Luqas Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Witam! Mam bardzo prostą scenkę. Pokoik, w środku tylko jeden mebelek. Jest duże okno przez które ma wpadać światło i oświetlać pokoik. Mam taki sam pokoik na działce w domku letniskowym. Latem, gdy jest piękny, słoneczy dzień światło wpadające przez to okno oświetla pięknie cały pokoik i wszystkie kąty. Na parkiecie robią się takie fajne odbicia itd. Jest fajnie. [rotfl2] Ale w mojej scence jest dupnie ciemno i h.... syfiaście. (chyba wiadomo o co chodzi) Próbowałem używać różnych świateł brazila z różnymi ustawieniami. Oczywicie z włączonym indirect ilumination. Podkręcam jasność światła nawet do 20 a tu ciemno jak w d... u mu.... Podkręcam parametry w luma server i nic. Podkręcam photon map server i tylko trochę lepiej. W ustawieniach światła włączone są wszystkie bajery związane z GI. Siedziałem nad tym jakieś 3 tygodnie po 1-2 godz. i nic mi nie wychodzi. Kiedy to samo światło ustawię w środku pokoju to jest dobrze. POMOCY już nie wiem co robić.
Gość Karawan Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 wywal to slowo na h bo ci nie bede chcieli pomagac
@seba@ Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Sprawa jest prosta! Mianowicie nie przeklinaj bo faktycznie nikt cie nie pomoze. Pokoik rozumiem ma byc oswietlony swiatlem dziennym. Odchaczenie samego idirect illumination nic ci nie da! Musisz w zakladce switla odchaczyc generate photons. To jedno nastepnie w opcjach brazila przejsc do zakladki Photon map server i wcisnac active. To tak pokrotce. Poczytaj inne posty, jak to nie pomoze na stronce splutter fisha sa fajne tuturialki apropo uzywania fotonów! Pozdrawiam powodzenia.
cochise Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Mozna sie obyc bez fotonow ale wielkim nakladem czasu(ogromnym), po prostu rzuc jakies swiatlo w okno moze byc sylight i ustaw bounces z 3 minimum, ale jak to jest zamnkniete pomieszczenie to lepiej zebys mial na prawde mocny szprzet i duzo czasu na renderowanie[winko]
@seba@ Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Ja upieram sie tylko i wylacznie przy fotonach. Bounces na 3!!! Niewiem jaki to sprzet pociagnie? Ustawia sie najwyzej na 2. Zreszta przy skomplikowanych scenkach to i tak za duzo. Najlepiej ustawic na 1. Chyba ze masz super sprzet. Ale powiem cie ze u mnie (athlon 2,4 i 1gb ram) bounces z parametrem na 2 strasznie wydluzaja render. Jak dobrze fotony ustawisz to masz i pokoik slicznie oswietlony i czas krotki!
pabulo Napisano 17 Czerwiec 2003 Napisano 17 Czerwiec 2003 moze zrobiles szybe w oknie? wywal szybe i bedzie jasniej zalatw sprawe fotonami bo hjest szybciej a jak jest za ciemno to sprobuj dac np scianom brazil utility i podkrec parametry odbijania i przyjmow3ania GI albo zwieksz energy filters/diffuse chyba w luma serwer
cochise Napisano 17 Czerwiec 2003 Napisano 17 Czerwiec 2003 Podalem tylko alternatywny sposob, nie lepszy
Luqas Napisano 20 Czerwiec 2003 Autor Napisano 20 Czerwiec 2003 Pabulo miał b. dobry pomysł. Teraz jest OK. Wielkie dzięki!!!! P.S. Ten pomysł z bounces na 3.... szkoda, że mam tylko celerona 1Ghz i 256 ram-u [rotfl2] P.S.2 Szukałem na stronie splutterfisha ale nie znalazłem żadnych toturiali oprócz standardowego z tworzeniem szkła.
fotoas Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 newer bounces 3. pracuj na 1 2 to max.. jesli ci juz z 1 nie wychodzi w zakladce photon server zwieksz ilosc odbic(Diffuse Depth z 3 ( domyslnie) na wiecej.. np 6-12 sercz radius zwieksz, dodaj fotony do swiatla#photons tak ze 150000-500000 w lume serwer Difuse daj na 1,5-2 Shade rate tak -3/0 wlacz Enable dla Indirect Illum ale tylko niech enable bedzie wlaczone nie uzywaj na poczatku area light.. tylko spot zacznij czytac tutoriale splutterfisza.. izrozumiec troszke teorii w brazilu sie nie \' podkreca\' tylko zmniejsza parametry takie wnetrze tego typu, bez materialuf ja licze w 3-4 min na Dualu1.0Ghz a.. wywal okno .ale nie kasujac.. tylko wywal je z obliczen GI i dla swiatla powodzenia.. na przyszlosc.. jak piszesz to zalaczaj rendery, ale prosze nie na serwerze Adka tylko znajdz se jakis darmowy na WP, albo gdziekolwiek
pabulo Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 stary to ja teraz wiem jak ty masz duala to pewnie ze masz czasy krotsze:) tylko nie do konca wiem co masz na mysli ze sie \"NIE PODKRECA PARAMETROW\" sory za caps niechcacy mi sie wlaczylo to znaczy rozumiem ze trzeba dazyc do maksymalnego efektu przy minimalnych parametrach ale przeciez dodawanie fotonow pewne ustawienia shade rate czy diffuse w energy filters na 2 to przeciez jest wlasnie podkrecanie nie? wogole moglbys czesciej cos napisac bo sie niezle orientujesz w materii a sie odzywasz raz na pol roku [piwo]
Luqas Napisano 23 Czerwiec 2003 Autor Napisano 23 Czerwiec 2003 Dzięki za rady. Bardzo mi pomogły. A gdzie te totki splutterfisha? Może jakieś linki, bo szukałem na stronie a nieznalazłem. Fotoas masz jakąś stronkę z totkami do brazila? Przydałaby się. Podziel się swoją wiedzą.
fotoas Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 panowie, niebawem w magazynie 3d bedzie opasly art o Brazilu wlasnie go mecze pot z czola leci rozwieje wasze watpliwosci przynajmniej pokaze komus cos nowego sory ze tak zadko pisze ale czesto no time, moze na wakacje sie polepszy, no mam taka nadzieje pabulo_ Dual 1.0Ghz to nie az tak szybka maszyna jak ci si ewydaje, chodzi jak 2,2Ghz procek jeden, wiec bez przesady man !!roznica polega na tym ze moge sobie przelaczac sie miedzy programami i prockami jesli ja mam 1min15 sek na dualu to na single masz 2min 30 sek.. czy to tak wiele ?? pozdro fotoas
pabulo Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 hehe dobra dobra pewnie siedzisz na jakiejs wypasionej renderfarmie i dla sciemy gadasz ze dual :D ja jade na atlnie 1,4 wiec jednak troszke szybciej ale uotewa dawaj ten artykul bo mnie zajarales na maxa kiedy to bedzie w ktorym numerze?
fotoas Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 to bedzie nie ten co za chwilke wyjdzie tylko jeszcze nastepny bede robil taki pewien pokoj z kuchnia, oswietlony swiatlem z okna, uzywajac bounces1, moze pokaze tez dla porownania z Regatheriniem jak mi czasu sarczy :) niestety nie znam sie jeszcze na tyle zeby operowac odpowiednim slownictwem, bedzie to raczej luzny art, taki z tips&triks
pabulo Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 koniecznie porownaj z regatheringiem to jednak duzo lepszy efekt chociaz dluzszy ale mysle ze te dwa tematy na tyle sie lacza ze warto omowic oba powodzenia
fotoas Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 co do porownania, regathering a nie regather.. to wlasnie dzialam i niebawem cos sie ukaze, ale nie powiem, ledwo zipie nie jest to takie proste jak przypuszczalem fotoas
Rekomendowane odpowiedzi