie można ...

 

Guzik do ustawiania dźwięku nie ma hita a jego mała wielkość utrudnia jego przesuwanie ... nie każdemu chce się celować - potencjalny internauta chce wszystko mieć łatwo i szybko dostępne ...

 

 

Swf dostosowuje wymiary do wielkości okna ... chciałbym zobaczyć w realnych wymiarach ... czekam na plik html ... będę mógł zobaczyć preloadera ;)

 

 

 

ogólnie mam mieszane uczucia... strona prosta i ładna, ale menu po prostu ją rozwala ...

Link to comment
Share on other sites

O ile mi wiadomo link jest do swf'a, a swf ściąga się najpierw, a potem jest odpalany - jak Ty zobaczyłeś preloader? No chyba, że twoja przeglądarka wczytuje, a nie ściąga - jaką przeglądarke stosujesz?

 

były tam kreski, kropki, preloadery, krówki, prawda krossie?

 

i use2004_11_18_adoptfirefox.jpg

Link to comment
Share on other sites

Co do muzy to pierwsza jaką znalazłem w necie i mało zajmowała więć na to nie zwracajcie uwagi. Co do preloadera to sytuacja wygląda następująco :

strona składa sie z 4 plików:

preloader - wczytuje właściwą strone i muze

strona właściwa - posiada menu, sterowanie muza, okno do ładowania.

stona główan - posiada jakiś tam tekst, jak kliknie sie na przycisk to jest wczytywana

muza - mała mp3

preloadera może nie widac bo strona właściwa zajmuje 45 kb (prawie wszystko jest robione skryptami) więc ładuje sie szybko (jeśli nie włącze oganiczenia na download w Net Limiter to też nić nie widze (korzytma z IE) )

 

co do menu to nad nim poświęciłem najwięcej czasu i chyba zostane przy nim tylko postaram sie zrobić je bardzej przejrzyste

 

ma ktoś jakieś sugestie co do loga ?

 

a bym zaponmiał robie też galerie z moimi zdięciami :

http://www.icpnet.pl/~kross/flash/foty.swf

Link to comment
Share on other sites

[...]

 

co do menu to nad nim poświęciłem najwięcej czasu i chyba zostane przy nim tylko postaram sie zrobić je bardzej przejrzyste

 

ma ktoś jakieś sugestie co do loga ?

 

[...]

 

 

Co jak co ... ale efekt jest FANTASTYCZNY ... tylko, że do menu mi się on nie widzi ...

 

Sugestie ... same literki nic nie mówią ... a napisy pojawiające się przy najechaniu są raczej ... dziwne ... ja bym pod całym menu zrobił pole tekstowe wyświetlające cel guzika ... nakierujemy na "strona główna" text="strona główna" itd. a samym kwadracikom dałbym ikonki które mogłyby podpowiedzieć userowi do czego on prowadzi ... widząc ikonki znacznie łatwiej pracowałoby się z menu ...

 

Galeria już doskonalsza ... co prawda styl mi się nie podoba no ale to już mój gust, a nie wady glaerii ... pozdro ...

Link to comment
Share on other sites

odnośnie galerii:

-na tym czarnym pasku daj jakiś suwak czy coś, bo gdyby nie Twój post, to ciężko się domyślić do czego służy, chyba że przez przypadek.

 

- nie wiem co jest grane, ale gdy klikne na jakąś fote, to preloader jakiś jest, pokazuje, że się coś załadowało, a tu nic, żadenego zdjęcia :(

Link to comment
Share on other sites

mi sie menu na stronie glownej bardzo podoba, zastapil bym ta ramke z boku czyms bardziej pasujacym do menu.

musle ze w przypadku galerii jak i stromy glownej przydala by sie mozeliwosc wtrzyumania ruchu obrotowego

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

Wielkie dzięki za rady i pomysły. Zrobiłem małego update tzn.

przede wszystkim zmieniłem muzę żeby nie kaleczyć waszych uszu.

zgodnie z sugestią huter-a dodałem ikony ( jeszcze nie wszystkie),

zrobiłem loadera do pod stron i dodałem kilka animacji skryptami. Więc poza dodaniem lub podmianą niektórych grafik dużo mi nie zostało.

Mam do was prośbę czy możecie sprawdzić czy działa ten loader na firefox, mozila i opera, bo mi pod ie działa dobrze.

 

Co do galerii to też zrobiłem mały update:

dodałem efekt negatywu

zmieniłem ramkę do zdjęć

oraz pogrzebałem trochę przy loaderze.

I tu też ma prośbę o sprawdzenie loadera.

mintrill – jakiej używasz przeglądarki ? możesz sprawdzić czy nadal nie wyświetla tobie zdjęć ?

Link to comment
Share on other sites

kross12 -> używam firefoxa i niestety nadal nie widzę tych zdjęć :( - po kliknięciu na miniaturkę pojawia się preloader, a kiedy ten pokaże, że fota się załadowała siępomniejsza ta górna ramka - tak chyba nie powinno być? (screen w zalaczniku)

 

Preloader działa, tylko czemu strona otwiera się dopiero wtedy, gdy załaduje się muza? - Proponuję na początku załadować cały film flash'a, a dopiero potem po otworzeniu się strony zrobić preloader do muzy.

 

A w galerii jest preloader? - Nie widziałem: pojawia się górny i dolny prostokąt,

ta latające MC (domyślam się, że MC :) ) i pojawiają się później zdjęcia na tych MC - ale rasowego preloadera to nie widać.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ale z preloaderem jest coś źle ... po pierwsze jak wspomniał mintrill strona odpala się gdy załaduje się muzyka co jest zbędne ... w sumie nie lubie stron gdzie wita nas muzyka ... menu z muzyką dobre jest, ale niech user sam sobie ją odpali :) ... no ale to już kwestia gustu ... mnie zastanawia jedno ... jak się ładuje ta muzyka jak ją słysze w głośnikach? Grało od 11%, a preloader szedł i szedł ... on ładuje muzykę?

 

 

[...]zgodnie z sugestią huntera dodałem ikony ( jeszcze nie wszystkie),

[...]

 

Ja się zasze czepiam jak ktoś przekręca mi nicka :/ ... ARGHHHH :D

Link to comment
Share on other sites

Wielkie sorry za ten błąd, już poprawiłem

 

Co do galerii to zainstalowałem opere i sprawdziłem jak działa preloader, na operze był ten sam problem, o którym pisał Mintrill, ale już naprawiłem, teraz powinno chodzić wszystko idealnie.

 

Co do muzy to włącza się już jak załaduje się strona a nie jak załaduje się muza i to jest błąd przez który już przy załadowaniu 11% może grać muza. Chyba zastosuje się do sugestii Huter-a i zrobię loadera do muzy na stronie a nie na preloaderze.

 

jeszcze raz sorry za przekręcenie Nicka

 

PS. wielkie dzięki wam za pomoc

Link to comment
Share on other sites

[...]Co do muzy to włącza się już jak załaduje się strona a nie jak załaduje się muza i to jest błąd przez który już przy załadowaniu 11% może grać muza. [...]

 

 

Może czegoś nie wiem, ale jak może grać muzyka, która się nie załadowała? Proszę mnie oświecić :)

Link to comment
Share on other sites

wygląda chyba to tak. Flash zaczyna ładować plik i jeśli ma już jakiś kawałek to zaczyna puszczać(chyba dlatego że strona po załadowani miała kod "myMusic.start()" ) . Jak ma sie wolne łącze to po dojechaniu do końca fragmentu załadowanego zaczyna puszczać od początku. teraz już to zlikwidowałem i dodałem kilka rzeczy :

kawałek loga

inny sposób ładowania podstron a co zatym idzie inny loader

możliwość przełanczania muzy na inne plik oraz loader do muzy na stronie

 

zapraszam do oceny.

 

http://www.icpnet.pl/~kross/strona/preloader.swf

Link to comment
Share on other sites

onClipEvent (enterFrame) {

time = new Date();

//***************godzina***************//

min = time.getMinutes();

if (min

min = "0" + min;

}

godzina = time.getHours() + ":" + min;

 

//***************data***************//

mies = time.getMonth() + 1;

dzien = time.getDate();

if (mies

mies = "0" + mies;

}

if (dzien

dzien = "0" + dzien;

}

data = dzien + "." + mies + "." + time.getFullYear();

}

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy